Çobanın yapacağı bir şey yoktur, yılanlar ülkesinde kalmaktan başka. Zaman içerisinde Şahmaran ve çoban arasında bir yakınlık oluşur ve yerin yedi kat altında bir aşk filizlenir.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
en sonunda camsap adlı deli dolu bir genç şahmeranın sırrını yıllarca yüreğinde taşısa da hamamı gören bacakları ele verir gizini,pullanır.bu da şahmeranın sonu olur.eti senin kemiği benim şeklinde şifa saçan şahmeran bölüşülür.
Bulunup dışarı çıkarılan Şahmeran, Cemşab'ın ne kadar üzgün olduğunu görünce dayanamamış ve ona ''Beni toprak çanakta kaynatarak suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir'' demiş. Böylelikle Şahmeran'ı kim öldürdü sorusunun cevabı çıkıyor. Bunları yapan Cemşab padişahı iyileştirmiş ancak vezir ölmüş.
İlgili 40 soru bulundu
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Bir rivayete göre Akdeniz bölgesinde Yılankale olarak bilinen, Adana Osmaniye otoyolu civarında bulunan kalede yaşadığı öne sürülen Şahmeran, vücudu yılan, başı kadın kafası olan bir varlıktır. Yılanların şahı olduğu öne sürülen şahmeran, Türk mitolojisinde Erböke olarak da ifade edilmektedir.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Şahmeran Hakkında Anadolu'daki Rivayetler
Bir diğer rivayet ise Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşadığını gösterir. Yılanların şahı olarak bilinen Şahmeran, efsaneye göre bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Öldürülmesi olayı Şahmeran hakkındaki efsanelerin ortak sonudur.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Adem ile Havva hikayesinde Havva'ya yol gösteren, ona bilgi meyvesini yediren aslında Lilith olan yılandır. Lilith ve Samael birleşimidir. Bilgi meyvesinin yenmesinin cezasını yine kadın çeker.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Şahmeran efsanesi Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan kafası insan vücudu formunda olan bir kadının efsanesidir. Şah kelimesi 'baş' anlamına, 'Mer' kelimesi yılan anlamına gelmektedir.
Şahmaran dizisinde, masalın orijinal versiyonunda yer almayan Lilith, öyküye dizideki Şahmaran'ın kızkardeşi olarak giriyor.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Şahmaran kadın yüzlü, insana benzeyen bir yılandır. Yerin yedi kat altında yaşardı ve bütün yılanlar ona bağlıydı, hiçbir yılan onun emrinden çıkmazdı, çünkü o yılanların şahıydı. Gövdesinin yarısı insan şeklinde dünyalar güzeli bir kadın yüzü, diğer yarısı ise kocaman bir zehirli yılandı.
Karşılaştırmalı anatomi temelinde yılanların kertenkelerin soyundan geldiğine dair konsensus bulunmaktadır. Fosil kanıtları yılanların varan gibi çukur kazan kertenkelelerden veya Kretase dönemindeki buna benzer bir gruptan evrimleştiğini göstermektedir.
Daha çok güney, orta ve doğu Anadolu resimlerinde, masallarında, hikâyelerinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan üstü ise insan şeklinde tanımlanan, insanların derdine deva olabilen doğaüstü yaratıklar. Ayrıca eşanlamlı olarak kullanılan, Erbüke, Türk halk inancında yarı insan yarı yılan olan varlıktır.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Tomris Uyar'ın 1973 yılında yayınlanan “Şahmeran Hikâyesi” adlı öyküsü, içinde geleneksel metinlere gönderimleri olan modern bir öyküdür.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Maran ise 'yılanlar' anlamına gelmektedir. Efsaneye göre bu yılanlar, Tarsus civarında yerin yedi kat altında yaşarlarmış. Günümüzde sanılanın aksine, maran ırkı oldukça akıllı ve şefkatli bir ırkmış. Yılanların şahı Şahmaran ile birlikte barış içerisinde yaşarlarmış.
Genel olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesine atfedilmekle birlikte, efsanenin Tarsus çıkışlı olduğu tahmin edilmekte. Yani Şahmaran nerede yaşamış sorusunun mistik gizemleri Tarsus'ta çözümlenebiliyor.
Şahmeranın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan efsanevi bir yaratık olarak ifade edilebilir. Şahmeran kelimesinin anlamının yıların şahı olduğunu söylemek mümkündür. Şahmeranın başı insan gövdesi şeklinde, vücudu ise yılan şeklinde olan efsanevi bir yaratık olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri