Temizleyiciler, maskler, bakım yağları… Genç ve dinç görünmek için bir sürü fırsat! Ancak yine de büyük umutlar bağladığınız kremlerin cildinizi mahvettiğini görmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. İster inanın ister inanmayın cildinizi sadece suyla yıkayarak mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
Cilt üzerinde kalan makyaj kalıntıları, cildin nefes almasını engelleyebilir ve cilt problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, makyaj yapıldığı günlerde de yüz temizleme jelinin kullanılması önemlidir. Öte yandan, yüz temizleme jeli cildin pH dengesini korumaya yardımcı olabilir.
Soğuk su ve sıcak su kullanmak cildin yapısına zarar verebilirken, ılık su, cilde daha nazik davranarak herhangi bir tahrişe neden olmaz. Temizleyici sürmeden önce ılık su ile cildinizi ıslatmak, kullandığınız temizleyici ürünün ciltte kaymasını ve daha etkin bir temizleme yapılmasına katkı sağlayacaktır.
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak uzmanlar sıcak suyun, yüz için zararlı olduğunu vurguluyor. Doğru bildiğimiz yanlış Duş alırken yüz yıkamak, cildin zarar görmesine neden oluyor. Buhar ve sıcak su gözenekleri açıyor. Vücudunuzu yıkadığınız sıcaklıktaki su ile yüzünüzü yıkarsanız, cildinizdeki yağ tabakası zarar görür.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Saçları ve cildi güzelleştirir
Soğuk su cildinizi sıkılaştırarak, gözeneklerinizin daralmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin kendi doğal yağlarını kaybetmesini de büyük ölçüde engeller. Daralan gözeneklere kir girmesi daha zor olduğundan, bu sayede daha sağlıklı bir cilde de kavuşabilirsiniz.
Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır. Gece yatmadan önce soğuk su ile yüz yıkamak, sivilcelerin oluşmasını engeller. Eğer kuru bir cilt tipiniz varsa soğuk su ile yüzünüzü yıkadıktan sonra mutlaka hafif bir nemlendirici uygulayın.
Bu nedenle yağ bazlı temizleyiciler kullanılarak ciltteki sebum, kir, güneş koruyucu ürünler ve makyaj temizlenir. Daha sonra su bazlı temizleyici ürünlerden olan yüz yıkama jeli ya da yüz köpüğü kullanılarak cilt derinlemesine temizlendiği gibi pH dengesi de korunur.
Yüzünüzü Yıkayın
Daha sonra bir parça pamuğun üzerine yine cilt tipinize uygun bir temizleme sütü alın ve gözenekleri açarak kalan kir, makyaj artıklarını temizleyin. Pamuğu cildinize yumuşak ve dairesel masaj hareketleriyle uygulayarak cilt hücrelerinizin de canlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
İdeal olan yüzü günde 2 kez yıkamaktır
Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
El hijyeninde amaç, zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan el temizliği etkili bir hijyen sağlamaz ve hatalıdır. Tam bir temizlik için su ile birlikte sabun veya alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması gerekmekir. Özellikle kalabalık ortamlarda sıvı sabun tercih edilmelidir.
Eğer akne problemin varsa, bu durumda sıcak suyla duş almaktan kaçınman gerekiyor. Sıcak su, bir yandan gözeneklerde sivilceye neden olan sebum isimli yağı temizlerken, diğer yandan daha fazla sebum üretimine neden oluyor. Bu nedenle derindeki sebum miktarını kontrol altına almak için soğuk duşu tercih etmelisin.
DHA'ya konuşan Bozkurt, “Yüzü çok sıcak suyla yıkamak cildi iyice kurutacağından ılık su ile yıkanmalıdır. Doktorunuzun tavsiyesi ile cilt tipinize uygun, cildi kurutmayan ve nem seviyesini düzenleyen temizleyiciler seçilmelidir” dedi.
Sıcak su vücudunuzu derinlemesine temizler ve sivilce oluşumunun ana sebeplerini ortadan kaldırır.
Suyun cilde sağladığı yararlar yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkarıldı. Özellikle kırışıklık, sarkmalar ve birtakım lekeler için oldukça etkilidir. Çünkü su içerisindeki yapısı sayesinde yiyecekleri daha etkin şekilde parçalar ve daha aktif kullanılmasına olanak verir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Misal 90 kiloluk bir insanın günde yaklaşık 3 litre su içmesinin cilt ve iç organlarının sağlığı açısından olumlu etkilerinin olacağı öngörülüyor.
SUYUN GERÇEK İÇERİĞİ
Ağır metaller: Cildinize en büyük zararı veren elementler suyun içindeki ağır metallerdir. Kırışıklık ve ince çizgilerin oluşmasına neden olurlar. Sert su: Su, çok fazla magnezyum ve kalsiyum içermesiyle methedilir; fakat bunlar cildinize ve saçınıza zarar verirler.
Yüzü sık yıkamanın cildin kurumasına, derinin yağ dengesi için daha fazla yağ üreterek sivilcelerin artmasına sebebiyet verdiği bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Su, cildi doğal olarak nemlendirir. Çünkü gerçek nemlendirme ancak derinin altından, yani doğal suyla olur. Derinin nemi çeşitli dış etkenlerle azaldığında, ki bu yaz aylarında artış gösterir, deriyi dışarıdan nemlendirmek yetersiz kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri