İn'ikâd şartları: Bir akdin kurulabilmesi için, rükunlarının taşıması gereken şartlardır. Sıhhat şartları: Bir akdin şer'î hükümlerinin oluşabilmesi için gerekli olan şartlardır. Bu şartlar olmadığı zaman, akid kurulmuş (münakid) olur ancak sahih olmaz. Bu durumda akid Cumhura göre batıl Hanefilere göre fasid olur.
Bir ibadetin veya hukukî işlemin temeldeki bir eksiklik veya bozukluk sebebiyle hükümsüz olması mânasında kullanılan fıkıh terimi. Bir ibadetin veya hukukî işlemin, vasıf ve şartlarındaki eksiklik ve bozukluk sebebiyle hükümsüz olması anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte "bir şeyin kenarlarını bir araya toplamak, ipin iki ucunu birbirine sıkıca düğümlemek; taahhüt altına girmek" anlamlarındaki akdden türeyen in'ikād, bu işlemler sonrasında ortaya çıkan durumu ve sağlamlaşmayı ifade eder.
Bu nazariye, akdin inikadı için, tarafların iç iradeleri arasın- da bir uygunluk aramaksızın sadece beyan edilen iradeler arasındaki uygunluğu kâfi saymaktadır. Demekki, «taraflar arasında kullanılan terimlerin birbirine uygunluğu halinde iç iradeler birbirine uygun ol- sun veya olmasın akit inikat etmiştir (3).
Vücûb şartları (erkek, hür, mukim ve mazeretsiz olmak) üzerinde mezheplerin büyük oranda ittifakı vardır. Sıhhat şartlarının (şehir, cami, cemaat, vakit, imam ve hutbe) birçoğunda mezhepler arasında ihtilaf bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre, Müslüman bir kadının bir erkekle olan nikâh akdinin kurulabilmesi için erkeğin de Müslüman olması gerekir. habersiz olarak yaptığı irade beyanı ile evlilik akdi yapılmış olmaz. ya da kat'î evlenme engelinin bulunmaması nikâhın in'ikad şartlarındandır.
Bir hukukî işlemin işlerlik ya da bağlayıcılık kazanabilmesi için hak sahibinin onay vermesi anlamında terim.
Takyidî Şart.
Hukukî işlemin bazı kayıtlarla sınırlandırılmasını ifade eder. Buna akdî şart da denir. Takyidî şarta bağlı işlem yapılırken genellikle “üzere, kaydıyla, şartıyla” gibi sözler kullanılır; ancak hukukî işlemin yorumundan da böyle bir şarta bağlı yapıldığı sonucu çıkarılabilir.
Inikat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Toplanma, birleşim. Anlaşma, kararlaştırma.
Sözleşmenin meydana gelebilmesi için gerekli olan karşılıklı ve birbirine uygun bu iki irade beyanından zaman bakımından önce açıklananına icap (teklif, öneri), sonra açıklananına ise kabul denir.
Hanefiler mütekavvim kavramını ise “şer'an kendisinden yararlanılması mubah olan şey” olarak tanımlarlar. Buna göre Hanefî mezhebine göre hak ve menfaatlerin -maddi bir varlığa sahip olmadıkları için- mal sayılmamaları ve akitlere konu edilememeleri icap etmektedir.
Nikâhın unsurlarıyla alakalı şartlara denir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde nikâh batıldır. hiç bir sonuç ifade etmez. kadar mevkuf (askıda hükümsüzlük) olarak adlandırılır. Onay olmaması halinde hiçbir sonuç doğurmaz.
Dini nikâhtan kasıt İslam Hukukuna göre yapılan evlilik akdidir. Zira halk arasında İslam Hukukuna göre yapılan bu akde “dinî nikâh” veya “imam nikâhı” da denilmektedir.
Kişinin yeme-içme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi olarak tanımlanan nafakanın bazı şartları olduğunu söyleyen Uçar, “Bunlardan bir tanesi, kadın ile erkek arasındaki nikahın gerçekleşmesi gerekir. Nikah olmadığı zaman nafaka da olmaz.
Teâtî veya muâtât, akdin taraflarının sözlü irade beyanında bulunmaksızın mal ve bedeli karşılıklı rızaya delalet eden fiil yoluyla mübadele etmeleridir.
Satım akdinde satış bedeli ve tedavüldeki para anlamında bir fıkıh terimi. Özellikle satım sözleşmesinde taraflardan birinin veya her ikisinin akdi onama yahut feshetme hakkına sahip olması, dolayısıyla ilgili taraf açısından akdin bağlayıcı olmaktan çıkması anlamında fıkıh terimi.
2) Akid, birbirine uygun iki iradedir. Akid îcab ve kabulün birbirine bağlanmasıdır. Bu ise birbirine uygun olarak açığa çıkmış iki irade demektir. Buna göre bir tasarrufun akid olabilmesi için iki şahıs (taraf) arasında ve bir mahal üzerinde karşılıklı sözleşerek (îcab ve kabul) yapılmış olması gerekir.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Geçerli bir şekilde yapılıp hükümleri yürütülmeye başlamış olan bir hukuki işlemin, bu hükümlerinin sona ermesinin bağlandığı şart ise infisahi şart (conditio resolutiva) olarak adlandırılmaktadır. Burada şart olarak saptanan olayın gerçekleşmesi hukuki işlemi bozmaktadır.
Kızı veya kız kardeşiyle sınırlı olmayan birine veli bulunan 2 kişinin, herhangi 2 kadını, karşılıklı olmak şartıyla birbirlerine mehir olmaksızın nikahlamasıdır. Şiğar nikahında mehir olmadığı için alimlerin ittifakıyla bu nikah caiz görülmüyor.
Çalışmamızın konusu olan ayıp muhayyerliği ise, İslâm hukukuna ait bir kavram olup, mal veya bedelde bilinmeyen bir kusurun ortaya çıkması durumunda, bu kusuru bilmeyen alıcı yahut satıcıya, akdi fesih veya kabul etme hakkını tanıyan seçimlik bir haktır.
Bir fıkıh terimi olarak batıl bey' akdi, rükünleri ve sıhhat şartlarından herhangi birinde eksiklik bulunan satım akdini ifade eder. Batıl bey' akdi taraflar açısından mülkiyet hakkı doğurmayacağı gibi hukuki bir sonuç da doğurmaz. Zira bu akit hukuken hükümsüz olarak doğmuş bir akittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri