Kokoreç yemek caiz midir? Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir. Hanefi bir insan midye yemek için Şafii mezhebine geçebilir mi?
Cevap: Eti yenen bir hayvanın bağırsağı ve işkembesi yenmesi caiz olmayan kısımlar içinde değildir. Fakat bu kısımların temizliği güzel yapılmazsa yemek caiz olmaz. Dolayısıyla kokoreç temiz ve güvenilir yerlerden yenilmelidir.
Ancak eti yenen hayvanların yenmeyen organları da vardır. Onlar da fıkıh kitaplarında şöyle sıralanırlar: “- Kesilen hayvanın akan kanı, erkeklik ve dişilik organı, yumurtaları (husyeler), et üzerinde kalan toparlak guddeler, idrar torbası (mesane) ve öd kesesi!.” Bunlar yenilmez.
Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur.
Önce şu temel hükmü hatırlayalım. Eti yenen hayvanların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak) gibi sakatatlarının temizlenerek yenmesi caizdir.
İlgili 37 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495). Bir hadisi şerifte Hz.
İşkembeden çıkan bağırsaklarla yapılan kokoreç, Türk mutfağının özel ve meşhur bir yemeğidir. Ayrıca işkembenin dolması ve çorbası da yapılmaktadır. İşkembe içerisinden çıkan şırdan da dolma olarak yapılmaktadır. Karaciğer, gerek ızgarada gerekse kavurma olarak yapılır ve en çok severek tüketilen sakatatlardan biridir.
Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir. Hanefi bir insan midye yemek için Şafii mezhebine geçebilir mi? Midye yemek Hanefi mezhebine göre caiz değildir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır.
İçinde Neler Vardır? Mumbar adı verilen kuzunun kalın bağırsağı ile ince bağırsağının, leziz baharatlarla közde buluşmasının halidir kokoreç. Uyum sağlayan en iyi baharat kekiktir. Domates ve biberle buluşunca da tadından yenmez hani.
%100 Helal Kesim #Kokoreç... - Şampiyon kokoreç Malatya | Facebook.
Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre caiz
Bu mezheplere göre suyun içinde yaşayan deniz hayvanlarının hepsi, gerek balık şeklinde olsun, gerekse başka cins ve şekilde olsun yenmesi helal sayılmıştır.
Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."
Meselâ çiçek, meyve, tahıl, yumurta, peynir ve zehirsiz mantarın yenmesi helâldir.
Yiyecekler arasında kokoreç kadar besleyici olan tek şey karaciğerdir. Kokoreçin zararları ilk olarak temizliğine ve baharatlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Kokoreçi tüketecek kişinin herhangi bir sağlık problemi bulunuyorsa yağ oranı yüksek bir gıda olduğu için problem oluşturabilir.
Kokoreç pek çok kişi tarafından sevilen lezzetlerden bir tanesidir. İçerisinde bulunan baharatı ile kokoreç bağımlılık yaratmaya devam ediyor.
En eski meyvelerden olan inciri, tarihte çoğu uygarlık kadın cinsel organına benzetirdi. İncildede adı geçen bu meyvenin yapraklarıyla Adem ve Havva mahrem yerlerini örtmüştüler.
Deve etinin helâl olduğu konusunda fıkıh âlimleri görüş birliği içindedir.
Cinsiyet değiştiren bir vajinal sonra yaklaşık olarak üç ay sonra cinsel ilişkiye girebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri