İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı: "Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur.
İmamlığın geçerlilik şartlarından biri de imamın erkek olmasıdır. Buna göre cemaat erkeklerden oluşmuş ise, kadın veya erselik (erdişi, hünsa) birin bu cemaate imamlık etmesi sahih olmaz. Ancak cemaat kadınlardan oluşmı ise, onlara imamlık edecek kişide erkeklik şartı aranmaz.
Bunun için, öncelikle imamlık vazifesini yapanların her iki mezhebin ibadetle, bilhassa namazla alâkalı farklılıklarını bilmesi gerekir. Böylece arkalarında bulunan cemaatin namazı daha sıhhatli bir şekilde edâ edilmiş olur. Şâfiî bir kimsenin Hanefî olan imama, Hanefî bir kimsenin de Şâfiî olan imama uyması caizdir.
Kadınlar kendilerine namaz kıldıracak bir erkeğin arkasında da namaz kılabilirler (imamdan başka erkek olmasa bile ). Kadının erkeğe imamlık yapması kesinlikle caiz değildir.
Peki kadınlar erkeklere namaz kıldırabilir mi? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı: "Kadının erkeklere namaz kıldırması, bütün mezheplere göre caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 32-33; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 306, 321; Cezîrî, el-Mezâhibü'l-erbe'a, I, 372).
İlgili 33 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Tesettürsüz bayanların namazlarının kabul olmayacağına dair her hangi bir hadis bilmiyoruz. Ayrıca kadın tesettürsüz dahi olsa, kıldığı namazlar ve yaptığı diğer ibadetler geçerlidir.
Kadından şeyh, mürşit, veli (evliya), imam olabildiği gibi peygamber de (“nebiyye”) olur.
Kadın-erkek, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman için günde beş vakit namaz kılmak farzdır.
Bu arada şu durumu da hatırlatalım: Karı-koca aynı namazın farzını cemaatle değil de ayrı olarak kılacak olsalar, bir hizada durmalarında mahzur yoktur. Evde kılınan cemaatle namaza, erkeğin kendisine nikâhı düşen veya düşmeyen kadın akrabaları da katılabilirler.
Hayız ve nifas hâlindeki kadından her türlü namaz mükellefiyeti düşer. Kadınlar hayız-nifas hâlinde oldukları müddet zarfında, namaz kılmaları kendilerine haram olur. Hayız ve nifas hâlinde iken kılamadıkları bu namazları; kadınlar sonradan kaza etmek mecburiyetinde de değillerdir.
Şafii'de kadının iki elinden ve yüzünden başka her yeri her zaman avrettir. Namaz dışında avrettir ve avret değildir diyen âlimler olmuştur. Bu bakımdan namazda ve namaz dışında ayakları çorapla örtmeli, ayağı açık gezenlere de haram işliyor dememelidir.
Günde beş vakit farz namaz vardır. Sabah namazının farzı 2, öğlenin 4, ikindinin 4, akşamın 3, yatsının da 4 rekâttır.
- Şafi mezhebine göre kaza namazı borcu olanların sünnet namazları kılmaları haram olduğu, boş zamanlarını kaza namazı kılmakla geçirecekleri hükmü var.
-Hanefi bağlı olan bir erkek ya da kadının şafii bir erkek veya kadınla evlenmesine bir sakınca var mı? - Hayır efendim hiçbir sakınca olmaz. Mezhep farklılığı evlenmeye engel değildir ancak bu aynı eski mezheplerin her biri devam ettirecekse birbirleriyle ilişkilerinde daha dikkatli olmaları lazım.
Beyazlaşmış saç ve sakalı; sarıya veya kırmızıya boyamak ise, müstehabdır. Başkasının saçını, kendi saçına eklemek hem kadın hem de erkekler için haramdır. Kaş, kirpik, ve yüze çirkinlik vermeyen tüylerin yolunması haramdır. Ancak kadının; yüzündeki sakal ve bıyığa benziyen kılları yolması müstehabdır.
- Abdestli iken kedi köpek vb hayvanlara dokunmak, sevmek temasta bulunmak abdesti bozar. - Namaz kılabilmek için akıl sahibi olmak gerekir. - Erkeklerin gümüş, altın gibi takılar kullanmaları haramdır. Aynı şekilde kadınların da gümüş, altın takı gibi takmaları haram kabul edilir.
Muhazat (aynı hizada olma)ın oluşması için, erkek ve onun hizasında bulunan kadın aynı namazı birlikte cemaat olarak eda etmiş olmalıdır. Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Camilerde fert planında (ferdi namaz) erkeğin önünde yer alarak rükû secde veya kıyam gerektiren namaz ibadetinin eda edilmesi kerahetle caiz olur namaz sahih olur. Evlerde de bir başka yer yoksa namaz kerahetle caiz olur. Namaz da sahih olur.
Arada bir engel bulunursa kadınlarla erkekler aynı hizada namaz kılabilirler. Yani yan yana kılmakla, aynı hizada kılmayı karıştırmamak lazımdır. Namazı yukarıdaki şartlara uygun kılmazlarsa huşu ortadan kalkar, Nebimizin uygulamasına ters davranılmış olur ama kadınların da erkeklerin de namazı bozulmaz.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Namaz kılarken Allah'ın emrettiği şekilde örtünen, fakat sokağa çıkarken başını açan bir kadının, namazının kabul olmaması diye bir durum bahis mevzuu değildir.
Kadın, kadınlara namaz kıldırabilir mi? Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu görüşte olanlar, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ümmü Varaka'ya kendi ev halkına namaz kıldırmasına izin vermesini (Ebû Dâvûd, Salât, 62; Ahmed b.
Bu doğrultuda İslam kadına erkek üzerinden değer vermek yerine insan olması bakımından taşıdığı değeri hatırlatmıştır. Dolayısıyla kadın ve erkek Allah'ın “yeryüzündeki şerefli halifesi” olma vazifesini birlikte yüklenmektedirler.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir. Kadınlar kadınlara imamlık yapabilir. Uygulamada Peygamberimiz'den günümüzü kadar gelen uygulama böyledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri