Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Dış kulak iltihabı nasıl teşhis edilir? Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
KBB uzmanı, muayene sonrasında en uygun temizleme yöntemini tercih ederek kulağın temizlenmesini sağlar. Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir.
Kulak tıkacı (buşon) nasıl tedavi edilir? Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur? Dış kulak yolunda birikim yapan kir, bazen kulağın tamamıyla tıkanmasına neden olur. Bu da; basınç hissi, kaşıntı, işitme kaybı gibi sonuçlar doğurur.
Kulak yıkama işleminin çok zaman alması ya da kulağı tahriş etme tehlikesinin olması gibi durumlarda aspirasyon adı verilen vakumlu kulak temizliği işlemi gerçekleştirilir. Peki, vakumla kulak temizleme acıtır mı? Kesinlikle hayır. Ağrısız ve acısız bir işlem olup son derece hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak).
Kulak kirinin oluşum nedenleri ise şöyledir: Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Kulak temizleme işlemi genellikle hızlı ve ağrısızdır. Ancak bazı durumlarda tıkanıklığın veya sorunun ciddiyetine bağlı olarak daha fazla dikkat gerekir. Bu nedenle kulak temizleme nerede yapılır sorusunun cevabı şüphesiz bir şekilde hastanedir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Kulak kiri temizliği için bir KBB uzmanına başvurmak sağlıklı olacaktır. Doktor, bir solüsyon yardımıyla kulak kirini (buşon) yumuşatıp temizleyecektir.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Kulağın kendi kendini temizleme özelliği olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı, “Oldukça hassas yapısıyla dikkatli bir temizlik ve hassasiyet gerektiren bu organımıza uçları pamuklu kulak temizleme çubuklarıyla kulağın derinliklerine sokularak temizlemeye çalışmak doğru değil.
Ancak bu sesler kulakta meydana gelen sorunun tanımlanmasında oldukça önemlidir. Çünkü kulak içinde bir uğuldama olması halinde kulak içinde bir tıkanma söz konusudur. Yine aynı şekilde rüzgâr sesinin gelmesi dış kulak ya da kulak içinde kılcal damar sorununa işaret eder.
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Kulak kirinin başlıca bileşenleri, alkoller, skualen ve kolesteroldur. Aşırı veya sıkıştırılmış serümen kulak zarına baskı yapabilir veya dış kulak kanalını veya işitme cihazlarını tıkayabilir ve işitme kaybına neden olabilir. Serumen kulak kanalının kıkırdak kısmının dış üçüncü kısmında üretilir.
Kulak Kiri Niye Kokar? Bilinenin aksine, kuru kulak kiri kokmazken ıslak kulak kiri koku yapmaktadır. Nedeni ise ölü deri de sebumdan oluşan kulak kirinin ıslak kalması halinde kokmasıdır.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri