Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
İller bazında imalatın en çok görüldüğü bölge Karadeniz olarak görülse de Akdeniz ve Ege bölgesinde de bir hayli yaygın bir biçimde üretimi görülmektedir. İklim olarak uygun ortamı bulan taze fasulye yine iç Anadolu bölgesinde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.
Hüsrev - Rize
Rize Çayeli kuru fasulyesiyle ünlü bir ilçemiz. Buranın en ünlü mekanlarından biri olan Hüsrev de, kuru fasulye denince Türkiye'de ilk akla gelen mekanların başında geliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Yiyenlerin bir tabak daha istemesini sağlayacak lezzetiyle öne çıkan İspir fasulyesi haklı şöhretiyle adından sıklıkla söz ettirmektedir. İspir'den çıkan bu doğa harikası fasulye çeşidi, enfes tadıyla kuru fasulye seven ya da sevmeyen herkesi kendisine hayran bırakır.
Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu'da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30'u Konya'da, %13'ü Karaman'da ve % 12'si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir. 2016 yılında dünya kuru fasulye üretiminin %19'u Myanmar, %14'ü Hindistan, %9'u ise Brezilya tarafından gerçekleştirilmiştir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulye sıcak iklim bitkisidir. Soğuğa karşı çok hassas olup 0 derecede üşür. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olup toprak sıcaklığının 8-10 derece olması istenir.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Kuru fasulye ekim alanlarında ilk sırada 13 milyon ha ile Hindistan gelmektedir. Hindistan'ı Myanmar (3,2 milyon ha) ve Brezilya (2,6 milyon ha) izlemektedir. Üretimde ise yine Myanmar 6 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Myanmar'ı sırasıyla Hindistan (5 milyon ton) ve Brezilya (3 milyon ton) izlemektedir.
Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir.
Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen bir sıcak iklim bitkisidir. Kuru fasulyenin tane tipleri Horoz, Dermason, Çalı, Şeker, Barbunya gibi çok çeşidi vardır.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
Türkiye'de sadece Bilecik'te yetişen tescilli Pazaryeri 'boncuk' fasulyesinin hasadı başlandı.Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaklaşık bin 600 dekar alanda üretilen 'Pazarcık boncuğu' olarak bilinen fasulyenin hasadı başladı.
Fasulye tohumlarını ekeceğiniz zaman toprağın ısısının son derece yüksek olması gerekir. Düşük sıcaklıkta bulunan bir toprağa ekildiği takdirde alacağınız verim oldukça azalır. Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda ekiliş yapılmalıdır. Soğuk toprağa ekim yapılmamalıdır.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Sarıkız (oturak) fasulye meyvesi hafif koyu yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Bol dökümlü olup her tür toprakta yetişe bilme özelliğine sahip bir fasulye çeşididir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Yeşili ve kurusu yenir.
Taze fasulye yemeği , taze fasulye ile yapılan yemektir. Zeytinyağlı taze fasulye, etli taze fasulye ya da kıymalı taze fasulye şeklinde farklı çeşitleri vardır. Hatay, Hakkâri, Malatya ve Afyonkarahisar'da düğün yemeği olarak taze fasulye yemeği hazırlanmaktadır.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen bir sıcak iklim bitkisidir.
Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir.
İspanyol gemiciler tarafından da Avrupa'ya getirilmiştir. Ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 250 ila 400 yıl öncesinde Anadolu'nun fasulye ile tanıştığı söylenmekle birlikte 2010 yılında Muğla Bodrum'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1.600 yıllık kuru fasulye M.S.
Ordu'nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen tescilli 'Akkuş şeker fasulyesinde, iç piyasa yoğunluğu nedeniyle ihracat talebi karşılanamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri