Safran alırken renginin kırmızı olmasına, şeklinin düzgün olmasına, kokusunun yoğun olmasına dikkat edin. Emin olmadığınız satıcılardan safran alırken daha temkinli olun, aksi taktirde safran fiyatına aspir satın alabilirsiniz.
Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır.
Keşmir safranı en iyi ve en pahalı safran olrak bilinir. İlk olarak Yunanistan'da üretilen safranın Keşmir'deki geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Safran tarlaların turistler için de bir çekim merkezi.
Mor renkli bitkinin çiçeklerinde üç tepecik vardır ve şu her derde deva ve dünyanın en pahalısı olarak bilenen safran baharatı da işte bu üç tepeceğin kurutularak toz haline getirilmesiyle elde edilir. Renklendirici ve tat verici olarak kullanılan bu baharatın elde edilmesi oldukça zahmetlidir.
1 kilo safran kaç TL? Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL'den.
İlgili 40 soru bulundu
Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır.
Dünyada safranın 70 cinsine ait 1800 türü bulunmaktadır. Anadolu florasında ise, Crocus cinsine ait 40 tür saptanmıştır. Bu türlerin bir kısmı ilkbaharda, bir kısmı da sonbaharda çiçek açmaktadır. Safran, soğan ile üreyen bir bitkidir.
Safran çayının, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Astım hastalarının üzerinde alerjik etki yaratabildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Orjinal Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 100 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda safranın sulu çözeltisinin cinsel gücü artırıcı etkisi bulunduğu ve bu etkinin krosinlerden kaynaklandığı bildirilmektedir. Yapılan yorumlarda bu maddenin spermlerde oksidatif hasarı önlediği, bu suretle sperm kalitesini artırdığı ifade edilmektedir.
Genellikle, safran bitkisi Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir.
Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirten Sivaslı Aktar Orhun Özfidancı, “Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir. Kokusu güzel olan ve pilav yemeklerine katılan bir bitkidir. Kozmetik ürünlerinde rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür.
Safran iran 2 gr 304 mg - 1,143.56 TL + KDV.
Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran, Fas ve Cornwall mutfaklarında oldukça yaygın olarak kullanılır. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur.
Türk mutfağında ise özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran, sütlü tatlılarda ve zerdede de kullanılır. Sarı rengi ve keskin kokusu ile tavuk yemeklerinde ve farklı balık yahnilerinde sos içeriği olarak tercih edilir. Safranı çay olarak tüketmeniz de mümkün.
Safranı cam kavanozda, serin, direkt ışık almayan ve kuru bir ortamda 18 aya kadar saklayabilirsiniz. Elbette 18 aydan daha fazla da saklanabilir ancak zaman içinde gücünü kaybedecektir.
İklim ve Toprak İstekleri
Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Taban suyu yüksek toprakları sevmez.
Dünyanın en değerli baharatlarından safranın kilosu, 80 bin liraya ulaştı. Yaklaşık 450 bin dalının ve 150 bin çiçeğinin 1 kilo ettiği değerli baharat, gram ile satılıyor.
- Antioksidan özelliği nedeniyle solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. - Depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar. - C vitamini, magnezyum, demir, potasyum yönünden zengin olan safran aynı zamanda kan şekeri seviyesini düzenler.
Değerlendirmeler sonucunda safran ekstratı kullanan hastaların plasebo kullananlara oranla çok daha fazla kaliteli uyku uyuduğu tespit edilmekle birlikte uykudaki iyileşmelerin preparat kullanımının başlangıcından itibaren 1 hafta içerisinde başladığı ve preparatın herhangi bir yan etkisinin gözlenmediği belirtliliyor.
Her besinde olduğu gibi safranın aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı safran tüketimi zehirleyici hatta öldürücü etkilere neden olabilir. Böbreklere zarar verebilir. Bu yüzden böbrek hastalarının safran tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
“SAFRAN DÜNYADA MUTLULUK İKSİRİ OLARAK BİLİNİR”
Alzheimer'de kullanılıyor, içildiğinde Alzheimer'in ilerlemesini durduruyor. Kanserde kullanılıyor hücre yenileme özelliğinden dolayı, sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır.
15 Ağustos - 15 Eylül arasında, yaklaşık 10 santimetre derinliğindeki toprağa organik gübre karıştırılarak ekilir. Safran soğanları ekilirken aralarında 20 santimetre boşluk bırakılır. Safran bitkisinin çiçekleri, 15 Ekim - 15 Kasım arasında açar. Safran bitkisinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı 20 gün kadar sürer.
Ülkemizde zor bulunan safran genellikle aktarlarda zerdeçal bitkisiyle karışmaktadır. Zerdeçal toz şeklinde ve sarı renktedir. Gerçek safran ise kurutulmuş olarak ve kırmızı uzun iplik şeklinde satılır.
Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri