Aynı zamanda sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler de ek bir puan alarak alanları ile ilgili çeşitli bölümlerde ön lisans ya da lisans eğitimi alabiliyorlar. Hemşire Yardımcılığı dallarından birini seçmeleri gerekir.
Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Sağlık meslek liseleri mesleki beceri ve istihdamın yanı sıra, kendini bilen, ailesi ve çevresine faydalı, bilinçli gençleri topluma kazandırır.
Yalnızca sağlık meslek lisesi bitiren kişiler de mezuniyet sonrasında hemşire yardımcısı pozisyonunda çalışabilmektedir. Ancak mutlaka hemşire olmak için en az ön lisans eğitimi veren sağlık meslek yüksek okullarını bitirmeleri gerekmektedir.
Sağlık meslek liseleri sağlık alanında çalışmak isteyen öğrenciler için tercih edilmesi gereken bir lisedir. Sağlık meslek lisesini tercih eden öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra sağlık alanında çalışmaya başlayabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Genelde düz lise ile beraber meslek lisesi kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır. Yani bu lise bölümlerini bitiren kişiler KPSS ya da üniversite kapsamında polis olma şansını elde edebilir.
meslek lisesinde okuyacağın herhangibir bölümün doktorluk veya mf ile bir ilişkisi yok. sadece kendini aşağı çekmiş olursun. dediğim gibi fen lisesine gitmen yada anadolu lisesine gitmen sonrasında üniversite sınavına çok iyi hazırlanman gerekiyor.
Ebe hemşire nasıl olunur, sorusunun cevabı için en önemli nokta eğitim olur. Ebe hemşire olmak için hangi okulu bitirmek gerekir, sorusuna; lise öğreniminden sonra üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakülteleri kapsamında 4 yıllık Ebelik bölümünden mezun olmak gerekir cevabı verilebilir.
Devlet tarafından açılan kadrolara da başvurabilen ve atanarak göreve başlayabilecek olan sağlık meslek lisesi mezunları, devlet atamalarında ihtiyaç doğrultusunda verilen görev yerlerine atanırlar ve hastane veya sağlık ocaklarında mesleklerini idame ettirirler.
Başhemşire Yardımcısı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 56 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Başhemşire Yardımcısı maaşları 14000 TL'dir. En düşük Başhemşire Yardımcısı maaşı 11400 TL iken, en yüksek Başhemşire Yardımcısı maaşı 29130 TL'dir.
Sağlık meslek liseleri veya yüksek öğrenim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu (toplum sağlığı) veya acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar aile sağlığı elemanı olabilirler.
Bu program mezunları, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri, hastaneler, ameliyathaneler, tıp merkezlerinde çalışabilmektedir. Programdan mezun olacaklar Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ve özel diyaliz merkezlerinde çalışabilmektedir.
Ek puan avantajları
Ön lisans programlarını meslek lisesi mezunları dışında diğer lise türlerinden mezun olan adaylar tercih ettiklerinde 0,12 ile çarpılırken meslek lisesi öğrencilerimizin kendi alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde 0,18 ile çarpılmasıdır.
Sağlık meslek liselerinden mezun olan ve hemşirelik bölümü okumak isteyen öğrenciler ek puan olanağı ile üniversite sınava giren diğer öğrencilere göre daha avantajlıdırlar.
Hemşirelerin öğretmen olarak atanabilmeleri bazı şartların varlığı halinde mümkündür. Öncelikle sağlık meslek liselerinde öğretmen ihtiyacının oluşması gerekmektedir. Bu ihtiyacın Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Hemşirelikten öğretmenliğe en az lisans mezunu olanlar atanabilir.
Meslek liseliye 'ek puan' geri geliyor! Tasarı yasalaştığında sınavsız geçiş hakkını kaybeden meslek liseli ek puan hakkını geri kazanmış olacak.
Hemşire olmak için üniversite eğitimi almak gerekir. Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinden mezun olan kişiler hemşire unvanına sahip olurlar. Sağlık Meslek Liselerinden mezun olanlar hemşire yardımcısı olurlar. Kamuda çalışmak isteyen hemşire adaylara KPSS'ye girip başarı elde ettikleri takdirde çalışabilirler.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik ile yapılan değişiklik üzerine; Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının meslek statülerini hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olarak değiştirdi.
Lise Hemşire Maaşları
Lise mezunu hemşirenin bekar olması, çocuksuz olması durumunda 2023 yılı itibari ile 2/6 maaş kademesinde bulunması durumunda, ek ödeneklerle birlikte alacağı net maaş ortalama 17.000 TL civarındadır.
Ebe Ne Kadar Maaş Alır? Ebe olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ebe maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
HEMŞİRE OLMAK İÇİN KAÇ YIL OKUMAK GEREKİR? Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz.
Meslek yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş ile lisans programlarına devam edebilirler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde hukuk fakültesine dikey geçiş yapabilirler.
Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
Cevap:Meslek Lisesi mezunları Mühendislik Fakülteleri veya Teknoloji Fakülteleri´nin mühendislik bölümlerinde lisans eğitimi alarak "Mühendis" olabilirler. Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi mezunlarının tercih de bulunabileceği kontenjanlar ayrılmaktadır(M.T.O.K. ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri