Yumurtalık kistlerinin birçoğu belli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bunun aksi durumlarda, özellikle basit kistler için takip tercih edilir ve doğum kontrol haplarıyla kistin küçülmesi sağlanır.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Basit kistler genellikle takip edilir ve küçülmeler için doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. İltihabi kistlerde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında 8-10 cm'yi geçen veya sürekli olarak büyüyen ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek olan kistler ameliyat ile alınmaktadır.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
İlgili 23 soru bulundu
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yumurtalık kistleri doğurganlığı etkileyebilir. Kistler, yumurtalıkların normal işlevlerini etkileyerek doğal olarak yumurtlama sürecini dengesizleştirir. Bu durum, kadınların hamile kalmasını zorlaştırır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu 'skleroterapi' yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Skleroterapi yönteminde, önce ultrason rehberliğinde cilt uyuşturularak bir iğne ile kiste girilir ve kist sıvısı enjektörle dışarı alınır.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Fonksiyonel Yumurtalık Kistleri
Çoğunlukla bir belirtiye sebep olmaz. Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir. Fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kisti türleri şunlardır: Foliküler Kistler: Özellikle genç kadınlarda çok sık rastlanan bir yumurtalık kisti türüdür.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Böbrek kisti olan ne yapmalı sorusuna cevaben kırkkilit çayını tüketmeyi deneyebilirsiniz. Böbrek kistlerinin tedavisi için 30 gün boyunca, günde 1 kez, kırkkilit otu çayı tüketilmesi öneriliyor. Bu çayı hazırlamak için taze ya da kurutulmuş kırkkilit otu kullanabilirsiniz.
Yumurtalık kistleri gebelik açısından kadınlarda olumsuz bir durum yaşatmaz. Yumurtalık kistleri kronik halde olduğunda anne adayları için gebelik ortaya çıkmasına engel teşkil etmez.
Tüplerden ya da yumurtalıklardan birinin olmaması ç.ok önemli değildir. Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Hamilelik testi – Yumurtalık kisti olan premenopozal kadınlarda genellikle kan veya idrarda gebelik testi yapılır. Yumurtalık kistleri hamilelik sırasında sık görülür. Kanser antijeni 125 (CA 125) – CA 125, yumurtalık kisti olan kadınlarda gerçekleştirilen bir kan testidir.
Her ay yumurtlama dediğimiz bu olay olur. Ancak bazı adet dönemlerinde folliküller yani içinde yumurta barındıran kistler aşırı büyüyebilir.
Kist Neden Olur? Kist, enfeksiyon, genetik sebepler, tümörler, hücresel problemler, tıkalı kanallar, parazit ya da bir travma sonucunda oluşur. Bir neden olmadan da vücutta kist oluşumu meydana gelebilir. Bunların yanında kist oluşumu altında yatan bir hastalık nedeniyle görülebilir.
Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.
Yumurtalıklarda ki kistin belirtileri: Adet düzensizliği. Dışarıdan hissedilebilir, ele gelen beze şeklinde yumrular. Karında şişlik ya da ağrı
Yani hastaların anne olma planları vardır. Bu neden çikolata kistlerinde hemen ameliyat önerilmez. Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
İçi su dolu balona benzer. Yumurtlama ile bu yumurta kisti içine kan dolar ve yumurtlama kisti (Korpus Luteum) adını alır. Gebelik oluşursa bu yumurtlama kisti gebeliği koruyan progesteron hormonunu üretir. Gebelik olmamışsa adet kanaması ile beraber bu kist de kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri