“Şah ve Sultan”ın iki ana kahramanından Şah İsmail (1487-1524), Erdebil merkezli Safevî tarikatının ve Kızılbaş hareketinin başı ve İran'da Safevî hanedanlığını kuran kişidir. Hatayî mahlasıyla yazdığı deyişleri hâlâ cemlerde okunan Şah İsmail, tarihsel olarak Alevîlerin en önemli inanç önderlerinden de biridir.
Şah Sultan (Osmanlıca adı: شاہ سلطان) (1544, Manisa - 3 Kasım 1577, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Selim'in Nurbanu Sultan'dan doğan kızıdır.
İskender Pala, Safevi Devleti‟nin hükümdarı Şah İsmail‟le Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim arasındaki mücadeleyi ele aldığı Şah ve Sultan romanında iki Türk, iki Müslüman Devlet arasındaki yanlış siyasetin doğurduğu ağır sonuçları dokunaklı bir şekilde yorumlar.
Senem Akkaş, 1945'te Kars'ın Sarıkamış ilçesinin Boyalı köyünde doğmuştur. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Fatma ve Mahmut Akkaş'ın on çocuğu arasında, yaşayan iki çocuğundan biridir. Senem Akkaş mesleğini icra ederken Âşık Şahsenem, Şahsenem Bacı, Ozan Şahsenem, Senem Bacı, Şahsenem mahlaslarını kullanmıştır.
Kamber Can, mezarın başında tanımadığı bir adam görür ve ona kim olduğunu sorar. Adam da ona Tebrizli Selil olduğunu söyler. Kamber Can, bu kişinin Taçlı Sultan'ın çocukluk aşkı Ömer olduğunu anlar.
İlgili 44 soru bulundu
Savaşın nedeni, özellikle uzun süredir Osmanlı Devleti'nin ve Safevi Tarikatı'nın arasında bulunan kötü ilişkilerden kaynaklanmaktadır.
BONUS:İran Şahı Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim'e gönderdiği hediye ile tarih anektodlarında nahoş bir yere sahip oldu. Şah, kıymetli mücevherlerle süslü bir sandık hediye gönderiyor Sultan Selim'e. Sandığın içinden değerli taşlar ve kadife kumaşların yanı sıra bir kutu insan pisliği çıkıyor.
Bugüne dek 5 adet albüm hazırlayan Şahsenem Bacı, şiirlerinin bir bölümünü Söz Nereye (1990) adlı kitapta topladı. Sanatçı, müzisyen Yavuz Bingöl ve yazar Oğuz Bingöl'ün annesidir. Son dönemde alzheimer hastalığı ile mücadele eden Bacı, bu rahatsızlığa bağlı nedenlerden 14 Haziran 2022'de İstanbul'da 79 yaşında öldü.
Şah Sultan veya Şahıhuban Sultan (Osmanlı Türkçesi: شاہ سلطان; ö. 1572), Yavuz Sultan Selim ve II. Ayşe Hâtûn'ın kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi olarak bilinmektedir. Çocukluğunu ağabeyi Kanuni ile birlikte Manisa'da geçirdiği iddia edilmektedir.
Yavuz Sultan Selim, devlet otoritesinin sarsılmaması ve güç kaybetmemesi için Şah İsmail'e savaş açmıştır. Savaşın sonunda Şah İsmail öldürülmüş, Memlükler ile Safevi Devleti'nin arasındaki irtibat kesilmiştir. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin güçlenmesini sağlarken Yavuz Sultan Selim'e şah unvanını kazandırmıştır.
Kitapta, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile Safevî hükümdarı Şah İsmail arasındaki ikili rekabete ve Sünni-Şii meselesine değinilmiştir.
I. İsmail, bilinen adıyla Şah İsmail veya tam unvanıyla Ebu'l-Muzaffer Bahadır el-Hüseynî (Farsça: شاه اسماعیل; d. 17 Temmuz 1487, Erdebil - 23 Mayıs 1524, Tebriz), Safevî Tarikatı'nın lideri, Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır.
Yozgat İli, Çandır ilçesinde bulunan bu türbe Dulkadir Hükümdarı Alaüddevle Bey'in oğlu Şahruh Bey'in karısı ve Şehsuvar Bey'in kızı Şah Sultan Hatun'a aittir.
II. Selim, diğer Osmanlı Sultânlarına benzemeyen ve hem dirâyette ve hem ilim irfânda onların seviyesine çıkamayan bir şahsiyete sahiptir. Ordunun başında hiç bir sefere çıkmamıştır. Daha evvel Karaman Eyâletinin Paşa Sancağı olan Konya'da, Manisa'da ve Kütahya'da sancakbeyliği yapmış ve 42 yaşındayken Padişah olmuştu.
Shohsanam Qilicheva ya da bilinen adıyla Şahsenem (d. 2 Ekim 1968), Özbek-Türk şarkıcı, model ve oyuncu. 16 çocuklu bir ailede doğdu. Marangoz olan babasının yanında çalışarak bir çocukluk geçirdi. Ancak 16 yaşındayken Batır Zakirov'un şarkısını dinledikten sonra kendisini müziğe verdi.
Şahsenem - Yüreğim Meskendir Aşka (1996) yılı #nostalji #şahsenem #shorts - YouTube.
Afife Nurbanu Valide Sultan (Osmanlı Türkçesi: نور بانو سلطان; d. 1525/1530 - ö. 7 Aralık 1583, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Selim'in (saltanatı 1566-1574) yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın (saltanatı 1574-1595) annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Daha sonra onun izniyle Bozan köyüne yerleşti ve 1264/1848' de öldü. Müjgan Cunbur ve Neriman Saryal'a göre de vefat tarihi 1845'tir (Cunbur-Saryal Duranoğlu 1996: 55'ten alıntılayan Turan-Saluk 2014:468). Mezarı Bozan köyündedir. Şah Sultan, Malatya ve çevresinde keramet sahibi olarak da bilinmektedir.
Selim ile hocası Abdülhalim Efendi'yi (Halîmî Çelebi) gösteren bir minyatür. II. Bayezid'in yaptığı anlaşmaya uymadığını anlayan Şehzade Selim, 40 bin kişilik kuvvetle Çorlu'da babasının kuvvetlerinin olduğu ovaya girdi. Ağustos 1511'de vuku bulan savaş sonunda Selim kuvvetleri yenildi.
Safevîler, mücadele ederek İran'ı 1501'de bağımsız bir devlet olarak birleştirmişler ve İslam tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini oluşturan, İsnâaşeriyye mezhebini İmparatorluğun resmî dini olarak belirlemişlerdir.
Savaş 1 ay gibi kısa bir sürede neticelendi. Çaldıran Ovası'nda gerçekleşen kanlı çarpışmalar sonucunda hilal taktiğini ve ordusunun gücünü çok iyi kullanan Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'i adeta hezimete uğratarak görkemli bir zafer kazandı (23 Ağustos 1514).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri