D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanma hakkını elde edilen sürücüler olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda diye bir ehliyetinin süresi dolduğu zaman, nüfus müdürlüğü üzerinden başvuru yapılması gerekir. Böylece gerekli süreç bu kapsamda tamamlanarak kişi yeniden süreyi uzatabilir.
01/01/2020 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 01/01/2030 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek. Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
o M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, o C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Yeni ehliyet yenilenmezse ne olur? Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ile birlikte eski ehliyetlerin son tarih zamanına kadar yenilenmesi gerekiyor. Ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası veriliyor.
İlgili 19 soru bulundu
1 Ocak 2016 tarihi öncesinde düzenlenmiş ehliyetler 2022 yılı sonunda geçerliliğini yetirecek. İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen ehliyet yenileme son tarih ardından eski tip sürücü belgesi kullanmaya devam edenlere idari para cezası kesilecek. Yıl sonuna kadar ehliyet yenilemek için randevulara talep arttı.
Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Geçerlilik süresi halen devam eden sınıfın bulunması halinde sürücü belgesi geri alınmadan sürücü araç kullanmaktan men edilir. Sürücü belgesinde yer alan sınıfların tamamının geçerlilik süresinin sona ermesi halinde sürücü araç kullanmaktan men edilerek sürücü belgesi geri alınarak ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir.
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz. Zira aile hekimleri, herhangi bir aksi karar alınmamış olması şartıyla kendilerine bu konuda başvuru yapanlara ihtiyaç duydukları belgeyi düzenleyebiliyor.
Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
2016 yılından itibaren ehliyetini yenileyenlerden, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlere sahip sürücüler, 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Ehliyet süresini uzatmak için üstte bahsedilen tüm belgeler tekrar istenir(Biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, harç ücreti ödemesi, sabıka kaydı).
Yani D1 sınıfı ehliyet almadan önce kişinin mutlaka B sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Bir diğer şart ise, D1 sınıfı ehliyet alabilmek için kişinin 21 yaşını doldurmuş olması zorunluluğu da arananlar arasındadır. 2016 yılına kadar bulunmayan D1 sınıfı ehliyet, 2016 yılı itibariyle uygulanmaya başlandı.
D1 SINIFI EHLİYET NEDİR? D1 sınıfı ehliyet, minibüs kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyetin kapsamı sadece minibüsten oluşmasa da, aslen minibüs kullanmak isteyenlerin D1 ehliyeti alması zorunludur. D1 sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Gerçek ve tüzel kişilerin, B1, B2, B3, C1, C2, C3, D1, D2, D3, K1, K1(Ö), K1, K2, K2, K3, K3* Yetki belgelerinin ilk defa düzenlenmesi ve yenilenmesi hizmetlerine E-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
Karayolları Trafik Kanunu madde 39/3'ün 2022 yılındaki trafik idari para ceza tutarı 739 TL'dir. 739 TL süresi dolan ehliyet cezasının trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim uygulanarak 554.25 TL'ye düşer.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor? Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz.
Ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde işlem yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak.
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde işlem yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak.
Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri