CEVAP: Zorunlu stajlardan yalnızca bir tanesi şahıs/aile şirketinde yapılabilir. Diğer staj başka bir kurumda yapılmalıdır.
10 veya daha fazla personel çalıştıran işletmeler stajyer çalıştırmak zorundadır. İşletmeler çalıştırdıkları personel sayısının %5'inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine staj yaptırmalıdır.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
SM/SMMM/YMM bürolarında veya şirketlerinde stajyer sınırlaması yoktur. Yeni kanuna göre ticari işletmelerde de bu sınırlama kaldırılmıştır. Yalnız Şirketlerde meslek mensubu sayısı kadar aday staj yapabilir.
SMMM Staja başlama sınavını kazanan kişi ticaret yapma yasağına uymak zorunda mı? Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar. Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar.
İlgili 15 soru bulundu
Öncelikle şunu belirtelim, bir şirketiniz var ise mali müşavirlik firması ile çalışmanız zorunlu, yani siz kendiniz, beyannamelerinizi vermeniz kanunen mümkün değil.
SM/SMMM/YMM bürolarında veya şirketlerinde stajyer sınırlaması yoktur.
2023 yılı itibari ile 79 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama SMMM Stajyeri maaşları 13220 TL'dir. En düşük SMMM Stajyeri maaşı 11400 TL iken, en yüksek SMMM Stajyeri maaşı 25000 TL'dir. Güncel SMMM Stajyeri maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.
Teknik uygulama gerektiren lisans bölümü öğrencileri yaz aylarında bu stajı tamamlamak durumundadır. Staj süresince stajyerin sigortası okul tarafından karşılanırken işletme stajyere minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
Stajyer çalıştırma zorunluluğu on ve daha fazla çalışanı olan işletmeler için geçerlidir. On ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerin, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere stajyer öğrenci çalıştırmak zorundadır.
Evet avukatlıkla birleşebilen tüm işleri stajyer avukat sıfatıyla da yapabilirler. Staj başlatılırken 4B yoksa, şu an oluşacak bir durumdan bahsediyorsanız bile sorun teşkil etmeyecektir.
Stajyer çalıştırmak zorunlu mu? 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının en az %5, en fazla %10'u kadar stajyer öğrenci çalıştırmak zorundadırlar.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Stajyerlik, eğitim öğretim süreci boyunca öğrenilen bilgi ve teoriyi, profesyonel bir ortamda pratik uygulamaya çevirebilecek deneysel öğrenme yoludur. İşveren, stajyer yeteneklerini yönlendirme, eğitme ve değerlendirmeden sorumlu olur.
eleman.net verilerine göre, Ön Muhasebe Elemanı 2023 yılında ortalama 17.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ön Muhasebe Elemanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.100 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.420 TL maaş alıyordu.
Mali Müşavir Ne Kadar Maaş Alır? Mali Müşavir olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Mali Müşavir maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.900 TL civarındadır.
Staja başlayabilmek için staja giriş sınavını kazanmak ve Birlik tarafından kurulan TESMER'in eğitim programını tamamlayıp başarılı olmak şarttır. TESMER'in kurs ve seminerlerinde geçen ve altı ayı aşmayan süreler, staj süresinden sayılır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
E-DEFTERLERE GEÇEN MÜKELLEFLERE % 50 ZAMLI OLARAK UYGULANACAKTIR. 2022 YILI ECZANE VE SGK İLE SÖZLEŞME YAPAN FİRMALAR ZORUNLU OLARAK E- DEFTERE GEÇTİKLERİNDEN DOLAYI MUHASEBE ÜCRETİ ASGARI 1.000,00 TL OLARAK UYGULANACAKTIR.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Aile şirketimizde veya babamın iş yerinde staj yapabilir miyim? 1. derece yakınların yanında yapılan stajlar kabul edilmez.
Değerli stajyerimiz, 01 Ocak 2013 tarihinde ve sonraki dönemlerde staja başlamış ve başlayacak adayların 3 aydan fazla çalıştıkları işyerlerinden ayrılırken alacakları değerlendirme notlarının en az 80 puan ve üzeri not olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri