Sağlıklı şekilde olan insan dili genellikle pembe renklidir. Orta kalınlıklarda olan dilde herhangi bir çatlak veya hastalık bulunmaz. Sağlıklı bir insan dilinin üst kısmı hafif beyaz ve nemli bir yapıdadır. Dil kırmızı renkli ise besin eksikliği vitamin eksikliği anlamı çıkarılabilir.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Pamukçuk ya da diğer adıyla dil mantarı, ağız içerisindeki dokularda mantar enfeksiyonu gelişmesi sonucu oluşur. Hastalık özellikle dilin üstündeki beyazlık oluşumu ile karakterizedir.
Günlük diş fırçalama işlemlerinizi yaptığınızda mutlaka bunun yanında ağız bakımı da yapmalısınız. Günde toplamda 2 kez yapılan ağız ve dil bakımı size yetecektir. Ama eğer ağzınızda kötü bir koku oluşumu var ise yine gün aşırı bakım yapabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Dr. Bahar Kayahan Sirkeci bu soruma “Sağlıklı bir dil ince beyaz bir tabakaya sahip pembe bir dildir. Pembenin tonu açık veya koyu olabilir” cevabını verdi ve dil hastalıklarından korunmak için şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli.
Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder. Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir.
Dil üzerinde meydana gelen beyazlıklar bazen enfeksiyon nedeni ile bazen de ciddi bir hastalık sebebi ile meydana gelebilmektedir. En fazla dehidrasyon sebebi ile dil üzerinde beyaz tabaka oluşumu görülmektedir. Çünkü ağzın kuru olması bakterilerin daha hızlı bir şekilde üremesine sebep olmaktadır.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Özellikle de dilin renginin beyaz olması vücutta gelişen enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir. Ateşli hastalıklar ve mayan enfeksiyonu da dilin beyazlamasına neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Dil Temizleme Yöntemleri
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Karbonat
Temizlik alanında sıkça kullanılan karbonat bu kez dil temizliği için de yanınızda olmaya hazır! Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın.
Dil üzerinde çevresi kızarık, kırmızı veya beyaz renkli plak veya ülsere lezyon varlığı Yutma güçlüğü veya yutma ile birlikte baş gösteren şiddetli ağrı Ağız içinde veya dilde uyuşukluk. Boğaz ağrısı
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Ağızda pamukçuk oluşumunun en yaygın belirtileri şunlardır: Yanakların iç yüzeyleri, dilin üst yüzeyi, diş etleri, boğaz ve bademciklerin üzerinde oluşan beyaz renkli tabakalar. Beyaz lezyonların kazınması ile birlikte oluşan hafif kan sızıntıları Ağızda kötü tat.
Dilinizi fırçalayabilir veya özel bir dil temizleyicisi kullanabilirsiniz. Bu işlemi her gün dişlerinizi fırçaladığınız zaman yapmanız önerilir. Su tüketimi: Yeterli miktarda su içmek vücudunuzu ve ağzınızı nemli tutarak dil sararmasını önleyebilir.
Ağız Hijyeni: Dilin üzerinde biriken bakteriler, yiyeceklerin kalıntıları ve ölü hücreler, dilin sararmasına neden olabilir. Yetersiz ağız hijyeni de dilin sararmasına katkıda bulunabilir. Sigara Kullanımı: Sigara içmek, ağızda plak ve tartar birikmesine neden olur.
Dildeki beyaz lekelerin en yaygın nedenleri arasında oral pamukçuk, aft ve lökoplaki bulunmaktadır. İşte dilinizde beyaz lekelere neden olabilecek ve diş hekiminize görünmenizi gerektirecek birkaç durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri