Guatr tanısında hekim tiroit bezini muayene ettikten sonra tiroit testleri ve tiroit ultrasonografisi ister. Gereken vakalarda tiroit sintigrafisi ve ince iğne biyopsisi de yapılabilir; tiroit antikorlarına bakılabilir.
Guatr hastalığında boynun ön kısmında genelde ağrısız olan şişlik, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk, ses değişikliği, hızlı kalp atışı, ishal ve kilo kaybı gibi belirtiler görülmektedir. Yaygın olarak iyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan guatr belirtileri şunlardır: Boynun ön kısmında oluşan ağrısız şişlik.
TSH testi, TSH adlı hormonun kandaki seviyesini ölçer.
Kan testi ile kandaki TSH ve T4 hormonlarının seviyelerine bakılır. T4 seviyesinin düşük ve TSH seviyesinin yüksek olması tiroit bezinin normalden daha az çalıştığını, T4 seviyesinin yüksek olması ve TSH seviyesinin yok denecek kadar düşük olması ise tiroit bezinin normalden daha fazla çalıştığını gösterir.
Sadece göz ile değil, aynı zamanda dokunarak da tiroit bezini hissetmek mümkün değildir. Ancak guatr hastalığına sahip olan kişilerde tiroit bezinin boyutu zamanla ciddi şekilde artar. Dolayısıyla tiroit bezi dışarıdan bakıldığında görülebilecek hale gelir ve aynı şekilde dokunulduğunda da hissedilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yalancı guatr: Tiroit bezlerinin doğuştan boyunda olması gereken bölgeden daha yukarıda bulunmasına yalancı guatr denir. Özellikle boyun yapısı ince olan kişilerde daha belirgindir. Muayene ve ultrason değerlendirmesinde durumun guatr olmadığı normal tiroit bezi olduğu teşhis edilir.
Tiroid nodülü olduğu nasıl anlaşılır? Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür. Hasta genel cerrahi bölümüne gitmeli ve burada şüphelerini dile getirmeli, semptomlarından bahsetmeli ve sonrasında ise gerekli tetkikler yapılması amacı ile vakit kaybetmeden muayenesi yapılmalıdır.
Tiroit bezinin büyümesine guatr denir. Guatr değişik şekillerde bulunabilir. Nodülsüz guatrda her iki tiroit bezi simetrik olarak büyümüştür ve tiroidin yüzü düz ve yumuşaktır. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle beraber içinde bir veya daha fazla nodül vardır.
Guatr genellikle ağrı yapmaz ama çok büyüdüğünde öksürüğe, yutma ve nefes almakta güçlüğe neden olabilir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, şikayetlerinize ve hastalığı oluşturan etkenlere bağlıdır. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük büyümeler genellikle tedavi gerektirmez.
Tiroid yüksekliği ayrıca;
Yemek yenmesine rağmen aşırı kilo kaybı, Vücutta üst kas gruplarında güçsüzlük, Erkekler kadın tipi meme büyümesi (jinekomasti) ve. Erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluklarına (erektil disfonksiyonlar gibi) yol açabilir.
Kalpte ritim bozukluğu ve kap yetmezliği gibi sorunlara baş gösterirken oluşabilecek bir enfeksiyondan kaynaklı tiroit krizi ve buna bağlı şoklar ve ölümler yaşanabiliyor.
Sigara içmek guatra yakalanma riskini artırıyor
Tüm zamanların en büyük sağlık tehditlerinden biri olan sigara, guatr hastalığında da başı çekmektedir. Çünkü sigaranın içindeki siyanür, tiroit bezinin düzgün ve işlevsel çalışmasına engel olur.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
En belirgin belirtisi sıcağa karşı hassasiyet ve tahammülsüzlüktür. Graves hastaları sağlıklı bireylerin üşüdüğü havalarda bile çok sıcak hissederek ince giysilerle dolaşmak ister. Guatr tipi boyun kalınlaşması, gözlerin patlaklaşması ve deride birtakım belirtiler ile de kendini gösterebilir.
Hasta doktora başvurduğunda tiroid bezi el ile muayene edilir. Muayene sırasında hastanın yutkunması istenir, o sırada tiroid bezi yukarı ve aşağı oynar, o anda parmak uçları ile tiroid bezinin kıvamı anlamaşılmaya çalışılır. Tiroid bezinin düzgün ya da pürüzlü olup olmadığı saptanır.
Soğan ve sarımsak bu konuda sizlere iyi gelecektir. Yeterli miktarda deniz ürünleri tüketmeniz de iyot eksikliğini dengeleyecek bir tercih olacaktır. Guatr belirtileri bitkisel tedavi ile hafifleyebilir. Tiroit hormonlarının düzenli çalışması için dut ve dut kurusu tüketebilirsiniz.
Tiroid yetmezliği-guatr metabolizmayı yavaşlatan ve bu nedenle kişilerde önceki kilolarına göre %15-30 oranında kilo alınmasına neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle tiroid bezi yetmezliği tedavi edilmeden kilo vermek çok zordur.
Çünkü iyot eksildikçe tiroit bezi yeteri kadar hormon salgılayamaz ve beyin tiroit bezine hormon sentezlemesi için yüksek derecede baskı yapar. Bu durum ise tiroidin büyümesine ve guatrın ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalıkla mücadelede ise yine en güçlü savaşçı iyottur.
Hastalarının önemli bir kısmında nodüllere bağlı semptom yoktur. Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodüller çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olabilir. Nodül içine kanama olursa ağrı hissedilebilir.
Tiroid nodülü çok büyükse yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir.
Özellikle büyük nodüller, nodülün tiroid bezi içerisinde yerleşim yerine göre çevre yapılara bası oluşturabilir. Nefes borusuna olan bası nefes darlığına, yemek borusuna olan bası yutma güçlüğüne, ses sinirlerine olan bası ses kısıklığı ve kalınlaşmasına yol açabilir. Bası oluşturan nodüller sıklıkla 4 cm üzerindedir.
Hipertiroidizm (zehirli guatr) tiroid bezinin fazla çalışarak tiroid hormonlarını fazla üretmesidir. Bunun sonucunda kanda tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) adı verilen hormonların düzeyi yükselir ve buna bağlı olarak da TSH (tiroid uyarıcı hormon) seviyesi normalin altına iner.
İyot eksikliğinin etkisini artıran ve “guatrojen maddeler”olarak bilinen karalahana, şalgam, karnıbahar gibi besin maddelerinin fazla tüketildiği bölgelerde guatr hastalığı daha çok görülmektedir. Kekik otu da guatrı olanlara olumsuz etki yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri