PİDE: Bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda tercih edin sahurda tam buğday veya tam çavdar ekmeği seçin. Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmek daha uzun süre tok tutar. İftarda pide yerken 1 avuç içi büyüklüğündeki pide yaklaşık 50-70 kalori yani 1 dilim ekmek kalorisine eş değerdir.
Sahurda susatmayacak yiyeceklerin başında çiğ olarak yenebilen sebzeler geliyor. Semizotu, roka gibi yeşillikler ilerleyen saatlerde, oruç esnasında sustmayacaktır. Tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır
Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Süt. Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
Sahurda 1 adet yumurta tüketin
Sahurda yenilen 1 yumurta bu besin öğelerinin bazılarını karşılamaya yardımcı oluyor. Yumurta en kaliteli protein kaynağı olduğundan Ramazan süresince tüketilen yumurta, gereken proteinin bir kısmını almayı sağlıyor.
Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Ramazan ayında tok tutan besinler
Sahurda birkaç tane zeytin tüketmeyi unutmayın. Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler. Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır.
MUHALLEBİ YA DA SÜTLAÇ YENEBİLİR
Ramazan için en uygun tatlılar; meyve ve sütlü tatlılardır. Elma, kayısı veya incir tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Az yağlı sütle yapılmış güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma da yenebilir.
İmsak vakti ezan ile değil, tan yerinin ağarması ile başlar. Bu sebeple ezan okunsun okunmasın imsak vaktinin başlaması ile yeme içmeye son vermek gerekir.
- Sahur yapmadan oruç tutmanın bir sakıncası var mı? Değerli kardeşimiz, Hayır, şart değildir, bir Müslüman sahura kalkma ihtiyacı hissetmiyorsa ya da uyanamamışsa orucu tutar, hiçbir sakıncası yoktur. Ancak, oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesinin sünnet olduğu konusunda İslam alimleri ittifak etmiştir.
Kentte az sayıda ustanın ramazanda gece mesaisi yaparak pişirdiği ramazan simidi, sahur sofralarının yanı sıra iftarda da tercih ediliyor. Mayasız hamurla hazırlanan yöreye özgü üzeri sert ve gevrek ramazan simidi, elde yenebildiği gibi üzerine ceviz kırılarak simit makarnası olarak da tüketilebiliyor.
Mide asidini dengeleyerek uzun süreli tokluk hissi verir. Özellikle tembelleşen bağırsakların Ramazan da daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Uzmanlar yeşil zeytinin sahurda tüketilmesini tavsiye eder. Bu sayede oruç süresinde vücudun daha sağlıklı bir zaman geçirmesini sağlar.
Sahurda miktarı sınırlı tutularak pekmez gibi vücuda canlılık veren besinler de tüketilebilir. İçinde demir ve birçok vitamin barındıran pekmez, vücudun enerji ve vitamin eksikliğini gidermeye de yardımcı olur.
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Peynir, kahvaltı için iyi bir protein kaynağı. Aynı zamanda kalsiyum fosfor ve B12 açısından da zengin. Dengeli karbonhidrat ve proteinin özelliği sayesinde sabah kahvaltılarında veya ara öğünlerde tok tutan iyi bir seçenek.
Dr. Mustafa Aydın, “Sahura kalkmadan oruç tutmak veya iftarda aşırı gıda alımı sindirim sorunlarına yol açmakla kalmayıp kilo alımına ciddi katkıda bulunabilir. Ağır yemeklerden ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınmalıdır” dedi."
CÜNÜPKEN SAHURA KALKILIR MI? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ''Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hal, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.
Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir. "Allahümme leke sumtu ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rızkıke eftartü ve savme'l-Gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirli ma kaddemtü ve ma ahhartü." "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri