Bir çeşit karbon çelik sınıfına dahil olan C10 SAE1010 çeliği ve diğer karbon çelikleri, ana malzeme olarak demiri ve karbonu kullanan bir çeşit alaşımdır. Bu alaşım, ana bileşenine ek bazı maddeler içermektedir.
AISI 1010 karbon çeliğinin özellikle soğuk çekilmiş ve soğuk işlenmiş durumda işlenebilirliği oldukça iyi ve sünektir. Bu yüzden geleneksel yöntemlerle kolayca şekillendirilebilir [8]. Alümina sert bir refrakter malzeme ve korozyona dayanıklı iyi bir izolasyon malzemesidir.
Karbon çelikleri, bileşiminde az miktarda mangan, kükürt, fosfor ve silisyum gibi çelik üretiminde boy gösteren elementleri bünyesinde bulunduran demir karbon alaşımlarıdır.
"1008" adı, kimyasal bileşiminden gelir: %0.08 ila %1.2 karbon içeriği ağırlıkça, orta karbonlu çelik yapıyor. Bu, 1008 çeliğinin %99'dan fazla demir olduğu anlamına gelir, bu da ona yüksek düzeyde dayanıklılık ve güç verir. Hem düşük hem de yüksek sıcaklıklarda iyi tokluğa ve dayanıklılığa sahiptir.
Temelde demiryolu, köprü, inşaat mühendisliği her türlü, çeşitli metal bileşenler rulman statik yük ve mekanik parçalar ve genel kaynak parçaları üretimi için kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Bir çeşit karbon çelik sınıfına dahil olan C10 SAE1010 çeliği ve diğer karbon çelikleri, ana malzeme olarak demiri ve karbonu kullanan bir çeşit alaşımdır. Bu alaşım, ana bileşenine ek bazı maddeler içermektedir. Bu maddelerin başında hiç şüphesiz karbon gelmektedir.
SAE 1040 üretim çeliği, yüksek oranda karbon içermektedir. Yüksek karbon içeriği sayesinde, oldukça sert bir formda kalabilmekte; dayanıklılık gerektiren birçok alanda bu sayede rahatça kullanılmaktadır. C40 SAE 1040 çeliği birçok farklı sanayi kolunda sıkça kullanılan; dayanıklı bir ham maddedir.
8620 çelik, düşük karbon içeriği sayesinde sementasyon ve nitrasyona uygun bir malzemedir. 8620 çelik, çekirdekte tokluğun istenildiği, yüzeyde ise sert ve aşınmaya dayanıklı olan ve darbeli yerlerde tercih edilen sünek bir sementasyon çeliğidir.
1020 imalat çeliği, düşük karbonlu çeliklerden biridir ve yaygın olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çelik, mükemmel işlenebilirlik, kaynak kabiliyeti ve düşük maliyeti ile bilinir. Genellikle makine parçaları, dişliler, miller ve cıvata gibi mekanik parçaların üretiminde kullanılır.
AISI/SAE/ASTM
AISI 1045 çeliği, siyah sıcak haddelenmiş veya normalleştirilmiş durumda tedarik edilen orta çekme çeliktir. 570 - 700 MPa çekme dayanımına ve 170 ile 210 arasında değişen Brinell sertliğine sahiptir.
AISI 1050 İmalat Çeliği
Düşük alaşımlı veya alaşımsız olarak bilinen bir ıslah çeliğidir, imalat çeliği olarak da bilinir. Kalıp setlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. 1040'a göre daha yüksek karbon ve mangan içermesi sayesinde daha yüksek akma sınırı ve çekme dayanımına sahiptir.
1030 imalat çeliği, genellikle yüksek sıcaklıklara maruz kalan endüstriyel uygulamalarda kullanılan dayanıklı bir çelik çeşididir. Bu çelik, yüksek mukavemet ve direnç özellikleri ile bilinir ve genellikle yüksek aşınma direnci gerektiren uygulamalarda tercih edilir.
1050 Sae çelik, çeliğin kalitesini ifade eden bir değerdir. İmalat çeliği ya da karbon çeliği gibi isimler ile bildiğimiz çelik malzemenin kalitesini ifade eden 1050 SEA çelik, çeşitli alanlarda kullanılabilir, dayanıklı ve sağlam bir malzeme olduğunu gösterir.
SAE (Otomobil Mühendisleri Odası) Amerikan standartları, çeliklerin kimyasal bileşimlerine ve mekanik özelliklerine göre sembol gösterimlerini yapmaktadır. Kimyasal bileşimi belirtilen çelikler dört basamaklı sembol sayı ile gösterilir.
Sertliği 28-32 HRc aralığındadır. Yüksek çekme dayanımı sayesinde yüksek gerilmeler altında çalışan miller, dişliler ve makine parçalarında kullanılabilen, sanayide ıslah çeliği olarak bilinen malzemedir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
1040 Kalite İmalat Çeliği Nedir? Alaşımsız makine çeliği ve karbon çeliği diye de bilinen imalat çeliği, aşağı yukarı %0,20 - 60 oranında karbon içeren alaşımsın çeliklerdir. İçeriğindeki yüksek karbon miktarı sebebiyle karbon çeliği şeklinde de adlandırılır.
SAE 4340 çeliği, ıslah çelikleri sınıfından olup kimyasal birleşimleri özellikle karbon miktarı bakımından, sertleştirilmeye elverişli olan ve ıslah işlemi sonunda belirli bir çekme dayanımında yüksek tokluk özelliği gösteren alaşımlı imalat çeliğidir.
5140 ıslah çeliği, yüksek mukavemet ve sertlik özellikleri ile bilinen bir alaşımlı çelik türüdür. Bu çelik türü, alaşım elementleri olarak krom ve molibden içerir. Bu elementler, çeliğin sertleştirilmesine ve yüksek mukavemet kazanmasına yardımcı olur.
Genel tanım olarak 1040, 1045, 1050, c45, ck45 olarakta bilinmektedirler. Çap olarak üretilebildikleri gibi imalat çelikleri c45 lama, ck45 platine olarakta üretilmesi mümkün çeliklerdir. Karbon çelikleri ”C” harfi ile de gösterilmektedir.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
1.0301 (1010) (C10) SEMENTASYON ÇELİĞİ
Makaralarda, dişlilerde, millerde, makina parçalarında, piston millerinde, disklerde, zincir bakla ve dişlilerinde, ekstrüzyon parçalarında, rulman yataklarında ve buna benzer darbe emici bölgelerde kullanılır. Sementasyon ve nitrasyon işlemine uygun malzemelerdir.
1050 İMALAT ÇELİĞİ
Kalıp setlerinde, otomobil, makine ve aparat yapımında orta zorlamaları olan parçalarda dişliler, civatalar, somunlar, miller, saplamalar ve şaftlarda kullanılır.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
AISI 1040 çeliği yaklaşık %0.40 karbon içeren orta karbonlu bir çeliktir. Karbon çeliklerinde artan karbon oranı ile malzeme sertleşmesine rağmen tokluk azalmaktadır. Yüksek zorlamalı motor parçalarında, transmisyon millerinde, raylarda ve dişlilerde kullanılmaktadır [1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri