Bilimsel olarak, deprem şu günde olacak diye bir tahminde bulunamayız. Ama istatistiki bakacak olursak Sakarya'da her 25-30 yılda bir büyük, yıkıcı bir deprem meydana gelmektedir. En son deprem de 1999 yılında olmuştu.
Sakarya, Adapazarı depremi, Düzce depremi gibi birçok büyük depremi geçirmesi nedeniyle deprem konusunda risk yaşayan illerden birisi.
Bu durumun bir sonucu olarak Cumhuriyet döneminde Adapazarı'nda; 1943, 1957, 1969 ve 1999'da olmak üzere dört büyük deprem meydana gelmiştir.
Birinci derece deprem bölgesi olarak bilinen Sakarya'da fay hattının geçtiği ilçeler MTA deprem risk haritası ile belli oldu.
Ortalama olarak her 6 yılda bir 7'den büyük bir deprem meydana geldiği gerçeğine baktığımızda, Erciş-Van depreminden bu yana 12 yıldır büyük bir deprem meydana gelmediği ve 7 ve daha büyük depremlerin sayısının ortalamanın altında kaldığı görülmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Özener, "Ortalama 6.5 yılda bir 7'nin üstünde bir depremle karşılaşıyoruz.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Kent merkezlerindeki meskûn alanların jeolojik yapısı incelendiğinde, Ferizli sağlam zeminde yer alan meskûn alan oranı açısından ilk sırada gelmektedir. Merkezinde meskûn alanın yüzde 87'si 1. derece yerleşilebilir alanda kalmakta iken yüzde 13'ü 4. derece yerleşilebilir alanda kalmaktadır.
Bilimsel olarak, deprem şu günde olacak diye bir tahminde bulunamayız. Ama istatistiki bakacak olursak Sakarya'da her 25-30 yılda bir büyük, yıkıcı bir deprem meydana gelmektedir. En son deprem de 1999 yılında olmuştu. 18 sene geçmiş durumda.
Sakarya, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1996 yılında yayımlanan Deprem Bölgeleri Haritasına göre % 95'si I. Derece, % 5'i II. Derece deprem bölgesinde bulunan bir ilimizdir (Şekil 1).
1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi veya 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03.02'de meydana gelen Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Aletsel büyüklüğü Mw=7,4 (Kandilli Rasathanesi) veya Mw=7,6 (USGS) ölçülen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.
12 Kasım 1999 depremi nedeniyle toplam 845 kişi yaşamını yitirmiş, 2678 kişi yaralanmış ve binlerce kişi evsiz kalmıştır. Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralanmıştır.
Depremden en fazla zarar gören iller arasında yer alan Sakarya'da oluşturulan ve "yeni yerleşim bölgesi" olarak nitelendirilen Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerindeki konutlar, deprem yönetmeliğine uygun inşa edildi.
Marmara Denizi'nde oluşacak büyük depremin İstanbul başta olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi kentleri de etkileyeceğini dile getiren Prof.Dr. Özener, “17 Ağustos'ta İzmit'teki sarsıntı Avcılar'da yıkıma yol açtı.
1999 İzmit-Adapazarı depremini üreten Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), Sakarya İlinin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi'nde 3 kol halinde uzanmakta ve önemli bir deprem tehlikesine neden olmaktadır (Harita 1).
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Cadde 54 Tümüyle Depreme Dayanıklı
Depreme tamamen dayanıklı bir şekilde hayata geçirilen konut projesi, deprem tedirginliği hissetmenize son veriyor! Zemin etüt çalışmalarının son derece özenli bir şekilde yapıldığı konut projesinde, yapı denetimi konusuna da fazlasıyla önem verilmiş.
Yapılan incelemeler ve oluşturulan haritalara göre şu sonuçlar çıkarılmıştır; Erenler bölgesinde zemini oluşturan iki jeolojik formasyon mevcuttur. Topoğrafik olarak yüksek alanlarda fıliş görülürken, geriye kalan tüm düzlük alanlar alüvyon karakterlidir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de büyük hasara neden oldu. Marmara Depremi'nde İstanbul'da 454 kişi yaşamını yitirdi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri