Sahur sürecinde yetişkin bir bireyin yaklaşık 1 litre (4-5 bardak) suyu tüketip iftardan sahura geçen süre içinde de 1-1,5 litre (6-7 bardak) su tüketmesi önerilir. İftar ile sahur arasında tüketilmesi gereken su miktarı ortalama 2 ile 2,5 litredir. Bu da yaklaşık 10-15 bardak suya karşılık gelmektedir.
Kalori alımının azalması: Oruç tutarken gün boyunca besin almadığınız için kalori alımınız azalır. Bu da kilo vermenize yardımcı olabilir. Metabolizmanın hızlanması: Oruç tutmak, metabolizmanızı geçici olarak hızlandırabilir. Bu da daha fazla kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Mideniz dolu iken onları sindirecek enzimleri su ile iyice seyrelttiğiniz için sindirim zorlaşıyor ve mide de tıka basa dolu olduğu için de yatınca reflü oluyor. Üstelik yediklerinizin sizi susatmaması için içtiğiniz bardaklar dolusu su da o anda işe yaramıyor.
Sahurda Çay veya Kahve İçilir Mi? Sahurda çay içmek veya sahurda kahve içmek tercih edilebilir, ancak aşırıya kaçmamak önemlidir. Kafein içeren içecekler, dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden su tüketimine de özen gösterilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Su ihtiyacını karşılamak ramazanda da çok önemlidir. Sahura kalktığında kişi herhangi bir şey yemeden önce 1-2 bardak su içmelidir. Sahurla beraber 1 fincan bitki çayı tüketmelidir. Sahur sürecinde kişi, en az 1 lt suyu bitirmelidir.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdestte ağza ve burna az miktarda su vermek menduptur.
Ramazanda su ihtiyacı önem kazanıyor
Büyüme ve gelişme sürecinde olan ergenlik dönemindeki kişilerin de oruç tuttukları ramazan ayı boyunca günde en az 2,5 lt su tüketmeleri önerilmektedir.
Ramazan ayında oruç tutan çoğu insan baş ağrısı, yorgunluk ve konsantre kaybı, kabızlık gibi bağırsak sorunları, vücutta ödem oluşumuna neden olabilecek dehidrasyon (su kaybı) yaşamaktadır. Vücut su depolayamaz.
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Aralıklı oruç ile bir ayda kaç kilo vereceğinizi belirlemek için sağlıklı bir kilo kaybı hedefi ve güvenli bir hız gözetmek önemlidir. Genel olarak, haftada 0.5 ila 1 kilo arasında kilo kaybı hedefi sağlıklı kabul edilir. Ancak, unutmayın ki kilo kaybı süreci bireysel olduğu için herkesin sonuçları farklı olabilir.
Büyüme hormonu gece uykuda salınır. Anabolizan bir hormondur. Gece açlığı ile vücut yağları yakılırken salınan büyüme hormonu ile kasların güçlenmesi sağlanır.
Bazı kişiler, süt tüketiminin susuzluğu artırabileceğini düşünerek sahurda süt tüketmeyi tercih etmez. Ancak sahurda süt tüketilebilir. Çünkü sütün yüksek su içeriği sayesinde vücuda sıvı takviyesi yapılır.
Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk durumları söz konusu olduğu için vücut su tutar. Oruç tutanlar gün boyunca su tüketmediği için, vücut suyunu muhafaza etmek için bazı adaptasyonlar gerçekleşir. Özellikle başlangıçta, vücut suyunun tutulması sıklıkla görülür ve bu durum ödem oluşumuna neden olur.
Oruçluyken sürekli susuzluk hissi yaşıyor ve bunun önüne geçmek istiyorsan belki de yapman gereken en basit şey iftarda ve sahurda bol su tüketmek. Çay, kahve, gazlı ya da şekerli içecekler, ayran gibi çeşitli sıvı ürünler susuzluğunu alsa da su ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaz.
Sahura kalkmadan oruç tutmak veya sahurda sadece su içmek bireyin sağlığında sakınca oluşturabilir" diyerek sahurun önemine dikkat çekti. Sahura kalkmanın nedenlerinden birinin de kan şekerinin erken saatlerde düşmesini engellemek ve buna bağlı olarak günün daha verimli geçmesini sağlamak olduğunu söyleyen Doç. Dr.
Doğru su içme zamanları, metabolizmanın hızlandığı ve vücudun suya ihtiyaç duyduğu zamanlarla ilişkilidir. Uyandığınızda, vücudunuz yaklaşık 7-8 saatlik bir su tüketimine ara vermiş olur.
Diyet yaparken ne kadar su içmeli, sorusuna yönelik belirtmek gerekiyor ki günlük 2-2,5 LT. su tüketiminin altında kalınmaması öneriliyor. Hatta diyet döneminde su tüketimi 3 litreye ulaşması da sağlıklı olarak değerlendiriliyor. Diyet döneminde su tüketimi azaldığında sağlık için birçok zararlı etkisi görülüyor.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Kişilerin oruçlu oldukları süre içerisinde ağızlarına balgam geldiğinde yutmamaya dikkat etmesi gerekir. Dalgınlıkla ya da yanlışlıkla, kişi istemeden balgamını yutması durumunda oruç bozulmaz. Fakat kişilerin bilerek balgamını yutması orucunu kazaya düşürür.
Din alimlerine göre, ramazan ayında oruçlu bir kimse tarafından ağızda bulunan tükürüğü yutmak orucu bozmamaktadır, ancak ağızda bulunan bu tükürüğün biriktirilmesi, kaçınılması gereken bir davranıştır. İslam alimleri, tükürüğü biriktirerek yutmanın da aynı şekilde orucu bozmayacağını dile getirmektedirler.
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.
Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri