Kimyasal yanıklı hasta ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk iş gözün derhal serum fizyolojik veya içilebilecek nitelikte temiz su ile yıkanmasıdır. Eğer koşullar buna uygun değil ise hastanın başı yan olarak musluğun altına gelecek şekilde yatırılarak gözü su ile yıkanır.
Uygulama yolu ve metodu: SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK 9 mg/ml AMPUL kas içine, deri altına, damara veya yıkama amaçlı olarak yaralara, göz yüzeyine ve benzeri bölgelere uygulanır.
İnsan sağlığına birçok açıdan faydalı olan serum fizyolojiği, kısa bir süre içerisinde yapmak mümkün. İzotonik su yapımında hem normal tuz hem de kaya tuzu kullanılabilir. Uzmanlara göre daha doğal ve sağlıklı olduğu için kaya tuzu tercih edilmelidir. 1 litre su için 1 çay kaşığı tuz yeterlidir.
Aslında izotonik dediğimiz su, saf suyun bir nevi tuzlu halidir. Serum fizyolojik olarak da isimlendirilebilmektedir. Saf su, içinde patojen (vücut için zararlı olabilecek madde) bulunmadığı için tıp alanında açık yara temizlemesinde ve ilaç yapımında da ciddi ölçüde tercih edilmektedir.
PF %0,9 İZOTONİK SODYUM KLORÜR vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidratasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Serum fizyolojik solüsyonu, herhangi bir tehlikeye neden olmaksızın, gereken sıklıkla ve uzun süreli olarak kullanılabilir. Eğer burun veya göz için bir ilaç kullanılıyorsa, serum fizyolojik solüsyonu mutlaka bu ilacın kullanımından önce buruna ya da göze uygulanmalıdır.
Serum fizyolojik, izotonik su olarak da adlandırılır. Serum fizyolojik kullanımı ise yaraları ve sinüsleri temizlemek başta olmak üzere bazı durumlarda dehidrasyonu tedavi etmek için de kullanılır. Topikal ya da intravenöz olarak kullanılabilir. Eczanelerden satın alınabileceği gibi evde de hazırlanabilir.
Kısaca serum; %99.1' su olan bir tür tuzlu sudur.
Serum fizyolojik özellikle bebek ve küçük çocukları olan anne ve babaların çokça araştırdığı bir ifadedir. Özellikle burun ve geniz tıkanıklığında doktorlar tarafından tavsiye edilen serum fizyolojik, eczanelerden tedarik edilen bir tür saf sudur.
Her 100 ml çözelti içerisinde 0,9 gram sodyum klorür içerir. Bu miktar çok fazla olmadığından dolayı küçük yaşlarda kullanım için herhangi bir sıkıntı içermez. Kolaylıkla uygulanabilen, vücuda zararı olmayan bu ürün pratik ve sağlıklı olduğu için çok sık tercih edilir.
Tuzlu su içtiğinizde, tıpkı hücrelerde olduğu gibi vücudunuzda dehidrasyon meydana gelir. Ayrıca çok fazla sodyum klorür tüketmek kan basıncını artırır.
Cildiniz yenilensin
Tuz aynı zamanda, kuru ve yağlı ciltlerin dengelenmesi için de en ideal çözümü sunar. Haftada iki kere sole içerikli maske uyguladığınız zaman cildinizin yeniden dinçleşmeye başladığını fark edeceksiniz. Tuzlu suyu yüzünüze, boynunuza ve dekolte bölgenize maske şeklinde uygulayın, kurumaya bırakın.
Tuzlu su ile yüz yıkamanın faydaları
Cildinizi parlatır ve pürüzsüzleştirir. Sivilceleri kurutur ve iltihap giderir. Gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar.
Göze akü patlaması, göze çamaşır suyu kaçması, göze asit kaçması durumlarına ilk müdahale ve tedavisinden bahsedilecektir. Öncelikle göz bol su ile yıkanmalıdır. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi gözünüzü direkt olarak musluğun altında tutabilirsiniz veya gözünüzü bir duş başlığı yardımı ile bol su ile yıkayabilirsiniz.
Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir. Her bir göz için en az 1 Litre sıvı kullanılır.
Öncelikle ılık su ile gözler ıslatılmalıdır. Ardından şampuan göz kapaklarına masaj yapılarak sürülmelidir. Son olarak da ılık suyla gözler durulanır ve temiz bir havlu ile kurutulur. - Hassas ve enfeksiyona meyilli gözlerin temizliği ise doğal gül suyu ile yapılmalıdır.
Tıp biliminde kullanılan bir salin türüdür. Halk dilinde tuzlu su olarak bilinen serum fizyolojik, %0.9 NaCl izotonik olarak açıklanan eriyiktir. Osmotik olarak eşit olduğu için "fizyolojik" adını taşır.
Günde 1-6 kez ya direkt olarak konjonktival keseye damlatılarak veya steril kompres yardımı ile kullanılr. Kullanım için flakonun üst kısmı döndürülüp kopartılarak açılır. Flakonlar açıldıktan sonra 1 gün içerisinde tüketilmelidir.
Deniz/okyanus suyu olarak bilinen serum fizyolojik içerikli yani tuzlu su içeren spreyler, kortizon, antihistaminik ve psödoefedrin içeren burun spreyleri örnek olarak sayılabilir.
İnsan eli ile oluşturulan saf su hipotonik özellik gösterebilir. Bu özelliği de hücre ile temasında hücreye zarar verebilir, hücreyi şişirebilir ve patlatabilir. Bu durumlar oluşabileceği için saf su insan için zararlı bir madde olarak uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
Saf su içerisinde mineral veya herhangi bir element barındırmadığı için içilemez. Saf su daha çok ilaç, kimya, dezenfektan, deterjanlar veya laboratuvar gibi alanlarda kullanılabilir. Bir çok insan saf suyun akülerde de kullanıldığını bilmektedir.
Saf su sanayide, elektronik sektöründe ve evlerde birçok kullanım alanına sahiptir. Uçak motorlarından akvaryuma, otomobil aküsünden kamyon aküsüne kadar pek çok alanda saf su kullanımı yaygındır. Kozmetik, otomotiv, içecek, tekstil gibi sektörlerde de saf su kullanılır.
1/3 İZOTONİK SODYUM KLORÜR İZOTONİK DEKSTROZ ÇÖZELTİSİ birçok hastada emniyetli bir ilaçtır. Ancak kalbiniz, böbrekleriniz, karaciğeriniz veya akciğerlerinizde sorunlar varsa, şeker hastasıysanız ya da vücudunuzda aşırı tuz birikimine bağlı şişlikler (ödem) varsa doktorunuz bu ilacı size uygulamamaya karar verebilir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
İzotonik Sodyum Sulandırıldıktan sonra derhal kullanılmalıdır. PRILOC/ CITANEST %2 20 MG FLK Enjeksiyonluk su ve İzotonik Sodyum Sulandırıldıktan sonra 3 gün içinde kullanılmalıdır. DESEFİN 1 GR FLK Enjeksiyonluk su Sulandırıldıktan sonra derhal kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri