Akşam yemeği için önerilen yiyecek grupları arasında bakliyat, balık ürünleri, sebze yemekleri, beyaz et ve haftada 3'ü geçmeyecek şekilde kırmızı et öneriliyor.
Daha çok yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı ve az yağlı kıyma ile yapılmış sebze yemekleri ve fırında veya yağsız tavada yapılmış tavuk, balık veya yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Ekmek uykuda gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamada ve kan şekeri dengesinde önemlidir.
İki gün üst üste aynı öğün planlanmamalıdır. Hafif öğünler akşam için planlanmalıdır. Fazla kalorili bir öğünün olduğu gün başka fazla kalorili öğüne yer verilmemelidir. Öğünler ana yemek, yardımcı yemek ve tamamlayıcı yemek olarak planlanmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Akşam yemeğinde ise çorba içmeye dikkat etmelisin. Light diyebileceğimiz sebzeli çorbalar sindirimini kolaylaştırır. Akşam öğününde sulu sebze yemekleri yiyebilirsin. Beyaz et tüketeceksen, salatayla beraber tercih edebilirsin.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeği yenmeli
Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir.
Araştırmalar, sağlıklı kilo vermenin zekice planlanmış besin kombinasyonları ile mümkün olduğunu gösteriyor. Kahvaltı; yağsız protein, işlenmemiş tahıl ve meyveden oluşmalı. Öğle yemeği sebze ağırlıklı olmalı. Akşam ise etin yanında mutlaka meyve tüketilmeli.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Dr Mosley yeme saatiyle ilgili şunları söylüyor: “Saat 8'e kadar yemeyi bırakın ve ondan sonra kalorili hiçbir şey yemeyin. Gece geç saatlere kadar peynir ya da bisküvi yemek cezbedici olabilir. Ve hatta peynirin yararlı olduğu söylense de gece geç saatlerde yüklenen oldukça fazla kalori olacağı açık.”
“Gece yatarken zayıflamak için ne içilmeli” sorusunun yanıtlarından biri de nane çayıdır. Eğer mum ve yağ yöntemleri aklınıza yatmadıysa, uykudan önce hazırlayacağınız bir fincan sıcacık yeşil nane çayı da benzer bir etki sağlayacaktır.
Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Prof. Dr. Canan Karatay ışkın yemeği hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Üzerine yumurta gelince dünyanın en sağlıklı yemeğidir. Bir kere antioksidan, vitamin, C vitamini dolu."
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Yumurta. Yumurta, meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemelidir.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri