Sakarya, Marmara Bölgesi'nde, Çatalca Kocaeli Platosunun doğusunda yer alır.
Sakarya, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
2021 yılı sonu TÜİK verilerine göre il nüfusu: 1.060.876 dur. 16 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 668 mahalle bulunmaktadır. Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır.
Sakarya ili, Marmara Bölgesi'nin kuzey doğusunda kalıyor.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sakarya'da ikamet edenlerin verilerini açıkladı. Buna göre Sakarya'da en çok Trabzon nüfusuna kayıtlı vatandaşlar yaşadığı tespit edildi. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya'da ikamet edenlerin % 70,21'i Sakarya ili nüfusuna kayıtlı.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
Dikmen Yaylası
Orman gülleri ile ünlü olan yaylada elektrik mevcuttur. İlimizin 1722 m. yüksekliğindeki en yüksek tepesidir.
Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul'un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar.
Dağlar: Akyazı'da iki önemli dağ silsilesi dikkat çeker.İlçe merkezinin doğusunda bulunan Keremali zirvesi 1,547 metrelik yüksekliğiyle ilin en yüksek noktasını teşkil eder. Diğer önemli dağ kütlesi ise Samanlı dağlarının doğudaki uzantısı olan Kapıorman dağlarıdır.
AKARSULAR. Sakarya Nehri: Çifteler İlçesi'nin sınırları içinde yer alan "Sakaryabaşı" denilen yerden çıkmaktadır. Buradan çıkan su, önce Bardakçı Suyu ile, sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek güneydoğuya doğru akar. Çakmak Köyü yakınında Ankara - Eskişehir arasında il sınırı olur ve kuzeye döner.
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir. Yüzölçümü 47 km2`dir.
Kendi özel aracınızla İstanbul Sakarya arasında toplamda 156 km yol kat edeceksiniz. Hızınıza göre bu süre 2 – 2,5 saat sürebilir. Yakıtınız da aracınızın performansına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
ZEMİNİ EN SAĞLAM SERDİVAN
Adapazarı ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Tekeler Mahallesi ile Dağdibi Mahallesi'nin bir kısmı ve merkezin güneyinde E-5 Karayolu'nun kuzeyinde bulunan Maltepe Mahallesi'nin tamamı uygun alanda kalmaktadır. Serdivan yerleşime uygunlu açısından zemini en sağlam olan ilçedir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Sakarya'nın neyi meşhur sorusunun yanıtının en bilinen cevabı Islama Köfte olarak çıkar.
Sakarya iki farklı denize yakın konumda yer almaktadır. Karasu ilçesinde yer alan kumsal sayesinde Karadeniz'e, Düzce sınırında yer alan Melenağzı bölgesinden yine Karadeniz'e ve Kocaeli'nden ise Marmara'ya ulaşılabilmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre Sakarya, en yaşanılası şehirler arasında 21. sırada yer aldı. Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en uygun şehirleri araştırması yapan bir firma, Türkiye'nin en yaşanılası şehirlerini açıkladı.
Kente özgü lezzetlerin "Adapazarı Kabak Tatlısı" ve "Sakarya Abhaz Peyniri" olarak tescillenmesi, sevinçle karşılandı.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Sakarya'nın en meşhur yemeklerinin başında ayva dolması gelir. İç harcı kıyma ve kuru üzümle zenginleştirilen ayva dolması, pekmez ile tatlandırılır. Balkan mutfağından Sakarya'ya kazandırılan ıslama köfte, hem yapılışı, hem de tadıyla diğer köftelerden oldukça farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri