Yaz aylarında sahillerin kalabalık olması ve dedektörlerin plajda bulunan kişilere toz halinde ulaşması nedeni ile yaz aylarında çok tercih edilmemektedir. Sahillerde dedektör kullanımı için yasal olarak da kazı yapılmama şartı ile herhangi bir yasal yaptırım bulunamamaktadır.
Ülkemizde kısacası sahilde dedektör kullanımı yasak yada yasal ibaresi tam net bir şekilde kanunda yer almamaktadır. Ancak size her ihtimale karşı arama yapacağınız bölgenin polis yada jandarmasından gerekli izinleri almanızı tavsiye ediyoruz.
Son dönemde oldukça moda olan dedektörle sahilde ziynet aramada 'yasal boşluk' olduğu bildirildi. Sahillerde kıymetli maden aranmasıyla konusunda ilgili kurumların genelgelerinde ya da kanunda 'yasaktır' ya da 'serbesttir' diye bir hüküm bulunmuyor.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.
İlgili 42 soru bulundu
Çünkü dedektör bulundurmak ve dedektör taşımak yasaldır. Dedektör taşımanın herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır.
Dedektör satın almak ya da kullanmak serbesttir. Cihazlarımızın hepsi yurtdışından ithaldir, faturalıdır ve.
Sahilde Dedektör ile Arama Yapmak İçin Hangi Dedektör Kullanılır? Sahillerde dedektör kullanımı için metal dedektörler daha uygundur. Metal dedektörler, altın gibi maddelerin bulunmasını sağlayan bir üründür.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Sahilde altın arama hakkında herhangi bir yasa olmadığı hakkında Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğünden cevap geldi. Yasak olmadığını öğrenince de sahilde rahat bir şekilde ziynet eşyası arayabiliyoruz.
Metal dedektörleri, genellikle 15 cm ila 2 metre arası derinlikten metal nesneleri tespit edebilir.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar. Dedektör ile define aranması konusunda her hangi bir istisna yoktur.
Anasayfa » Ceza Hukuku Makaleleri » Kendi Arazisinde Define Aramak Suç Mu? Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Metal dedektörü, manyetik alan değerini ölçerek yakınlarda metal varlığını tespit eden bir Android uygulamasıdır. Bu kullanışlı araç, mobil cihazınızda yerleşik olan manyetik sensörü kullanır ve manyetik alan seviyesini μT (mikrotesla) cinsinden gösterir.
Yasal uyarı : İzinsiz arama ve kazı yapmak yasaktır.
Kazı yapılacak ya da define araması yapılacak olan bölgeye en yakın müze müdürlüğüne ya da mülki amirliğine giderek gereken izni almanız gerekli olacaktır. Başvuru yapabilmeniz için dilekçe, aranacak bölgenin tam konumu ve bölge haritası gibi belgeler talep edilecektir.
Yapacağınız ihbarlar ile kaçakçılara ve kaçakçılığa duyarsız kalmayın. Siz de bu failleri, saklandığı veya satıldığı yerleri ALO 136'yı ücretsiz arayarak yada Online İhbar linkini kullanarak ihbar edebilirsiniz.
DEFİNE ARAMA İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.
Metal Yoğunluğu Altın Bulmayı Zorlaştırır
Dedektörler metal yoğunluğu olan kapalı alanlarda kullanılamaz; Ev içerisinde tavan ve zeminde bulunan hasır demirler, duvarlardaki kolon demirleri ve ev içerisindeki diğer metal eşyalar da cihazların çalışmasını engellemektedir.
Sonuç: "Altın Dedektörü Almak Yasak mı?" sorusunun yanıtı, ülkeden ülkeye ve yerel düzenlemelere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte Türkiye'de serbesttir. Altın dedektörleriyle arama yaparken, kültürel mirası korumak ve yasa dışı faaliyetlere karışmamak için yerel yasalara uymanız gerekmektedir.
Dedektör ile arama yapmak serbet mi? Define dedektörleri ile araştırma faaliyeti yapmak yasal olarak bir cezası yoktur.
Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok.
Evet, metal dedektörü altın bulabilir. Altın, bir metaldir ve doğal olarak toprakta bulunabilir. Metal dedektörleri, bir elektromıknatıs ile çalışarak, toprakta bulunan metallerin manyetik alanlarını algılar. Altın da manyetik bir metal olduğu için, metal dedektörleri altın parçacıklarını tespit edebilir.
hem altın öyle kolay bulunan birşey değil dedektörler buluttan nem kaparlar folyo sararsan etrafına bulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri