1722'ye kadar hüküm süren Safevî devleti esastan bir Türk hanedanı idi. Azerbaycan'ın şahın ailesinin anavatanı olması dolayısıyla Türkçenin Azerbaycan şivesi hükümdarların, yüksek idarecilerin ve sarayın ve en nihayet Kızılbaş askeri komutanlarının ana konuşma dili idi. Şah İsmail Türkçe şiirler yazmakta idi.
Bugünkü İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin doğu kesiminde varlığını sürdürmüş, Şiî Onikiciliği resmî mezhep olarak kabul etmiş ve İran'ın varisi olduğu Safevî Hanedanı'nın devletidir.
Safevi Devleti, Türkmen aşiretlerinin (Bayburtlu, Ustacalu, Şamlu, Rumlu, Tekelü, Zülkadir, Afşar, Kaçar ve Varsak) desteği ile Şeyh İsmail ya da İsmail Mirza tarafından 16. yüzyılın başında kurulmuştur.
Hayatı Şah Tahmasb, 22 Şubat 1514 tarihinde I. İsmail'in oğlu olarak İsfahan'da doğdu. Annesi Musullu Türkmenlerinden bir beyin kızıdır, Taçlı Begüm üvey annesidir.
Safevî Devleti'nin kuruluşunda Şiî inançlarının büyük rolü bulunmaktadır. Safevîler, bu inançlara dayanarak çok kısa zamanda posttan tahta ulaşmışlardır. Safevîler, soy kütüklerinin Ehl-i Beyt'e dayandığını ileri sürmüşlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Daha sonra tarikatın postnişliğine Şah İsmail'in otur- ması hem Erdebil Dergâhı hem de Şiî dünyada büyük bir değişime kapı aralamıştır. Zorlu bir mücadelenin ardından Şah İsmail, 1501 tarihinde Akkoyunlu Devleti'nin (1340-1514) başkenti Tebriz'i ele geçirmiş ve İsnâ Aşeriye Şiîliğini resmi mezhep olarak ilan etmiştir.
Sonralar yeni ordu toplamaya çalışan Elvend, 1504'te hastalandı ve ardından Diyarbakır'da öldü. 1501 yılının yazında Tebriz'e girerek taç giyip resmen kendini “Şah” ilan etmiş, Safevi Devleti'ni kurmuştur. Şah olduğunda ilk yaptığı iş, Şii mezhebini resmi mezhep ilan etmesi oldu.
İsmail, henüz bir yaşındayken babası Şeyh Haydar, Gürcistan'a düzenlediği akında Şirvan hükümdarı Ferruh Yesar tarafından öldürüldü. Akkoyunlu Yakup, İsmail ile diğer kardeşleri Sultan Ali ve İbrahim'i Şiraz valisi Mansur Bey Purnak'a göndererek İstahr Kalesi'nde hapsettirdi.
BONUS:İran Şahı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediye ile tarih anektodlarında nahoş bir yere sahip oldu. Şah, kıymetli mücevherlerle süslü bir sandık hediye gönderiyor Sultan Selim'e. Sandığın içinden değerli taşlar ve kadife kumaşların yanı sıra bir kutu insan pisliği çıkıyor.
Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
Kızılbaşlar ise bu devletin idaresinde mühim vazifeler tutmuşlar. Fakat zaman içinde Kızılbaşlıkta farklı fikirler ortaya çıkmıştır. Safevi devletinin siyasi etkisi altındaki bölgelerde zamanla Kızılbaşlık Şiiliğe dönüşse de Kızılbaşların hepsi Şii olmamıştır.
Diyâr-ı Bekir Türkmen Beyliği'nin “Akkoyunlu Aşîreti” tarafından kurulması üzerine İlhanlı ve Moğol saraylarını terk eden Şiî âlimleri bu topraklara sığındılar. Çünkü Akkoyunlu Hükûmeti Şiîliği resmî mezhebi olarak kabuletmişti.
Nadir Han Afşar bu antlaşmayı beğenmeyerek Osmanlılar üzerine saldırıya devam etti. 1736 yılına kadar süren muharebeler neticesinde 4. Murad döneminde imzalanmış olan Kasr-ı Şirin antlaşması maddeleri esas alınarak yeniden sulh yapıldı. Nadir Han Afşar, Şah olduğunu ilan etti ve Safevi Devleti yıkıldı.
16. yüzyılın başında kurmuş olduğu ve tarihte ilk kez Şiî Onikiciliğini resmî mezhep olarak kabullenmiş olan Safevî Devleti ile tanınmıştır. Safevîler adını dergahın ve tarikatın kurucusu Şeyh Safiyüddin İshak-ı Erdebili'den alır. Tarikat liderliği bir istisna dışında babadan oğula geçmiştir.
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti
1917'de Rus İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, önde gelen Ermeni ve Gürcü aydınlarının çabalarıyla Transkafkasya Cumhuriyeti kuruldu. Kısa bir süre sonra cumhuriyet dağıldı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 28 Mayıs 1918'de önde gelen Azeri Müsavat Partisi tarafından ilan edildi.
Maku şehrinin Çaldıran Ovasında, gerçekleşen savaş adını da Çaldıran Ovasından almıştır. Çaldıran Savaşı, Osmanlı Devleti ile İran ülkesinde o dönemde egemen olan Safeviler arasında gerçekleşmiştir. Çaldıran Savaşı 23 Ağustos 1514′te Çaldıran ovasında Safeviler ile Osmanlı ordusu arasında yapılmıştır.
Savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti'nin ve Safevi Tarikatı'nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmaktadır.
yavuz sultan selim in; şah ismailin bir sandık dolusu kıymetli eşyanın arasına koyarak yolladığı domuz psiliğine karşı, bala batırarak yollayacağı elçi başı yerine gül lokumunu gönderirken kutunun altına iliştirdiği not.
I. İsmail veya Şah İsmail (17 Temmuz 1487; Erdebil, Akkoyunlular - 24 Mayıs 1524 Erdebil, Safevî Devleti, İran), Safevî Tarikatı'nın lideri ve Safevi Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı. İsmail, 17 Temmuz 1487 tarihinde Erdebil şehrinde Safevî Tarikatı'nın Türkmen şeyh ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Şah İsmail, saltanatını Şii boylarının desteğine dayandırmıştır. Hükümdar- lığı İran, Azerbaycan ve Anadolu'daki Alevi-Kızılbaş zümreleri tarafından meşru olarak tanınmıştır. Erdebil sufilerinin ve özellikle atası Safiyyüddin İshak-ı Erde- bilî'nin nüfuzunu iyi kullanmıştır.
Şah İsmail Hatayi 'nin soyu
Birçok Safevi kaynakları Safevi atalarının tarihçesini Şeyh Safiyeddinin yedinci atası olan ve XI yüzyılda yaşadığı sanılan (1) Firuzşah Zerrinkülaha bağlıyorlar ve onun yedinci şii imamı Musa el-kazımın soyundan geldiğini belirtiyorlar.
Babası Şeyh Haydar Şii, ama oğlu Şah İsmail Kızılbaş. Bu değişimi nasıl açıklayabiliriz? Şeyh Haydar ile oğlu Şah İsmail öncesindeki Erdebil Tekkesi inanç önderlerinin hepsi aslında Sünni Şafii (kimine göre Hanefi) mezhebindendiler.
Yazılı kaynaklarda şah İsmail'in türk olduğunu kesin olarak doğruluyor..
ikisi de türk büyüğüdür. evvela öz kardeştirler. her ikisi dahi atamızdır, ceddimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri