Netflix'in son yerli dizisi 'Şahmaran' gösterime girdi. Umur Turagay ile Bertan Başaran'ın yönettiği dizi, Anadolu mitolojisinin en bilindik yaratıklarından olan insan başlı yılan gövdeli Şahmaran'ı konu alırken seyirciyi fantastik bir yolculuğa çıkarıyor.
Bir rivayete göre Akdeniz bölgesinde Yılankale olarak bilinen, Adana Osmaniye otoyolu civarında bulunan kalede yaşadığı öne sürülen Şahmeran, vücudu yılan, başı kadın kafası olan bir varlıktır. Yılanların şahı olduğu öne sürülen şahmeran, Türk mitolojisinde Erböke olarak da ifade edilmektedir.
Ünlü oyuncu çıktı
Şahmaran dizisinde Arun karakterine oyuncu Mert Doğan hayat veriyor. 1993 yılında doğan oyuncu Mert Doğan daha önce Sungurlar, Vatanım Sensin, Babil, Aşk Laftan Anlamaz, Bana Sevmeyi Anlat gibi projelerde boy gösterdi.
Tıpkı diğer efsanelerde yer alan 'hayali' varlıklar gibi... Elbette 'mar' soyunun gerçek hayatta var olduğuna dair bir bilgi yoktur. Ancak efsaneye göre, 'mar' yılanları Şahlarının insanlar tarafından öldürüldüğünden hala habersizlerdir.
Trans kadın oyuncu Meli Bendeli, Netflix'in yeni dizisi “Şahmaran” için kendisine rol teklif edildiğini, sözleşme imzalama aşamasındayken etek giydiği için rolün kendisinden alındığını duyurdu.
İlgili 21 soru bulundu
Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Daha çok güney, orta ve doğu Anadolu resimlerinde, masallarında, hikâyelerinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde tanımlanan, insanların derdine deva olabilen doğaüstü yaratıklar. Ayrıca eşanlamlı olarak kullanılan, Erbüke, Türk halk inancında yarı insan yarı yılan olan varlıktır.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Farsça bir kelime olan Mar, yılan; Maran ise yılanlar anlamına gelmektedir. Mar ırkı ise yılan soyundan gelenlere verilen addır. Yaşadıkları yere ise meran denilir. Efsaneye göre, Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan yılanlar varmış.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
en sonunda camsap adlı deli dolu bir genç şahmeranın sırrını yıllarca yüreğinde taşısa da hamamı gören bacakları ele verir gizini,pullanır.bu da şahmeranın sonu olur.eti senin kemiği benim şeklinde şifa saçan şahmeran bölüşülür.
Gerçek hikâyeden farklı olarak gördüğümüz şey ise neredeyse her bölümde karşılaştığımız ama son bölüme kadar kim olduğunu anlayamadığımız çıplak bedeni yılanlara sarılmış kadın; Şahmaran'ın kız kardeşi Lilith.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Şahmeran efsanesi Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan kafası insan vücudu formunda olan bir kadının efsanesidir. Şah kelimesi 'baş' anlamına, 'Mer' kelimesi yılan anlamına gelmektedir.
Efsanede bir mağarada karşımıza çıkan Şahmeran'ın şeytanın, yılanlar için tanrıdan istediği çukurda yaşamaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Ama bu defa kötülüğün değil şifanın, güzelliğin ve bilgeliğin sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mirhan Farsça kökenli bir isimdir. Kadın hükümdar ya da temize çıkarılmış anlamlarına gelen Mirhan ismi unisex bir simdir. Genelde erkeklerde karşılaşılsa da kız bebeklerde de tercih edilmesi mümkündür.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Mihra isminin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Mihra ismi iyiliksever, muhabbeti iyi, nazik ve hoşgörülü anlamlarında kullanılan bir isimdir. Bir diğer anlamı ise tutulan manasına gelmektedir. Farsça kökenli olan Mihra isminin bir diğer anlamı da böğürtlen olarak bilinmektedir.
Şahmaran dizisinde, masalın orijinal versiyonunda yer almayan Lilith, öyküye dizideki Şahmaran'ın kızkardeşi olarak giriyor.
Cesur sahneleriyle gündeme bomba gibi düşen Şahmaran dizisinde Arun karakterini Mert Doğan canlandırıyor.
Şahmaran dizisinin çekimleri Adana, Tarsus ve Datça'da yapıldı. Serenay Sarıkaya'nın Şahmaran dizisi, Fİ'den sonra rol aldığı ikinci dizi oldu. Dizi ahengi açısından ise Beren Saat'in oynadığı Atiye dizisine benzerliği dikkat çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri