İnek sütünün %3,7'si, manda ve koyun sütünün %7,4'ü laktozdan oluşur. Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur.
Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
İnek sütündeki bütün karbonhidratlar laktozdan gelir. Laktozsuz süt inek sütünden yapılır, ancak laktaz enzimi ile muamele edilir, bu nedenle kalan laktoz yok olur. Bu, herhangi bir sindirim sorunu hakkında endişelenmenize gerek kalmadan bir bardak süt veya süt ürünü tüketmenizi sağlar.
Taze sütte laktoz var mı? Süt ve fermentasyon işlemi görmemiş süt ürünleri doğal laktoz kaynaklarıdır ve laktoz intoleransı olanların bunları tüketmemesi önerilir. Fermantasyon işlemi görmüş süt ürünleri ise tüketilebilir, çünkü bu gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri laktozu sindirilmiş hale getirmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
İnek sütü alerjisi olanlar, keçi sütü vb hayvan sütlerini tüketebilir ve sorun yaşamayabilirler. Ancak süt şekeri dediğimiz laktoz, tüm hayvan sütlerinde doğal olarak bulunur ve laktoz intoleransı olanlar hiçbir hayvan sütünü, keçi sütü dahil, tüketemezler.
Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
Laktoz bir tür şekerdir ve protein değildir. Bir bebeğin laktoza duyarlı olması alışılmadık bir durumdur çünkü laktoz duyarlılığı tipik olarak yetişkinlerde veya daha büyük çocuklarda görülen bir durumdur. Bu nedenle, bebeğinizin süt alerjisi varsa, laktozsuz süt ürünleri yine de reaksiyona neden olacaktır.
Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur.
Laktoz aslında sütte doğal olarak bulunan şekerdir. Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza göre daha fazladır.
LAKTOZSUZ-LAKTOZU AZALTILMIŞ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Süte doğal laktaz enzimi eklenir ve paketleme sırasında laktoz parçalanır. Sütün içinde parçalanan laktoz, daha kolay sindirilen glikoz ve galaktoza dönüşür. Böylece sütün oluşturduğu tüm sindirim problemleri ortadan kalkar.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Sadece memelilerin sütünde bulunan laktoz, süt ve süt ürünlerinin ana karbonhidratıdır. İnce bağırsaklarımız bu şekeri sindirebilmek için “laktaz” adı verilen bir enzim üretir. Laktaz enzimi bu şekeri parçalar ve vücut tarafından emilmesini sağlar.
Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Sütün laktozun tamamını içeren sıvı kısmı işleme sırasında uzaklaştırıldığı için nihai ürün %80 civarında yağdır. Bu, tereyağının laktoz içeriğinin gerçekten düşük olduğu anlamına gelir. Aslında, 100 gram tereyağında sadece 0.1 gram laktoz vardır.
İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir. Bu sütlerin pastörizasyonuna dikkat edilmelidir.
süt ile terbiye edilerek hazırlanan gıdalar (püre, yayla çorbası, tarhana çorbası vb.) tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar.
Beslenme programınıza inek sütü dışında başka bir süt çeşidini eklemenin iyi bir alternatif olduğunu söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay; “Badem ve soya sütü laktoz içermediğinden rahatlıkla tüketilebilir. Hindistancevizi sütü ise cildinizin güzelleşmesini sağlar.” dedi.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Laktozsuz süt tüketiminin vücuda bir zararı yoktur. İçerisinde şeker ilavesi veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için oldukça uygundur. Aynı zamanda normal süt tükettiğinde sindirim sorunu yaşayan bireyler de laktozsuz süt tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri