İhrama girip tavaf yaptıktan sonra Safa ile Merve arasında gidiş ve geliş olmak üzere yedi tur atmak zorundasınız. Hacer Validemizin Hz. İsmail' su bulmak için telaşlanıp etrafta su ararken bu iki tepe arasında dört gidiş üç dönüş olmak üzere yedi kere gidip geldiği söylenir. İhramın şartlarındandır.
Sa'y mekana bağlı ve mekanla alakalı bir ibadettir. Sa'y'ın yapıldığı yer ise Safa ve Merve tepeleri arasındadır. Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir.
Orada bu arayışın ne kadar çok yapılması gerektiğinin ifadesi olarak yedi defa koşsa da aslında nesillerinin muhtaç olduğu o kurtuluş suyu yetmiş defa, hatta yedi yüz defa koşacak, arayacak, soracaktır. Buluncaya kadar, tatmin oluncaya kadar, ciğerpareleri kurtuluncaya kadar arayışını sürdürecektir.
Hac'da Safa ile Merve Arasında Koşmak
Bu olay, Hazret-i Muhammed (asm)'in dininde, ecdadının her adımını yönlendirdiği vahye ve çilenin başındaki Hazret-i Hacer'in sabrına hürmeten hac ibadetine menasik olarak teşri kılınmıştır. Yani Safa ile Merve arasında sa'y yapmak, yani koşmak haccın önemli bir vecibesidir.
Sözlükte “çalışmak; yürümek, koşmak” gibi anlamlara gelen sa'y, fıkıh terimi olarak hac ve umre tavaflarından sonra Safâ tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safâ ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
İlgili 31 soru bulundu
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Eğer bu durumda tavaf ederlerse, kendilerine bir sığır veya deve kesmek vacip olur. Âdet halinde olan bir kadın vakfe yapabilir mi? Hayız hâlinde olan bir kadın, Safa ile Merve Mescid-i Haram'ın içinde olduğu için, bu durumda tavaf edemediği gibi say da yapamaz.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir. Son üç şavtı terk eden kişinin, kalan şavtları tamamlaması lazımdır.
Kelime olarak "safâ" ihtiyaç karşılamak, "merve" ise cömertlik ya da bâzı kaynaklara göre gözyaşı demektir. Safâ ile Merve (ihtiyaç karşılama ile cömertlik) Allah'ın belliklerindendir ve İbrahim'in nişanlarındandır.
Daha sonra Mekke'ye hâkim olan Huzâa kabilesinden Amr b. Lühay tevhid inancını tamamen bozup şehirde putperestliği yaygınlaştırmış ve Safâ tepesine rüzgârları estirdiğine inanılan Nüheyk, Merve tepesine Mut'imü't-tayr (kuşları doyuran) adlı putları dikmiştir.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Safa Merve tepesi hikayesi
İnanışa göre Hacer, oğlu İsmail'e su bulmak için iki tepe arasında koştururken Allah tarafından sınanmıştır. Kuran'da Bakara suresinde (2, 158) Safa ve Merve tepeleri arasında say etmenin hac ve umrenin parçası olduğu bildirilmektedir.
Umre, Müslümanların Kâbe'yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine denir. Umre ziyaret demektir. Fıkhî tanımı, hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe'yi tavaf, sa'y etmek, tıraş olmaktır.
Safa ve Merve Tepeleri, Mekke Kent Merkezi bölgesinde.
Sefa (veya sefalar) bulduk TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sefa geldin, sefa geldiniz sözüne teşekkür ederim anlamında karşılık olarak kullanılan bir söz.
Sa'y; hac ve umrenin menasikinden olup, Safa ile Merve arasında yedi defa gidip gelmektir. Allahü Teala, Hacer Validemizin itaat ve sadakatine ithafen umre ve hac yapan herkese onun gibi sa'yi vacip kıldı.
Safa ve Merve İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 158. ayet: Şüphesiz, 'Safa' ile 'Merve' Allah'ın işaretlerindendir. Böylece kim Evi (Ka'be'yi) hacceder veya umre yaparsa, artık bu ikisini tavaf etmesinde kendisi için bir sakınca yoktur.
Hac ve umre ibadetlerinde Safâ ile Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmeyi ifade eden fıkıh terimi. Kâbe'nin etrafında usulüne uygun biçimde dönmek anlamında fıkıh terimi.
Resûl-i Ekrem, Safâ ile Merve tepelerine çıktığı zaman Kâbe'ye dönerek ellerini yukarıya kaldırıp dua ederdi. İbn Abbas ellerin kaldırılacağı yedi yer arasında bu iki tepeyi de saymıştır (Ezrakī, I, 279). Safâ ile Merve arasındaki sa'y yerinin (mes'â) uzunluğu 394,5 ve genişliği 20 metredir.
Muteber bir tavaftan sonra yapılmalıdır. Bu itibarla, sa'yin geçerli olmaması durumunda geçerli bir tavaftan sonra yeniden yapılması gerekir (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 250; Maverdî, el-Hâvî, IV, 157).
“Allah'ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak haccın sa'yini yapmaya niyet ediyorum” diye yapılır.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
Adet halinde olan kadınla birliktelik yaşamak haramdır. Adet süresinin sonunda cinsel ilişkiye girilebilir.. Adet sonrasında temizlendikleri zaman ilişki helal olmaktadır.
Bu sebeple dışarıdan gelen her türlü enfeksiyona karşı rahim ve rahim içi çok hassastır. Bu nedenle prezervatif mutlaka kullanılmalıdır. Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri