Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz.
Vezir düz ya da çapraz gidebilir, buralarda bulunan rakip taşlarını yer. Şah bir kare ilerleyebilir, düz, sağa, sola, öne, arkaya ya da çapraz gidebilir.
Vezir hem Kale hem de Fil gibi gidebilir. Kale gibi yukarı, aşağı, sağa ve sola gidebilir. Aynı zamanda Fil gibi çaprazlarda hareket edebilir. Vezir tahtadaki en güçlü taştır.
Şah; Herhangi bir yönde; aşağı, yukarı, yanlara ve çapraz olarak sadece bir kare ilerleyebilir. Rakip taş tarafından tehdit edilecek kareye şahınızı oynayamıyorsunuz. Vezir; Yatay-dikey, çapraz şekilde istediği kare kadar ilerleyebilir.
Şah sağa, sola, ileri, geri ve çapraz gidebilir. Ancak başka taşların üstünden atlayamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur.
Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar. Rok, satrançta bir yarı hamlede iki taşın, yani şah ve kalenin hareket etmesine izin verilen tek hamle çeşididir.
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez.
Bir piyon açılış dışında her adımda yalnızca bir kare ileri gidebilir. Açılış durumunda hiç oynamamış bir piyon ilk hamle olarak iki kare ileri oynanabilir, son karede ise at fil vezir veya kaleye dönüşebilir, bir taşı yiyeceği zaman bir kare çapraz gider.
Eğer bir satranç maçında vezir şah çekiyor ise iki ihtimal vardır. Ya şaha çok uzaktır çapraz veya düz hareket özelliği ile şahı yemek ile tehdit eder. Eğer vezir bu şekilde şah çeker ise şah, veziri yiyemez.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Kale çapraz gitmez ya da L çizemez. Düz hareket etmek satrançta önemli bir işlevdir.
Satrançta Şah Yenir mi? Satrançta şah hiçbir taş tarafından yenemez.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
At taşının L şeklinde hareket etmesi ve diğer taşların üzerinden atlayarak kareye ulaşması satranç oyununda birçok hareket ile yöntem uygulanmasını sağlamak için oluşturulmaktadır. Satrançta at taşının L şeklinde ilerlemesi ileri geri ve yan tarafa hamle yapmayı kolaylaştırmaktadır.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Rok'ta Şahın üzerinden geçeceği ya da geleceği kare, rakip oyuncunun herhangi bir taşı tarafından tehtid ediliyorsa, bu durum ortadan kalkıncaya kadar rok yapılmaz. Kale ile Şah arasında herhangi bir taş var ise rok bu durum ortadan kalkıncaya kadar yapılamaz.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
-En uzun süren satranç oyunu 1989 da belgrad da Nikolic ve Arsovic arasında olmuş.269 hamle sonucunda maç beraberlikle sona ermiştir.
5) Taraflardan biri sürekli şah çekiyor ve rakip kurtulamıyorsa oyun berabere biter. Aslında bu kural 3 kez konum tekrarının da uygulanmasıdır. Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri