Sakarya'nın önemli tarım ürünlerinden bal kabağından yapılan "kabak tatlısı" ve "Abhaz peyniri"ne Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesi verildi.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Sakarya'nın Nesi Meşhur? Sakarya, genellikle meşhur yemekleri ve tatlıları ile bilinir. Bunların arasında; pekmezli ayva dolması, ıslama köfte, balkabaklı ekmek, Çerkez tavuğu, dartılı keşkek gibi yiyecekler yer alır.
İlde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniyle de oldukça önem taşımaktadır.
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Çorum: Leblebi, cızlak, çullama. Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma. Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi. Düzce: Çerkez tavuğu, şıl böreği, lepsi.
Karadeniz Pidesi
Bu bağlamda Sapanca mutfağı, Karadeniz mutfağıyla içiçe geçmiştir diyebiliriz. Binbir çeşit malzeme ile karadeniz pidesi yapılabilir; aancak Sapanca'da etli ve mantarlı pide daha meşhurdur diyebiliriz.
Sakarya'nın meşhur yemekleri arasında; pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, ıslama köftesi, balkabaklı ekmek, Çerkez tavuğu, kara lahana, kaşnuka, pırasalı börek, balkabaklı gözleme, dartılı keşkek, tavuklu cizleme, bulgur çorbası, dımbıl çorbası, lahanalı tarhana çorbası, cevizli lokum, incir uyuşturması, ...
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür.
Akıtma, mayasız un, süt ve yumurta ile yapılan bir çeşit hamur işi.
cızlak ne demek? Un, süt yağ ya da yumurta karışımının cıvık olarak sac ya da tavada kızartılmasıyla hazırlanan yiyecek, krep.
Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul'un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar.
Sakarya'nın gezilecek yerleri arasında; Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, Acarlar Longozu, Sapanca Gölü, Poyrazlar Gölü, Sakarya Saklı Göl, Doğançay Şelalesi, Maden Deresi, Acelle Yaylası, Rüstem Paşa Camii, Deprem Müzesi, Sakarya Müzesi (Atatürk Evi), Sapanca İstasyon Binası ve Justinianus Köprüsü yer almaktadır.
Sakarya'da gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında; Arabesque Lounge & Pub, Radio Pub Performance Hall, Loqum Cafe, Rubiks Sakarya, Tülsü Cafe Nargile, Benne Hill Landscape Cafe ve Horoz Coffee Shop yer almaktadır.
Sakarya, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci ilidir. İl ismini topraklarından geçen Sakarya nehri'nden almıştır. Sakarya İlinin merkezi Adapazarı'dır. Adapazarı 2021 yılında Danimarka'da aldığı ödül ile bisiklet şehri unvanını kazanmıştır.
Sakarya'nın asıl yerlileri olanlar Manav Türkleridir. Manavlar Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Bolu, Düzce gibi Marmara illerinin yerlisi olan Türk topluluğudur. Sakarya'da yaşayan diğer toplulukları tek tek ele alırsak en kalabalık topluluktur. Sakarya Kafkas kökenli halklar açısından önemli bir şehirdir.
Kabuğunun genellikle beyaz olmasıyla da cinsi diğer bal kabaklarından ayrılmaktadır. Adapazarı Kabak Tatlısı denince bu tarihi mirası devam ettiren Köfteci Hacı Bekir'e gelenler, meşhur kabak tatlımızı yemeden ayrılmamaktadırlar. Bu lezzeti tanıyan misafirlerimiz tekrar bizleri ziyaret etmektedirler.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır.
Yörede yapılacak alışveriş ürünlerinin başında kilim, hasır ve çömlek gelmektedir. Adapazarı Sapanca'da, kadınlar el dokuması kilimler üretmekte ve bunları satışa sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri