Dilimize Arapçadan geçmiş olan sahaf kelimesi, sahife sözcüğünden türetilmiştir. Sahife, hem sayfa hem de eski kitap demektir. 2. el kitapların alınıp satıldığı kitapçılara da sahaf denir. Bu kelime Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde 'sahhaf'' şeklinde de yazılır.
Sahhaf Mı? صحاف/sahaf kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir, sahife sözcüğünden türetilmiş olan bu kelime ikinci el kitapların alınıp satıldığı kitapçılar için kullanılan bir tabirdir. Bu kelimenin Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmış metinlerde 'sahhaf” şeklinde de yazıldığını görürüz.
sahaf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣḥf kökünden gelen ṣaḥḥāf صحّاف “kitapçı” sözcüğünden alıntıdır.
Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlara denir.
Sahaf, artık basımı yapılmayan eserlerin satıldığı yerdir. Sahaf, ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı yerlerdir. Sahaf, tarihi öneme sahip eski yazılı eserlerin bulunabileceği mekanlardır. Sahaflar, takas yöntemi ile de alış veriş yaparlar.
İlgili 31 soru bulundu
“Sahaf; Arapça bir sözcük olup, kitap alıp satan kişi, kitap esnafı ve kitapçı demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sahaf kelimesi, sahife sözcüğünden türetilmiştir. Sahife, hem sayfa hem de eski kitap demektir. 2. el kitapların alınıp satıldığı kitapçılara da sahaf denir. Bu kelime Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde 'sahhaf'' şeklinde de yazılır.
Konya'da, İç Anadolu'nun en büyük sahaf çarşısı olarak gösterilen 'rampalı çarşı', farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.
"Genellikle kullanılmış ve eski kitap alıp satan kitapçı." Zor bulunan kitaplar genel olarak sahaflarda aranır. Sahaflar, eski kitapları satar, artık basımı olmayan bu kitaplar için gidilebilecek en iyi yer sahaflardır. Sahaflar kitapları seven insanların kurduğu dükkanlardır.
Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı.
Merhabalar, Genellikle kullanılmış ve eski kitap alıp satan kitapçılara "sahaf" denir. Bu kitapçıların diğer kitapçılardan farkı, kullanılmış kitapların satılması ve takas yöntemiyle kitap alış verişi yapılabilmesidir. Eskiden basılan, günümüzde basımı yapılmayan, zor bulunan kitaplar bu sahaflarda bulunabilir.
Sahaf, ikinci el kitapları kolayca alıp satabileceğiniz mobil pazar yeri.
Kapalıçarşı 1460'da kurulduğunda, medrese çevresindeki sahaflar da bir araya toplanmış ve Sahaflar Çarşısı meydana getirilmiştir. 1894 yılındaki depreme kadar faaliyet gösteren çarşı, depremden sonra Hakkaklar Çarşısı'nın yerine yani bugünkü mekânına taşınmıştır.
Her ihtimale karşı, sahaflardan aldığınız kitapları 24 saat beklettikten ve kapağını 80° kolonya ile hafifçe ıslatılmış bir mendil ile sildikten sonra okumaya başlarsanız, kitap hijyenini sağlamış olursunuz.
Sarraf, mesleği kâğıt veya madeni paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse. Sarraflar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin bir ticaret eşyası olarak kullanılmaya başlandığı zamanlarda ortaya çıktı.
Başkent Sahaf, sahaflar, Tunalı Hilmi Cad., No:95, Çankaya, Ankara, Türkiye - Yandex Haritalar.
Ozak ayrıca "Sahaflar Şeyhi" olarak anılmaktaydı. Ozak birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de dervişleriyle birlikte yaptığı toplu zikirleriyle tanındı. Yaşadığı dönemin dervişleri tarafından "Efendi" sanıyla anılan Ozak, yazdığı ilahilerde "Aşkî" mahlasını kullanmaktaydı. Allah Hû Allah ilahisi de tanınırlığını etkiledi.
Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından beri süren sahaflık, en eski ve özel mesleklerden biridir. Çok zor bulunan kitaplar genellikle sahaflarda aranmaktadır. Sahaflar, eski kitapları toplar ve satar. Artık basımı olmayan kitapları almak için gidebileceğiniz en iyi adres sahaflardır.
Arapça ˁḏb kökünden gelen ˁaḏāb عذاب “acı, eziyet, sıkıntı” sözcüğünden alıntıdır.
Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.
1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu. 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Başkent, Konya'ya taşındı. Böylece tarihinde yeni bir sayfa daha açılan Konya, günden güne gelişti, pek çok mimari eserle süslendi ve kısa zamanda Anadolu'nun en mamur şehirlerinden biri oldu.
Konya ovasında yer aldığı bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak geçen şehrin lokasyon ve isim benzerliğinden dolayı Konya olduğu düşünülmektedir.
ŞALTER PANOSU KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle şarter panosu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı şalter panosu şeklinde olmalıdır.
Okuryazar sözcüğü zaman zaman 'okur yazar' olarak yazılıyor. Ancak bu şekilde ayrı bir yazım yanlıştır. Asla ayrı yazılmayan bu sözcüğün bitişik yazımı doğru olarak karşımıza çıkar.
Yazar kasa kelimesi için doğru şekilde yazılış şekli, "Yazar kasa" olarak ayrı biçimde yazılır. Yazar ve kasa sözcükleri bir araya gelerek kelime grubu meydana getirmekte ve farklı bir anlam barındırır duruma gelmektedir. Bu durumda "yazar kasa" kelimesi "yazarkasa" şeklinde yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri