Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Diğer bir deyiş ile, şahıs şirket e-fatura zorunluluğu diye bir durum söz konusu değil.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Şahıs Firması kurmak için toplam maliyet yaklaşık 1.130 TL olacaktır. Limited şirket kuruluşunda sermaye ödemesi zorunluluğu bulunmuyor. Taahhüt edilen sermayeyi 24 ay içerisinde ödeyebilirsiniz. Vergi mükellefiyeti tahsis ettiğiniz şahıs firmanızı ticaret odasına kayıt ettirecekseniz 900 TL daha masrafınız olacak.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet'ten şahıs şirketi kurmak için gerekli aşamalar ise şu şekilde aktarılabilir: Sistemde işlemler kısmı bulunmaktadır.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir.
Vergi levhası alma süresi şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Gelir vergi levhası ya da kurumlar vergi levhası için gerekli olan süre 30 iş günüdür. Ancak, şahıs şirketleri için gerekli olan vergi levhası 1 iş günü içerisinde alınabilir.
İşletme açma aşamasında en çok sorulan sorulardan biri “şahıs şirketi kurmak için nereye başvurulur”dur. Şahıs şirketi kurma işlemleri için gidilmesi gereken adres vergi dairesidir.
Hatta SGK ödemesini çalıştığı işyeri ödediği müddetçe Bağ-Kur ödemesine de gerek kalmaz yani çalışanların şirket kurmasında bir engel yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri