Boğaz Köprüsü'nün yapımını "Hochtief-Cleveland" isimli İngiliz-Alman firması üstlenmiştir.
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi ile birlikte İstanbul Boğazı'nın egemenlik hakları, 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile belirli kurallar ışığında Türkiye'ye verilmiştir.
20 Şubat 1970'te Beylerbeyi'nde temeli atılan Boğaziçi Köprüsü, Cumhuriyet'in ilanının 50. yıldönümü olan 29 Ekim 1973'te Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açıldı.
Köprü, 3 Temmuz 1988'de dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır.
Süleyman Demirel'in 1965 ile 1971 arasında başbakan olduğu dönemde Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ve Keban Barajı gibi büyük yatırımlara imza atıldı.
İlgili 32 soru bulundu
Avrupa'yı Asya'ya ilk kez bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından 20 Şubat 1970 tarihinde atılmıştı. Süleyman Demirel, Cumhuriyet döneminin en önemli yatırımlarından olan Boğaziçi Köprüsü'nü hayata geçiren isim. Proje o dönem çok eleştiri almıştı.
Boğazın gerdanlığı 48 yıldır kıtaları birbirine bağlıyor
"İstanbul Boğazı'nın gerdanlığı" olarak nitelendirilen ve 30 Ekim 1973'te hizmete açılan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 48 yıldır Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlıyor.
Yer yer 800 metre genişliğe ulaşan ve deniz yatağı boyunca akan nehrin üzerinde kanallar ve şelaleler bile var. Nehrin suyu çok yüksek oranda tuzlu ve bol miktarda tortu taşıyor. İngiliz Leeds Üniversitesi uzmanları, ilk kez robot bir denizaltı aracı kullanarak deniz yataklarında bulunan kanallar üzerinde çalıştılar.
6- Doğal Sınırlardan Biri Olarak Kabul Edilir
Bu özelliği ve konumu itibariyle İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Türk Boğazları olarak adlandırılır ve Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran doğal sınırlardan biri olarak kabul edilir.
Bu köprü Sultan Abdülaziz'in (1861-1876) emri üzerine, III. Napolyon'un İstanbul ziyaretinden hemen önce Ethem Pertev Paşa tarafından inşa edildi ve 1863'te yerine yerleştirildi.
İSTANBUL'da, geçen yıl 5 Nisan'da 3'üncü Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu viyadük inşaatında betonlama yaparken iskele ile birlikte düşen 3 işçinin ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Bilirkişi raporunda 7 sanıktan 5'i 'asli', 2'si 'tali' kusurlu bulundu.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
İstanbul Boğazı'nın üç gerdanlığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak, milyonlarca aracın kıtalar arası geçişini kolaylaştırıyor.
Yapımı için 1.100 iş günü öngörülen köprü, taahhüt edilenden 192 gün önce 29 Mayıs 1988'de tamamlandı ve 3 Temmuz 1988'de hizmete açıldı. FSM Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü'nden 5 kilometre kuzeyde, Boğaz'ın Rumeli yakasında, Hisarüstü ile Anadolu Yakası'nda Kavacık mevkileri arasında yer alıyor.
Temeli Mayıs 2013'te atılmıştır ve 27 ayda ₺8,5 milyar lira harcanarak inşa edildikten sonra 26 Ağustos 2016 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır.
SON ZAM TEMMUZ AYINDA YAPILMIŞTI
Son olarak temmuz ayında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçiş ücreti, tek yön otomobil için 8,25 TL'den 8,50 TL'ye yükseltilmişti.
İstanbul'da iki kıtayı birbirine bağlayan köprü hangisidir? İstanbul'da iki kıtayı, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan üç köprü var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri