- Erkeklerin gümüş, altın gibi takılar kullanmaları haramdır. Aynı şekilde kadınların da gümüş, altın takı gibi takmaları haram kabul edilir. - Altın veya gümüş kullanılacaksa üstü bakır ile kaplanması gerekir. Bu şekilde kullanılması caiz olur.
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek, yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabi şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir.
Şafiî mezhebinin esas aldığı hadiste sevgili Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "20 miskalden az altında ve 200 dirhemde (gümüş) sadaka (zekât) yoktur." (Ebû Ubeyd. Kitâbü'l-Emvâl, s. 413.) Altın ve gümüşün nisab miktarından fazla olan kısımları da aynı oranda zekâta tâbi olur.
Erkek ve kadın bütün müslümanların altın veya gümüşten mamul kapları kullanmaları, evlerini bunlarla süslemeleri haram kılınmıştır.Erkeklerin altın ve gümüşten yapılan saat, kalem ve süs eşyalarını kullanmaları, takılar takınmaları da haramdır.
İlgili 35 soru bulundu
- Erkeklerin gümüş, altın gibi takılar kullanmaları haramdır. Aynı şekilde kadınların da gümüş, altın takı gibi takmaları haram kabul edilir. - Altın veya gümüş kullanılacaksa üstü bakır ile kaplanması gerekir. Bu şekilde kullanılması caiz olur.
Hanefi mezhebine göre Setr-i Avret erkekler için göbek ile diz kapakları arası (göbek hariç diz kapakları dahil) kadın için ise eller, ayaklar ve yüz hariç bütün vücut Setr-i Avret bölgeleri sayılmaktadır. Şafi ve Hambeli mezheplerinde erkekler için göbekle diz kapakları arası avret bölgesi kabul edilmektedir.
Ancak Şâfiî mezhebinin konu ile ilgili görüşüne bakıldığında söz konusu olan ziraî ürünlerin tamamı zekâta tabi tutulmamaktadır.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Altın ve gümüş dışındaki maden ve taşlardan mamul ziynet eşyası ise zekâta tâbi değildir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/243). Şâfiî mezhebine göre ise kadının mutad ölçülerde ve israfa kaçmayacak şekilde ziynet olarak kullandığı altın ve gümüş takılar, aslî ihtiyaç sayıldığından bunlardan zekât gerekmez.
Boşama kelimesinin, kadının kendisine izafe edilmesi şarttır. Meselâ bir kişi karısına, "Ben senden boşum" derse, bu sözü ile karısını boşamaya niyet etmiş olsa bile boşanma meydana gelmiş olmaz. Bu şart Hanefî mezhebine göredir. Şafiî mezhebine göre ise, bu sözü söyleyen kişinin karısı boşanmış olur.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
- Şafi mezhebine göre kaza namazı borcu olanların sünnet namazları kılmaları haram olduğu, boş zamanlarını kaza namazı kılmakla geçirecekleri hükmü var.
2- Şafii ve Hanbeli mezhebIerine göre, aybaşı adetinin en azı 24 saat ve en çoğu onbeş gündür. 3- Maliki mezhebine göre aybaşı adetinin en az süresi, için, ibadet bakımından bir sınır yoktur. İddet ve istibra itibariyle bir gün veya günün bir kısmıdır. Bu adetin en çoğu onbeş gündür.
Adet olan kadın oruçlarını tutamaz, namazlarını kılamaz; tutamadığı oruçlarını sonradan gününe gün kaza eder, ama kılamadığı namazlarını kaza etmez. İki adet arasındaki temizliğin en az süresi on beş gündür. Bu nedenle iki adet arasındaki temizlik müddeti on beş günden az olamaz.
Şafii mezhebindeki bir kişi- evli ama fakir kızına zekat verebilirmi? evli kızına verir sakınca yok ama bekar kızına veremez.. bir baba bakmakla yükümlü olduğu kişilere zekat veremez..
Imam Safii ve diger mezhep imamlari da fazlalik için 1/40 zekat verilecegi görüsündedirler. Gümüste de ölçü 1/40'dir. Buna göre 595 gram gümüsün zekati, 15 gram gümüsdür. Altindan veya gümüsten yapilmis sanat eserleri eger nisap miktarina ulasirsa zekati verilir.
Ramazan orucunun farz kılındığı 2. yılın Şâban ayında (Şubat 624) fıtır sadakasına dair vârit olan hadis onun ödenmesinin gerektiğini bildiriyorsa da bu sadakanın hükmü fakihler arasında tartışmalıdır. Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîler'e göre fitre vermek farzdır.
Meselâ, Şâfiî mezhebine mensup olan bir kimse, dilerse Hanefî mezhebine; Hanefi mezhebine mensup bir kimse de, isterse Şâfiî mezhebine geçebilir. Ancak bir mezhepten diğer mezhebe geçen kimsenin, ibadet ve muamelelerinin kâmil mânâda olabilmesi için, girdiği mezhebin meselelerini bilmesi gerekir.
Bir Şafi ve bir Hanefi cemaat oluşturup namaz kılsa olur mu? el Cevab: Her iki mezhepte de fetva cemaatle namazın müekked sünnet olmasıdır. Hanefilerde fakih olan öne geçer şafilerde kıraati düzgün olan öne geçer. Kitap ve sünnet değerlerini kabul eden herkesin arkasında namaz kılmak başka bir mani durum yoksa caizdir.
Şafii mezhebine göre bilerek yeyip içmek orucu bozar, ama bunun için keffaret gerekmez. Ancak böyle bilerek yeyip içen kimsenin, günün kalan kısmını oruçlu geçirmesi ve ayrıca bir gün kaza etmesi gerekir. Ramazanda oruçlu bulunan kişiye, oruçluyken sadece cinsel ilişkiye girmekten dolayı keffaret ve tazir gerekir.
Şafii mezhebinde ise kadının büyük ve küçük olmak üzere iki türlü avreti bulunmaktadır. Bunlar: 1. Büyük avret: El ve yüz dışında kadının tüm bedeni.
Şafi mezhebine göre oruca nasıl niyet edilir? Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
Hanefi mezhebinde olduğu gibi şafi mezhebinde de vücudun ön ve arka kısmından çıkan her şey abdesti bozar. Yalnız iki mezhep arasında tek fark, Şafi mezhebinde meninin abdesti bozmamasıdır. Oturarak uyumak abdesti bozmaz. Bunun dışındaki tüm uyku halleri abdestin yenilenmesini vacip kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri