Yumurtalık kistleri kaybolmaz ise ciddi şikayetler yaratabilir. Bu kistler patlayabilir, kist içine kanayabilir (hemorajik kist) yada yumurtalığın torsiyonu (burulması) adı verilen durumla yumurtalığın tamamen kaybedilmesine yol açabilir.
Çikolata kisti patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir.
Çikolata kisti patlayan kadınlarda ani başlayan şiddetli karın, bel ve kası ağrısı oluşur. Bununla birlikte bulantı ve kusma görülebilir. Ultrasonda ise karın içerisinde sıvı ve büzüşmüş bir kist yapısı görülür. Kan testinde akut batın belirteçleri yükselir.
Yumurtalık Kisti Patlarsa Ne Olur? Yumurtalık kistlerinin patlaması ile içerisindeki sıvı karın boşluğuna dolmaktadır. Bıçak saplanması gibi net ve keskin bir ağrı duyulmaktadır. Bulantı kusma, şiddetli ağrı gibi etkileri olur.
İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir. Anlık '' bıçak saplanma '' şeklinde ağrı olur ve zamanla ağrının şiddeti azalır. Ancak patlama sırasında büyük bir damar ucu açılmışsa karın içine kanama olur. Kanamanın arttığı durumlarda ameliyat gerekebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir. Bu benzerliğinden dolayı “çikolata kisti” adı verilmiştir. Endometriozis ve çikolata kistleri çoğunlukla doğurganlık çağındaki kadınlarda ve yaklaşık % 6-10 sıklıkta görülmektedir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Yumurtalık kistleri, hamilelik sırasında patlar. Bu durum, ani karın ağrısı, kanama ve rahatsızlık gibi semptomlara neden olur. Kistin patlaması nadiren hamileliği etkiler. Ancak zaman zaman acil tıbbi müdahale gerekir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Kist patlaması: Yumurtalık kistleri boyut olarak yeteri kadar büyüdüğünde patlayabilir. Kistlerden gelen sıvı pelvik boşluğa dökülerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve acil ameliyat gerekir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bunun aksi durumlarda, özellikle basit kistler için takip tercih edilir ve doğum kontrol haplarıyla kistin küçülmesi sağlanır.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtalık kistleri, kadınlarda yaygın olarak 20-45 yaşlarında görülmektedir. Bunun sebebi yumurtalıkların aktif olarak genellikle bu yaş aralığında kullanılmasıdır. Nadiren çocuklarda ve ileri yaşta da görülebilen bir rahatsızlıktır.
Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? Yumurtalık kistleri, gaz yaparak mide üzerinde şişkinlik oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlar sonrasında Mersin kadın hastalıkları uzmanı ile görüşerek hastalığın varlığı hakkında bir muayene yaptırabilirsiniz.
Oluşan kistler genelde iyi huyludur ve kansere dönüşmezler. Ancak iyi takip etmek ve kesinlikle doktor kontrolü gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri