Domates tarlada ve saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar. Ancak domatesin toprağı soğuksa, çimlenme yavaşlayacağından gelişme hızı da düşer.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Domates bitkisi ortalama olarak hektar başı 300 - 330 kg Azot(N), 85 - 93 kg Fosfor(P2O5), 480 - 530 kg Potasyum(K2O), 30 - 35 kg Kalsiyum(CaO) ve 18 - 20 kg Magenzyum'a (MgO) ihtiyaç duyar. Buradaki ihtiyaçlar bitkinin yaşamı boyunca duyduğu besin elementlerinin tamamını gösterir.
Derin, geçirgen ve su tutma özelliği iyi, humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Toprak pH'sı 5-7 (hafif asidik) arasında, tuzsuz-az tuzlu (2,3 mS'dan az) toprakları sever.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Çiçeklenme olumsuz yönde etkilenir ve salkım dökümleri meydana gelir. Diğer yandan aşırı sulama anaerobik toprak koşullarında kök çürüklüklerine, çiçeklenmede gecikmeye ve meyvede bozukluklara neden olur (Resim 6).
Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler. Tabii ki, birkaç gün boyunca günlük hava sıcaklığı 17 °C'nin altında olursa meyve tutumunda sorun olduğu fark edilir.
DOMATES: Folik asit, magnezyum, potasyum, B ve A vitamini içerir. Hücre yenilenmesinde, bağışıklığın artmasında, kemik ve kas gelişiminde etkilidir.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
Hastalığın her yıl görüldüğü bölgelerde sırık domates yetiştiriciliği yapılması tavsiye edilir. Hastalık etmeninin görüldüğü seralarda, kimyasal mücadele için hasattan 7 gün öncesine dek Moltovin* kullanılabilir. *Önemli uyarı: Bitki koruma ürünlerini dikkatli kullanınız.
Ancak elinizle budayacağınız dalları, yaprakları koparırken dikkatli olmalı, bitkiyi hırpalayacak koparmalar yapmamalısınız. aKsi halde bitkinin tamamı zarar görecek, kısa sürede canlılığını yitirecektir.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Domates ılıman iklim kuşağını seven bir sebzedir. İdeal domates yetiştiriciliği için ortamın 18 ile 27 derece sıcaklıkta olması gerekir. Domates hava sıcaklığının 10 derecenin altında olduğu veya aşırı yağış alan bölgelerde zarar gören bir sebzedir. Aşırı su alan domates çiçekleri çürümeye başlar.
Güneşi sever. Gün içerisinde 6-8 saat güneş alabilir.
İklim isteği: Domates ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanır. Güneşli sıcak iklimlerde meyveleri şekerce zengin, renkleri koyu ve olgun olurlar. Yaz mevsimi serin ve çok bulutlu yerlerde tam olgunlaşmazlar.-2, -3 °C sıcaklıkta ölebilirler.
Sararmaya neden olan elementler: Azot, potasyum, magnezyum, çinko, demir ve manganez'dir. * Yeterli azot yoksa, yapraklar solgunlaşır, düşer, yenileri daha küçük çıkar. Organik azot metaryellerinden herhangi biriyle gübreleme, azot eksikliğini ortadan kaldıracaktır.
Domates bitkisine tuz ile ilave olarak verilen potasyum ve kalsiyumlu bileşikler antioksidatif sistemi regüle etmiş, tuzun arttırdığı lipit peroksidasyonu düşürmüş ve tuzun olumsuz etkilerini azaltarak RSK, MG ve KM üzerinde iyileştirici etkiler yapmıştır.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır.
Domates bitkisinden en fazla verimi almak için düzenli olarak ve düzgün bir şekilde budama işlemi yapmanız gerekir. Domates budama işleminde doğru dalları budamak bitkiye can verecekken yanlış budanması bitkinin güçsüzleşmesine neden olacaktır.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domates çeşitlerinin çoğu, çeşide, iklim koşullarına, dikilen fidelerin yaşına ve diğer tarım uygulamalarına bağlı olarak, dikim işleminden 7-10 hafta sonra olgunlaşır ve hasat için hazırdırlar.
Bu çapadan 3-4 gün sonra salma su verilmesi, fidelerin gelişmesi bakımından faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri