Safra kesesinin çıkarılması safra asitleri ve kolesterol salım oranlarını da arttırır. Vücuttaki bu değişiklikler, safra kesesi alınmış kişilerin metabolik sendrom gelişmesi riskinin daha fazla olmasına ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması gibi komplikasyonlara daha fazla maruz kalmalarına yol açıyor olabilir.
Safra kesesi alındıktan sonra bir depo organı ortadan kalktığı için karaciğerde yapılan safra ana safra kanalı vasıtasıyla tamamını on iki parmak bağırsağı dediğimiz gönderecek ve sindirimin taşla safra kesesinde taş varken oluşan rahatsızlıkların ortadan kalktıktan sonra tamamen normale dönmesini sağlayacaktır.
Yaygın bir endişe, safra kesesi olmadan vücudun yağları düzgün bir şekilde işleyemeyeceği ve kilo alımına yol açabileceğidir. Ancak safra kesesi yağ sindiriminde rol alırken, ilgili tek organ değildir ve karaciğer eksikliğini telafi edebilir. Safra kesesi olmayan insanlar da yağları sindirebilir.
safra deposu olmayınca, karaciğerde üretilen safra (bilirubin) düzensiz bir şekilde barsaklara salgılanır. Bu durum gıdaların yeterli bir şekilde sindirilememesine ve barsaklarda gaz toplanmasına neden olur.
Safra kesesi ameliyatı sonrası kişinin hem günlük hayattaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay büyük öneme sahiptir. Bu süreçte yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler? Safra kesesi ameliyatı sonrası genellikle bir şikayet beklenmez. Nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi şikayetler olabilir. Fakat ciddi bir şikayet beklenmez.
Hayati bir organ olmayan safra kesesinin alınması insan hayatında herhangi bir değişikliğe sebep olmaz.
Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, safra kesesinin alınmasının vücuttaki işlevler üzerinde kayda değer bir etkisinin olmayacağını, fakat kolesterollü ve çok yağlı besinlerden uzak durmak gerektiğini belirtiyor.
1) Beslenme Programına Uyun
Safra kesesinin alınmasının ardından bulantı ve kusma gibi şikayetler olabilir. Bu durum çoğu doktor tarafından normal kabul edilir. Ancak hastada bu şikayetlere bağlı olarak vitamin ve mineral kaybı hatta ciddi kilo kaybı meydana gelebilir.
Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Safra kesesi ameliyatında safra kesesi tamamen çıkarıldığı için yeniden taş oluşması söz konusu olmaz.
Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır. Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler beslenme düzenlerine dikkat etmelidir. Ameliyattan sonra birkaç saat sade sıvı tüketimi yapılmalıdır.
Safra kesesi olmadan yaşayabileceğimiz bir organdır. Karaciğer normal bir yemeği sindirmek için safra üretir. Safra kesede depolanır yemekle birlikte ince bağırsağa boşalır. Safra kesesi alındıktan sonra, karaciğer içi safra yolları ve koledok genişleyerek safra depolama görevini üstlenirler.
Bunlara ek olarak safra kesesi ameliyatı iyileşme süresi ise yapılan ameliyat şekline göre farklılık gösterir. Laparoskopik ameliyatta, aynı gün veya ertesi gün taburcu olmak mümkün olabilir. İyileşme ve normal yaşama dönme süresi yaklaşık olarak 2 haftadır.
1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.
Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan armut biçimli bir organdır. Karaciğer tarafından yağı sindirmek için yapılan bir sıvı olan safrayı depolar. Mide ve bağırsaklar yiyecekleri sindirirken, safra kesesi, safra kanalı adı verilen bir tüp yoluyla safrayı salgılar.
Safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olduğu bilinen yumurta da sınırlanmalı , çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır.
Gerekli tedavinin uygulanamadığı durumlarda, hastada yeni safra darlıkları, sarılık, safra yollarında iltihap oluşması, karaciğer yetersizliği ve siroz gibi komplikasyonlar gelişebilir. Safra yolunda görülen daralma cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Belirti veren safra kesesi taşlarında safra kesesinin alınması gerekir. Belirti vermeyen safra kesesi taşlarının her sene belirti verme oranı artar ve dolayısıyla safra kesesi taşının yol açacağı komplikasyonlara kişi açık hale gelir.
Ameliyatlarda nadiren de olsa yara bölgelerinde ve akciğerde enfeksiyon, safra yolu ve karaciğerde damar deformasyonları ve pıhtı görülebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ölüm riski de günümüzde modern tekniklerle gerçekleştirilen kolesistektomi yöntemleri ile oldukça düşüktür.
Ameliyat sonrasında gazın büyük bir kısmı boşalmakta ve yüksek oranda herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Fakat bazı durumlarda gazın tam boşalamaması sebebiyle gaz şikâyeti yani kapalı ameliyat sonrası karın şişkinliği meydana gelebilir.
Kapalı safra kesesi ameliyatı yaklaşık otuz yıldır tüm dünyada yaygın olarak uygulanan standartları oturmuş bir cerrahi işlemdir. Doğru zamanda, uygun teknik donanımla, tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında sonuç mükemmele yakındır. Hasta açısından ameliyat süreci oldukça konforludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri