Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır.
Sütün sağılarak bebeğe verilmesi, emzirmenin yerine tercih edilecek bir yol olmamalıdır. Özellikle yenidoğan döneminde sağılmış sütün bebeğe biberonla verilmesi, daha sonra bebeğin meme emme becerilerine ve adaptasyonuna zarar verebilir. ( Bakınız: Biberon ve emzik kullanımının emzirmeye etkileri. ).
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Soğutulmuş süt bebeğe verilmeden önce süt dolu kap, akan sıcak bir suyun altında ya da fazla kaynar olmayan ocakta ısıtılmış bir miktar suyun içinde ılıtılabilir. Mikrodalgada ısıtma yöntemini kullanmayın.
İlgili 21 soru bulundu
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır. Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Hangi Aralıklarla Süt Sağacağınızı Belirleyin
Yenidoğan bebek anneleri, 2-2,5 saat aralıklarla düzenli pompa kullanımında bulunmalılardır. Ne sıklıkla süt sağılır sorusunun cevabına, günde ortalama 8 kez şeklinde cevap verilebilir.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
– Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır. – Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız. – Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.
Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebeğinizi, size ve bebeğinize uygun doğru pozisyonda emzirmeniz, bebeğinizi emmeye teşvik eder. Daha çok emzirme, daha çok süt üretimine neden olur. Ayrıca doğru ve yeterli sıklıkta emzirmek de süt üretimini arttırır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Emzirme sonrası bunlara dikkat edin
Bebeğin beslenmesi kadar emzirme sonrası da büyük önem taşır. Bunun için; Bebek doyduktan sonra anne bebeği göğsüne yatırıp aşağıdan yukarıya doğru sıvazlayarak ve arada pat patlayarak gazı çıkartmalıdır. Aynı işlem bebek dikkatli bir şekilde dize yatırılarak da uygulanabilir.
– Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme ortalama 20-30 dakika sürmektedir. Ama bebeğiniz daha kısa emiyor ve kilo alımı da iyi ise sıkıntı yok demektir. – Eğer sütünüz az ise mutlaka her beslenme sonrasında süt sağma pompanız ile sağma yapın.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Özellikle ilk 4 ayda yoğun olarak görülebilen gaz probleminden kurtulmak için uzak durabileceğiniz yiyecekler şunlardır: Süt Ürünleri: Süt ürünlerinde bulunan proteinler anne sütünden bebeğe geçerek gaza sebep olabilir.
Kimi annelerin sağma sonucunda aldıkları süt miktarı, kendileri tarafından yeterli bulunmayabilir. Bu da, moral bozucu bir neden olabilir. Oysaki, bebeği için yeterli sütü ürettiği halde, sağma işleminde az miktarda süt alan pek çok anne vardır. Emzirilen bebek, her zaman sağmaya oranla daha fazla süt alır.
En çok merak edilen konulardan biri göğüs pompası kullanımının süt miktarını azaltıp azaltmayacağıdır. Süt sağma pompaları kesinlikle annenin süt miktarında azalmaya neden olmazlar. Aksine bu ürün, göğüsleri sürekli olarak süt üreten annenin rahat etmesini, ayrıca fazla sütün sağılarak saklanabilmesini sağlamaktadır.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri