Sakarya ili, Marmara Bölgesi'nin Çatalca- Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya iline sınır komşuluğu yapan illerimiz; doğu sınırında Düzce ve Bolu, güney sınırında Bilecik, güneybatı sınırında Bursa ve batı sınırında Kocaeli ilimizdir. Ayrıca Sakarya ilinin kuzeyi Karadeniz kıyısıdır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
Adapazarı 22.06.1954 tarihli Kanunla Kocaeli ilinden ayrılarak bağımsız il statüsü kazanan Sakarya İlinin merkez ilçesi olmuştur.
Türkiye'nin en kalabalık 22.ci ili olan Sakarya, Marmara Bölgesinin Çatalca-Kocaeli Bölümünde yer almaktadır. İlin kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa bulunmaktadır. Sakarya'nın doğusunda Düzce, güneyinde ise Bolu ve Bilecik yer almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Ankara - Sakarya arası mesafe kaç km? Ankara - Sakarya arası yaklaşık olarak 315 km'dir. Kamil Koç ile Ankara - Sakarya seyahatiniz tahmini olarak en az 3 saat saat sürer.
O günden bu güne Sakaryalı olan herkes birbirlerine. hafız diye hitab ederler.
Kocaeli - Sakarya arası yaklaşık olarak 44 km'dir. Kamil Koç ile Kocaeli - Sakarya seyahatiniz tahmini olarak en az 20 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur. Adapazarı İlçesinin kuzeyinde Kaynarca ve Söğütlü ilçeleri, kuzeybatısında Kocaeli-Kandıra ilçesi, batısında Kocaeli, güneybatısında Serdivan ve Arifiye ilçeleri, güneyinde ve güneydoğusunda Erenler ilçesi, doğusunda Akyazı ve Hendek ilçeleri yer almaktadır.
Sakarya'nın 16 ilçesi bulunmaktadır.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
AKARSULAR. Sakarya Nehri: Çifteler İlçesi'nin sınırları içinde yer alan "Sakaryabaşı" denilen yerden çıkmaktadır. Buradan çıkan su, önce Bardakçı Suyu ile, sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek güneydoğuya doğru akar. Çakmak Köyü yakınında Ankara - Eskişehir arasında il sınırı olur ve kuzeye döner.
Yine son nüfus sayılarına göre belirlenen sayımlara göre Sakarya ilimizin en kalabalık ilçesi Adapazarı, en az nüfusa sahip ilçesi ise Taraklı ilçesidir.
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
Bitinya (Bithynia), İstanbul'un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bir bölümünü içine almaktaydı. Adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios'dan alan Sakarya Irmağı, ilimize de adını vermiştir.
İstanbul Sakarya Arası Kaç Kilometre? Doğal güzellikleri, müzeleri, bol yeşil alanları ve tarihi dokularıyla dikkat çeken Sakarya, İstanbul'a 156,6 km uzaklıkta yer alır. İster günü birlik isterseniz de hafta sonu kaçamağı yapabileceğiniz şehre İstanbul üzerinden 2 saat gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz.
Denizi, yeşili ve kaliteli kumsalıyla dikkati çeken Sakarya'nın Karadeniz'e açılan kapısı Karasu ilçesi, misafirlerine ilçenin farklı noktalarından denize girme imkanı da sunuyor. İlçenin 53 bin olan nüfusu, özellikle yaz aylarında tatilcilerin gelmesiyle 10 kat artarak 500 bine kadar çıkıyor.
Sakarya'da tektonik oluşumlar sonucu meydana gelen Sapanca Gölü ve çevresi içerdiği son derece çarpıcı doğal güzellikleri ve yoğun yerleşim merkezlerinin ulaşabildiği bir konumda bulunması nedeniyle il merkezinin yanı sıra başta İstanbul olmak üzere çevredeki büyük kentlerin özellikler hafta sonları rekreasyon ve ...
Sapanca, Sakarya iline bağlı ilin batı sınırında yer alan ilçe.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sakarya'da ikamet edenlerin verilerini açıkladı. Buna göre Sakarya'da en çok Trabzon nüfusuna kayıtlı vatandaşlar yaşadığı tespit edildi. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya'da ikamet edenlerin % 70,21'i Sakarya ili nüfusuna kayıtlı.
İlk yerleşimci olan Frigyalılar M.Ö. VII. yüzyılda bu bölgede hüküm sürmekte iken, bu nehre kendilerince kutsal sayılan “Sangari” adını vermişler ve bu isim sonraları, “Sangarios” (Sangarius) ve saldırgan anlamına gelen “Zakharion” biçimine dönüşmüştür. İlin adı olan “Sakarya”nın MÖ. III ve MS.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri