1. Fatura nedir? Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Kimler Fatura Kesebilir ? Ticarifaaliyet gerçekleştirmekte olanlar fatura kesmek durumundadırlar. Birinci veikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilmiş olan mükellefler vedefter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler fatura kesmek zorunda olankişilerdir.
01.01.2020 tarihi itibariyle e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımız 5.000,00TL. ve 30.000,00 TL'yi Aşan Faturalarını GİB Portalından E-Arşiv fatura olarak Kesmek zorundadırlar. Her hangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka konuyla ilgili Muhasebecilerinizden bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.
Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile bir araya gelerek kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Vergi Usul Kanunu'nun 232. Maddesinde hükümlerden anlaşılacağı üzere Satıcı farta vermek, müşteri ise fatura istemek ve almak zorundadır. Yani Fatura, istenilmesi ihtiyari olmayan, aksine istenilmesi ve karşı tarafında vermek zorunda olduğu bir ticari vesikadır.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
İnternet üzerinden satış yapan firmalar, yapılan her satış için fatura düzenlemek zorundadır. Öte yandan internet üzerinden satış yapan firmaların bir çoğu, çok farklı online satış kanalları üzerinde faaliyet gösterirler. Bu durum, yapılan satışların faturalandırılması noktasında kimi zaman karışıklığa yol açabilir.
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir. Ancak faturasız satış yapmak da mümkündür.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.
2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL'yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ve 2023 yılında uygulanacak hadlerin belirlendiği 544 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı, 2.000 TL'den 4.400 TL'ye çıkarıldı.
e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün. Ancak şu şartlar altında: Eğer iki taraf da e-fatura mükellefi ise kesilecek fatura mutlaka elektronik ortamda olmalıdır. Yani e-fatura kesilmesi zorunludur.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Tahsilat makbuzu, tahsilatı belgelendirmek için düzenlenmekte, fatura yerine geçmemektedir. Dolayısıyla belgenin gider şeklinde muhasebe kaydına işlenmesi söz konusu değildir. Gider kaydı sadece fatura yahut fatura yerine geçen belgeler için yapılmaktadır.
Faturada bulunması gerekli en az bilgiler VUK 230 uncu maddede sayılmış olup maddeye göre, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası faturada bulunması zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır.
Şirket Kurmadan Fatura Kesmek
Bir şirketiniz olmasa dahi fatura kesebilir ve internet üzerinden çok çeşitli e-ticaret işlemlerinizi yasal zeminde sürdürebilirsiniz. Bunun yolu ise SMM yani Serbest Meslek Makbuzu ya da Gider Pusulası düzenlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri