Çocuğun kavram gelişimini arttırırken zihinsel gelişimine katkıda bulunur ve olmayanı düşünmesine yani hayal kurmasına olanak verir. Bu da çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyasına katkıda bulunur ve yaratıcı düşüncelerini harekete geçirir. Bir diğer önemli şey ise çocuk dinlemeyi öğrenir.
Çocuklar, eğitici masalları dinleyerek çok şey öğrenebilir. Masal, sadece genç beyinlerin hayal gücünü cezbetmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcılıklarını ve akıl yürütme becerilerini de geliştirebilir. Ayrıca, ebeveynler çocuklarına masal okuduklarında aralarında özel bir ebeveyn-çocuk bağı yaratabilir.
Masallar, çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkı sağlar. Hikayeler, farklı dünyaları keşfetmelerine ve kendi hikayelerini hayal etmelerine ilham verir. Masallar, karakterlerin duygusal deneyimlerini anlama ve empati kurma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olur.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Çocuğunuza eğitici masal okumak, çocukların hayal güçlerini ve eleştirel düşünmelerini harekete geçirerek bilişsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Zeka geliştirici masallar ile kendi deneyimleri arasında bağlantı kurmayı, eleştirel düşünme, problem çözme becerileri geliştirmeyi ve sonrasında ne olabileceğini ...
İlgili 26 soru bulundu
Masallar hayal gücüne sınır tanımayan sihirli bir dünya gibidir. Bu nedenle çocuklar masal dinlemeyi ve okumayı çok severler. Masallar çocukların gelişiminde önemli rol oynar. Kitap kahramanları sayesinde pek çok tecrübeler ve duygular yaşarlar.
Masal anlatma, yetişkinlerin yaratıcı düşünme ve ifade becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Kendi hikayelerini oluşturmak veya var olan hikayeleri yeniden anlatmak, yaratıcılığı teşvik eder. Masallar, karakterlerin sorunlarını nasıl çözdüğünü ve zorluklarla nasıl başa çıktığını anlatır.
Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler. Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür. Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Masallar sayesinde çocukların, kötü davranışların cezalandırıldığını, iyi davranışların ise ödüllendirildiğini görmeleri sağlanır. Kuşaklar arasında kültürel aktarım da yine masallar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür.
Çocukların eğlenmek ve hoş vakit geçirmek için okudukları yahut dinledikleri masallar, çocuğun hayal dünyasını merak unsuruyla birlikte geliştirerek iyi ile kötünün farkını, hayatın zorlukları karşısında mücadelenin önemini, toplumun temel değerlerini öğretir.
Masallar evrensel düzlemde bütün çocuklara en kolay yoldan nasıl sınıf atlayabileceklerini ve toplumsal olarak inşa edilen kadınlığı ve erkekliği nasıl kullanmaları gerektiğini gösterir. Böylece masalın kurgusu ve taşıdığı anlam, toplumsal cinsiyet ve toplumsal sınıf rollerini yeniden inşa eder.
En eski masallar Hint ve Yunan mitolojisine dayanmaktadır. Bu milletler ile masal serüveninin başladığı düşünülür. Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Gerçekçi masallarda gerçek hayattan kişiler bulunabilir. Padişahlar, şehzadeler, hocalar, kadılar ve daha birçok kişi gerçekçi masallarda yer alabilir. Ayrıca zenginler, fakirler, hırsızlar ve bunlara benzer kişilerde gerçekçi masallarda karşımıza çıkmaktadır.
Masal Türleri
Masallar sınıflandırılırken 3 başlıkta incelenir. Bunlar hayvan masalları, halk masalları ve edebi (yapma) masallardır.
Edebi tür belirleyici özelliği “gerçek olduğuna inanılmaması” olan ve kalıplaşmış bir anlatım tekniğiyle anlatılan bu anlatılara “masal” (folktale) adı verilir.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Masal ve mitolojilerde sıkça görülen bir tema, kahramanın yolculuğudur. Kahraman, genellikle olağanüstü bir görevi yerine getirmek veya bir zorluğu aşmak için yola çıkar. Bu yolculuk, fiziksel, duygusal veya manevi bir değişimle sonuçlanır. Masal ve mitolojiler, iyilik ve kötülük arasındaki savaşı sıkça işler.
Masalların mutlu sonla bitmesi bu nedenle olmalıdır. Anlatının sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler mükâfatlandırılır. Bazen dinleyicilerin olaylardan ders çıkarmaları istenir ve masal bir nasihatle biter.” (Özkaynak, 2013: 118).
Masallar sembolik dil, mitik dönem ve temalarla bir anlatım planı içinde kurulan yapı birimlerinden oluşur. Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri