Antakya yöresinin en sevilen yemeklerinden biri olan kaytaz böreğinin lezzeti dillere destan... Hamur işi sevenlerin vazgeçilmezi olan kaytaz böreği fındık lahmacuna benzerliği ile de biliniyor.
Hamurunun içine kıyma, soğan, nar ekşisi, pul biber ve karabiberden oluşan harç konulur. Fırında pişirilir. Hatay Kaytaz Böreği 23.03.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Hamur için;
1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz.
Hamur mayalanırken, kıymalı harcı hazırlayın. Kıymalı harcı için; soğanı ince ince doğrayıp, tuz ilave ederek ovun ve suyunu sıkın. Suyu sıkılmış soğanların üzerine; kıyma, tuz, karabiber, salça ve nar ekşisi ekleyip yoğurun.
Yöresel tatlarıyla ünlü olan Hatay mutfağının en sevilen tariflerinden biri de tatlılarının dışımda Kaytaz böreğidir. Kaytaz böreğinin yapımı oldukça kolay olmakla beraber bireyin severek tüketebileceği ve misafirlerine ikram edebileceği bir tariftir.
İlgili 40 soru bulundu
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Arnavutların süper lezzetli el açması laknur (Arnavut böreği) böreğini siz de çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Boşnak böreğinin tadını diğer böreklerden ayıran özelliği, içindeki malzemesinin çiğ olmasıdır. Malzemesini pişirmeden koyuyoruz. Ayrıca, yufkası da çok ince olmalı. Patatesli, kıymalı, kabaklı, lahanalı, ıspanaklı, yoğurtlu börekler yapıyoruz.
Antakya merkezde bulunan Sultan Sofrası'nda Hatay'a özgü yöresel ev yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Nar ekşili sarma, yoğurt aşı (yayla çorbası gibi ama yöreye özgü tuzlu yoğurttan yapılıyor), kaytaz böreği ve oruk, yani bizim bildiğimiz adıyla içli köfte buranın muhakkak tadılması gereken yemekleri.
Hamurun üzerine hafifçe bastırıp, bolca kıymalı harçtan koyun ve tekrardan üzerine bastırın. Kıymaların aralara girmesini sağlayın. Bütün bezeler için aynı işlemi yaptıktan sonra hepsini yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 25-30 dakika pişirin.
1 tane kaytaz böreği kalorisi 178 kcal'dir.
Kimi zaman çıtır bir tat katar kahvaltıya, kimi zaman lezzetli bir akşam yemeği olur, biraz süslenip iç harcına özenip davet sofralarını süsler. Talaş böreği ise içine attığı tavuk, garnitür, sebze ve baharat karışımıyla bu durumların tamamını kapsar.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
doğrusu küt olan lakin iki telaffuzdada sorun çıkarmamış, denenmiş test edilmiştir. böreğin ismini de böldüler derdirten sorunsaldır. iki farklı cevaba bölünmüş bir sorunsal olduğu için cevabı belli olan börektir.
Merkez ilçenin adı Antakya iken şehrin adının Hatay olmasının temel nedeni de bu tarihsel süreçle ilgilidir, bir süre boyunca varlığını sürdürmüş olan devletin adı yeni vilayetin adı olmuştur.
Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir. Bilece, Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı, Dersim-Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan bir Kürt-Alevi köyüdür.
Laz böreği genellikle incecik açılmış kat kat yufka ve bu yufkaların arasında kalan koyu kıvamlı muhallebiden oluşur. Fırınladıktan sonra, üzerine şerbet gezdirilir ve afiyetle tüketilir. Kaç kat yufka kullanılacağı, ne kadarının muhallebinin üstünde ve altında kalacağı bölgeden bölgeye, hatta kişiden kişiye değişir.
Görüntü olarak kol böreğine benzer. Kıymalı, peynirli, patatesli veya ıspanaklı yapılabilir. Kuş üzümü ve çam fıstığı eklenebilir. Bu tür böreğin sadesi Kürt Böreği olarak adlandırılır ve farklı biçimde kesilir.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Balkan Börekleri: Kıymalı Boşnak Mantı Böreği
Bildiğimiz Boşnak böreğinden farklı olarak kıymalı Boşnak mantı böreğinin yufkası daha ince açılıyor. Ayrıca şekil itibarıyla de mantıyı andırıyor zaten. İçerisindeki kıymalı harç bu coğrafyaya bir kez daha minnet duyduracak cinsten.
Tarihi. Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
Baklava hamurundan, üç ayrı çeşit peynirin bir araya gelmesiyle oluşan bir börek çeşidi. Sabaha karşı satışa başlanıyor, öğleni bulmadan tükeniyor. Bu kadar meşhur olmadan önce Yüreğir'de seyyar yani tablada satılan börek bugün İstanbul'dan Antalya'ya pek çok şubede kendine alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri