Şahıs şirketlerinde ortaklık payının devri için tüm ortakların onayı aranmaktadır. Tüm ortakların onayı olmadığı takdirde ortaklık payının satış ya da devir işlemi gerçekleştirilememektedir.
Şahıs işletmeleri, TTK'da ve Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde öngörülen hususları yerine getirerek limited şirkete devredilebilir.
Şahıs şirketleri, tek kişi ya da az ortaklı olarak kurulabilir. Ortaklık devri aşaması kolay ilerleyen bir süreç değildir. Şahıs şirketlerinde, ortakların hepsinin onayı olmadan ortaklık payının başkalarına satılması ya da devredilmesi mümkün değildir.
Şahıs Şirketi Anonim veya Limited Şirkete Çevrilebilir mi? Türk Ticaret Kanunu'nda belirtildiği üzere tüzel kişi olmayan şahıs şirketlerinin, tüzel kişiliği olan limited şirketlere dönüşmesi mümkündür. Aynı zamanda şahıs firmaları, anonim şirkete de dönüştürülebilir. Kanunda bu dönüşüme tür değiştirme adı verilir.
Ortakların hepsinin gerçek kişi olduğu şahıs şirketlerinde şirket borçlarından tüm ortaklar sorumlu oluyor. Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Limited şirket 2-3 gün gibi bir sürede kurulurken, şahıs şirketi 1 gün içinde kurulabilir ve ticari faaliyetlerine hemen başlayabilir. Ayrıca limited şirketler en az 10.000 Türk Lirası sermaye ile kurulur ve şirketin kuruluş maliyeti ortalama 2.500 – 4000 TL arasında değişir.
karşılaşmadan dükkanlarını kapatabilirler. Ayrıca vergi dairesine de bu bilgi verilip vergi mükellefiyetinden düşürülme talep edilmelidir.
Şahıs Şirketleri
Şahıs şirketlerinin kapanış süreci, diğer şirket türlerine göre daha kolaydır. Şahıs şirketleri kapanış işlemini bir dilekçe yardımıyla başlatabilir. Şirket sahipleri vergi dairesine giderek kapanış işlemlerini başlatabilse de daha kolay ve eksiksiz bir süreç için mali müşavirden destek alınabilir.
Borçlar Konusu
İşletmenin pasifleri, yani sermayesi ve borçları ile toplam kaynakları da devralana intikal eder. Bu intikal için bütün alacaklıların görüşünü almak gibi bir zorunluluk yoktur. Herhangi bir başka işleme gerek duyulmadan işletmeyi devralan kişi ya da kurum bütün borçlarını da üstlenmiş olur.
Şirketinizi kapatıyor olmanız bir daha vergi ödemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kapanış tarihinden sonraki dönemler için vergilendirilmiyor da olsanız şirketinizin aktif kaldığı vergi dönemleri için beyannameler hazırlanacak ve ödemeleriniz olacaktır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Sattığınız mal veya hizmetin katma değer vergisi ile aldıklarınızın katma değer vergisi arasındaki farkı bir sonraki ayın 26 sında ödüyorsunuz. Katma Değer vergisi beyannamesi her ay verilir. Ödemesi de o ayın 26 sında yapılır. Ödenecek katma değer vergisi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Şahıs şirketi gerçek kişiler tarafından kurulan şirkete verilen isimdir. Bu şirket türü tek ya da birden fazla ortakla kurulabilir. Ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şahıs şirketlerinde şirketin borçlarından da ortaklar sorumlu tutulur.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
ŞAhıs firmalarında TTK uygulaması olmadığı için şube olmaz. İkinci bir işyeri olur ancak bu işlemler de bağlı olduğunuz vergi dairesi üzerinden yürütülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri