Sağılan Süt Ne Kadar Süre Saklanabilir? Sağılan sütü ne kadar süre saklayabileceğiniz, saklama yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir: Oda sıcaklığında, sağılmış anne sütü 6 saate kadar bekleyebilir. Ancak oda sıcaksa, sağılan sütü 4 saat içinde kullanmak en uygun olandır.
Sağılmış anne sütü BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir.
Anne sütün mikrodalgada ya da ocakta ısıtılmamalıdır!
Soğutmak için de benzer yöntem kullanabilir ya da sıcak süt oda sıcaklığında soğumaya bırakılabilir.
Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir. Daha fazla kalırsa mikroorganizmalar oluşur ve çoğalır. Bu amaçla soğuk tutan termoslar kullanabilirsiniz. Eğer termosunuz yoksa ve yaz aylarında iseniz biberonu buzdolabında soğutulmuş ıslak havluya sarıp 2 saat içinde bebeğinize içirebilirsiniz.
Dondurulduktan sonra çözünen anne sütü buzdolabında 24 saat, oda sıcaklığında 4-8 saat kalabilir. Isıtıldıktan sonra anne sütü 1-2 saat içerisinde tüketilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Sağılan süt oda sıcaklığında 5-8 saat tazeliğini korur. Ancak hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalır. Eğer bebek saklama kabındaki sütü bitiremez veya bir miktar artarsa, bu sütün ağzını kapatarak buzdolabında bekletebilir, tekrardan kullanabilirsiniz. Farklı saatte sağılan sütleri de bir araya toplayabilirsiniz.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
Bu durum sağılan sütün son kullanma süresini belirlemek için önemlidir. Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Bunun altındaki inanış aslında şöyle; kadın soğuk şeyler yer içerse ya da soğuma maruz kalırsa süt bundan etkilenir, bebeğin emdiği süt soğuk olur, bebek hasta olur, gazlı olur… Mantık ağlıyor şu an. Bilim insanları böyle bir şeyin mümkün olmadığını açıklamış. Anne üşütürse anne üşütür, bebeğe bir şey olmazmış.
Anne sütünü ısıtmak, pek çok bebek hafif soğuk sütten rahatsız olmasa da sütün vücut ve oda sıcaklığı arasında bir noktaya kadar ısıtılması anlamında gelir. Süt ısıtmanın en kolay ve güvenli yolu, biberon ısıtıcı kullanmaktır.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Benzer biçimde, sabah saatlerinde su içeriği yoğun sütü alan bebek, gece saatlerin de yağlı sütü alır. Annenin sütündeki su oranı, akşam saatlerinde yavaş yavaş düşmeye başlar. Bu nedenle de anneler, akşam ve gece saatlerinde memelerinin dolu olmadığını, hatta boş olduğunu düşünür ama bu doğru değildir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır. Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir.
Gece ve gündüz sağılan anne sütlerinin içeriği farklı olduğu için gündüz sağılan sütler gündüzleri, gece sağılan sütler geceleri bebeklere verilir. Bu nedenle süt saklama kaplarının üzerine tarih ve saat yazılması önemlidir.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Önceden dondurulmuş süt çözüldükten sonra buzdolabında 24 saate kadar korunabilir. Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır!
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri