Özel merkezlerde smear testi ücretli iken aile hekimliklerinde ya da sağlık ocağında testleri ücretsiz yaptırabilirsiniz.
Kadın Ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde “Ücretsiz” Rahim Ağzı Kanseri Taraması Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne bağlı 34 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde “ücretsiz” Rahim Ağzı Kanseri tarama hizmeti devam etmektedir. Merkezlerde 2004 yılından bugüne kadar; 624 bin 70 kadına smear taraması hizmeti sunulmuştur.
Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri'nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.
“Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine müracaat ediniz.'' Test sonucunuzun durumuna göre uzman hekiminizin önerilerini dikkate alarak tedavi ve kontrollerinizi yaptırınız.
HPV aşısı eczanelerden satın alınabilmektedir. Ancak reçetesiz olarak sağlık ocaklarında, devlet ve özel hastanelerde aşı olunamamaktadır. Bu nedenle hekim reçetesi ile birlikte aşı olunabilmektedir. HPV aşısı, tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık ocaklarında uygulanmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Hpv testi kişide kanser olduğunu göstermez. Smear testi ile benzer şekilde yapılır. Örneğin smear testinde kansere neden olabilecek lezyonların varlığı araştırılırken, hpv testinde virüsün belirli tipleri taranır. Bu tipler, laboratuvar ortamında tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
HPV tarama testim pozitif çıkarsa ne olur? HPV testi sonucu pozitif çıkarsa paniğe kapılmamak önemlidir. Bu sonuç kanser anlamına gelmemekte ancak kanser öncesi lezyon veya kanser riski açısından değerlendirilmeniz gerektiğini göstermektedir.
HPV'nin yol açtığı siğil ve rahim ağzı yarasına yönelik yapılan tedavilerde HPV vücuttan atılmaz. HPV virüsün oluşturduğu klinik bulguları yok eder ama taşıyıcılık tedavi edilemez. HPV'nin yok olabilmesi ancak vücudun koruyucu hücreleri ile yani bağışıklık sistemi ile sağlanabilir.
Aile Hekimi
PCP'ler siğilleri teşhis edip tedavi edebilir veya gerekirse hastaları bir uzmana yönlendirebilir.
Serviks kanseri ortalama 35-55 yaş arasında görülür. 20 yaş altında nadirdir. Ancak 65 yaş üzerinde de hastalık görülebildiğinden cinsel aktif tüm kadınlara 70 yaşına kadar düzenli Pap smear testi önerilmektedir. Servikal kanserli kadınların tamamına yakınında HPV saptanır. Bu virüs cinsel yolla bulaşır.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
HPV testi rutin tarama testleri arasında yer almaz. Aynı şekilde her genital siğili bulunan HPV enfeksiyonu hastasına da test yapılmaz.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
Herhangi bir tarama testinde olduğu gibi, bir HPV testi de yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç verme riski taşır; Yanlış pozitif: Yanlış pozitif bir test sonucu, gerçekten olmadığınızda yüksek riskli bir HPV türüne sahip olduğunuzu gösterir.
Eşimde HPV Var Ne Yapmalıyım ? - YouTube. Eşinde HPV virüsü saptanan bayan yada erkekler için aynı cevapları verebiliriz. Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Erkeklerin taşıyıcı olduğu, cinsel temas ile bulaşan ve kadınlarda rahim ağzı kanseriyle ölümcül sonuçları olan Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yakalanan her kadının, eşi tarafından aldatılmadığı belirtildi.
HPV virüsü taşıyan ve bu virüsü salgılayan bir kadınla ilişkiye giren bir erkeğe HPV virüsü bulaşır. Virüs bir kere bulaştıktan sonra bu kişiler ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı durumuna gelir. Erkekler açısından konuşacak olursak, bir erkeğin HPV taşıyıcısı olması eşittir bulaştırıcı olduğu anlamına gelmez.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Erkekler hpv testi yaptırabilir mi
Siğil olmayanlarda penisten sürüntü ve idrar alınabilir.
Sağlık ocağında ya da aile hekimliklerinde smear testi adı verilen rahim ağzı taraması yapılmaktadır.
HPV virüsü vücuda girdikten birkaç ay sonra siğiller çıkabildiği gibi uzun yıllar vücutta hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle HPV virüsü siğil olmadan da bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri