Yatay ve düşey açılar mekanik açı ölçer ile ölçülür. Bu aletlerin bir diğer isimleri ise teodolittir. Mekanik açı ölçer ile açılar saniye hassasiyetinde ölçülür. Açıları daha az duyarlılıkla ölçen cihazlara ise takeometre denir.
İletki olarak da bilinen açı ölçer herhangi bir nesnenin ya da zeminin açısını ölçmenizi sağlar.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur. Eğer, sürekli değişken dereceli işlemlerle uğraşıyorsanız bu özel tasarımlı aracı kullanmalısınız.
İlgili 41 soru bulundu
Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Dereceli gönye ile ölçüm yaparken düzlemsel alana sabitlemek gerekir. Ardından ortasında bulunan vida ile birlikte net bir şekilde sabitleme yapılabilir. Böylelikle ölçüm üzerinde çizim yapılırken veya daha net bir şekilde kontrolü yapılırken üzerinde bulunan dereceler ile sabit bir şekilde görülebilir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
Tork açı plakası veya mıknatıslı açı ölçer açılı torklama işleminin en ekonomik yöntemidir. Uygulanmasında ise açı ölçer tork anahtarı ile lokma arasında konumlandırılır. Mıknatıslı uç herhangi bir metal zemine temas ettirilerek sabitlenmesi sağlanır. Torklama işlemi sürerken açı plakası da birlikte döner.
Eğim sensörü düz yüzeyi referans alarak bir nesnenin hangi eksenlerde eğildiğini ölçen bir cihazdır. Aynı zamanda tilt sensörü olarak da bilinir. Bu ölçüm cihazı sayesinde x, y ve z eksenlerinde meydana gelen eğim ölçülebilir.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir.
Açı Ölçer Kullanımı
Mühendislik alanında, marangozlarda veya herhangi bir imalat fabrikasında kullanılan açı ölçer, önemli bir cihazdır. Amacına göre kullanım olarak farklı şekilde pratiklik sağlar. Doğru ve net bir çizim aşaması çıkarmak isteyenlerin tercihi olur.
Açı ölçerli sabit bir cetvel, 0-180 derece ölçebilir. - Cetvel üzerindeki ok okuma açısının daha doğru olduğunu gösterir.
Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşimine “açı” denir. noktasına ise “açının köşesi” denir. Açı ölçü birimi derece (°) dir. Bir açının ölçüsü başına “s” (veya “m”) harfi konularak gösterilir.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Gönye yapılmasında amaç, SIYRILMANIN ÖNLENMESİDİR.Gönye bu nedenle yapılmaldıır.Donatıların uzatılmasının mümkün olmadığı yerlerde bu yüzden gönye yapılarak gerekli boy sağlanır.Tüm donatılarda yapılması şarttır.
90 derecelik açılı alanlarda birleştirme işlemlerinde kullanılır. Şekli gereği köşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine gönye şapkalı kullanılır. 90 derecelik açının kontrol edilme işleminde de mobilyacı ustalarının tercih ettiği bir alettir.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır. Kumpaslar: Çok çeşitleri vardır.
180 derecelik bir açıyı iki eş açıya bölerek 90 derecelik açı çizebiliriz. Bunu da iki eş açıya bölüp 45 derecelik açı elde edebiliriz.
Matematik ve Geometri Dersleri İçin İletki Seçenekleri
Cetvel, pergel, gönye ve iletki dörtlüsü, geometrik şekillerin çizilmesi ve açıların ölçülmesi gibi farklı alanlarda kullanılır. Cetvelle sadece düzlemler çizilebilirken, pergel ile çember çizebilir, gönye ve iletki ile açıları hesaplayabilirsiniz.
Bilindiği üzere aynalı gönyeler, arazi üzerinde dikaçıları sapta mağa yarıyan aletlerdir. Aynalı gönyeler konusu, bütün ölçme bilgisi kitaplarında yer almış bulunan bir konudur.
Gönye, genellikle dik üçgen şekline sahip plastik ya da metal yapıda ölçüm aletidir. Teknik çizim yapılmasına imkân sağlayan alet, düz çizgiler ve açılar çizmek için kullanılır.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri