Sağ kulak çınlaması olduğunda “hakkımda iyi konuşuyorlar,” sol kulak çınlaması olduğunda ise “biri beni fena çekiştiriyor” deriz... Elbette, bunlar birer hurafedir. Beş bin yıldan beri bilinen “tinnutus” yani kulak çınlaması işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir.
Sağ kulak çınlaması neden olur? Sağ kulak çınlamasına yüksek sese maruz kalma, yüksek tansiyon, kullanılan ilaçlar, kulak enfeksiyonu, işitme kaybı ve stres gibi etkenler neden olur. Tıpkı sol kulakta olduğu gibi sağ kulakta olan nadiren olsa da tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Sol kulağın çınlaması, genellikle birçok nedenle ilişkilendirilir. Bunlardan en yaygın olanı, stres, yorgunluk, yüksek tansiyon, sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması gibi faktörlerdir. Bununla birlikte, bazı inanışlara göre sol kulağın çınlaması bir uyarı işareti olarak yorumlanır.
Uzun süren kulak çınlamasının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Bu şikâyet işitme problemleri, yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, boyun fıtığı ve nörolojik hastalıkların belirtisi olabilir.
Elbette ki hemen yanınızda biri var gücüyle bağırmadığı sürece, sizden uzakta, çok uzaktaki birinin sizin hakkınızda konuşuyor olması, fiziksel olarak kulaklarınızın çınlamasını sağlayamayacaktır, bu olanaksızdır. Kulak çınlamasının dedikodu ya da biri hakkında konuşmak ile hiçbir ilgisi yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Sağ kulak çınlaması olduğunda “hakkımda iyi konuşuyorlar,” sol kulak çınlaması olduğunda ise “biri beni fena çekiştiriyor” deriz... Elbette, bunlar birer hurafedir. Beş bin yıldan beri bilinen “tinnutus” yani kulak çınlaması işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir.
"Filancanın kulağını çınlatalım." denildiğinde, genelde onun hakkında iyi ve güzel konuşmak anlaşılır. Bu anlamda kulak çınlatmak zararsız bir kavramdır. Uğur, hayır ve iyilik anlamında, uğursuzluk ise şer ve kötülük anlamında kullanılabilir, bunda bir mahzur yok.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Kulak çınlaması, çocuklarda ve genç yaştaki kişilerde daha nadir karşılaşılan bir durum iken, orta yaşlarını geçmiş kişilerde veya yaşlılarda ise daha sık görülür. Bu durumun asıl sebebi kulaklardaki sinir liflerinin ve ince tüy yapılarının sayılarının azalması ya da hasar görmesidir.
Stresin artışıyla beraber kulakta çınlama oluşabilir. Bu aslında insan vücudunun verdiği bir tepkidir. Stres ortadan kalkmadığı sürece çınlama geçmeyebilir. Ayrıca gerginlik, üzüntü, ani oluşan durumlarda yine psikolojik kulak çınlamasına yol açabilir.
İşte böyle bir ortamda olan kimsenin, Allah'ı ve Peygamberimizi (asm) hatırlaması onu rahatlatacak, sinir ve stres gibi gerginliklerden kurtaracaktır. Bu açıdan herhangi bir nedenle salatü selam getirmek güzel olur.
Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek sesli ortamlardan kaçınmak veya kulaklık kullanırken ses seviyesini düşürmek önemlidir. Bir psikolog veya terapistten destek almak, stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Uzun süreli Hipertansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir. Kulak çınlamasının en önemli nedenlerinden birisi, akustik travma dediğimiz yüksek düzeyde ve uzun süreli sese maruz kalmaktır.
Ses travmalarından hemen sonra oluşan işitme kaybı veya çınlamalar genellikle geçicidir. 16 ile 48 saat sonra kaybolur. Bu bu süreç bazen bir - iki haftaya kadar uzayabilir. Bu bir-iki haftalık süreci beklemeden kişinin erken müracaatında yapılabilecek bir kaç tedavi şekli olabilir.
Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
Kulak çınlaması, iç kulaktaki hücrelerin bir şekilde kalıcı veya kısmi zarar görmesi ile oluşur. Bu zarar sonucu beyne iletilen seslerde hatalar oluşur veya olmayan sesler algılanmaya başlanır.
Kulak çınlaması deyince akla tansiyon, stres, depresyon, kaygı, uykusuzluk, yorgunluk gibi bir sürü neden gelmektedir. Vücuttaki herhangi bir bozukluk kendini kulak çınlaması olarak gösterebilmektedir.
Kafa ve boyun yaralanmaları: Kafa travmaları, boyun yaralanmaları ve temporomandibular eklem bozuklukları kulak çınlamasına neden olabilir. Stres ve anksiyete: Yüksek stres seviyeleri, anksiyete bozuklukları ve depresyon bazı kişilerde kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Normal kulak çınlamaları genellikle 5 dakikadan az sürebilirken normal olmayan çınlamalar günlerce, haftalarca ve hatta aylarca etkili olabilmektedir. Hafif şiddetli çınlamalar genellikle ise gece ve sessiz ortamlarda etkisini gösterirken, yüksek şiddetli kulak çınlaması hemen her ortamda bireyin hayatına etki eder.
Uzun süreli yüksek tansiyonu olan kişilerde kulak çınlaması fazla görülür. Ayrıca kan basıncındaki ani yükselmeler, kulak çınlamasına neden olabilir veya başlatabilir. Kulak çınlamasının en önemli nedenlerinden birisi, akustik travma dediğimiz yüksek düzeyde ve uzun süreli sese maruz kalmaktır.
Kulak çınlamasına dua edip üzerinizden kulak çınlamasını atmak istediğinizde ise Nihat Hatipoğlu'nun da belirttiği gibi şu duayı okuyabilirsiniz: “Zekerallahu men zekaranı bihayrin.” Bu duanın anlamı ise “Beni iyilikle hatırlayanı Allah da hatırlasın ve unutmasın.” şeklindedir.
Eğer kulak uğultusu şikayetiniz varsa kulağınız iki damla olmak üzere zeytinyağı damlatabilirsiniz. Zeytinyağını damlattıktan sonra 5 dakika kadar bekleyin ve daha sonra tekrardan kalkabilirsiniz. Elma Sirkesi: Her derde deva olarak da bilinen elma sirkesi kulak uğultusu için son derecede önemlidir.
Kulak çınlaması tedavisi için doktorlar tarafından bir takım kulak damlaları verilmektedir. Kulak damlaları doğrudan kulak çınlamasına neden olan kulak içi iltihapları yok eder. Doktor tarafından verilen bu ilaç ile birlikte kısa süre içerisinde çınlama şikayetinden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri