Kahve içenlerin kendilerini daha enerjik hissetmeleri işte bu yüzden. Ve işte tam bu sırada da beyin her zaman olduğundan daha verimli çalışıyor. Yani kısacası kahve algılama süresi, bellek ve bilişsel fonksiyonları geliştirerek bireylerin daha zeki olmasına yol açıyor.
Aynı zamanda zihni açarak iş verimliliğini ve konsantrasyonu arttırır. Beyindeki bu etkisi sayesinde kahvenin aynı zamanda ruh halini, hafızayı, reaksiyon süresini ve genel anlamda bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcuttur.
Kültürümüzde önemli bir yeri olan Türk kahvesi, beynin çalışmasını motive eden uyarıcıların en önemlilerindendir. Kahvenin içinde bulunan ve beyinde uyarıcı görev yapan kafeinin yorgunluğu azaltıcı etkisinin yanında konsantrasyon ve uyanıklığı yükselten özelliği de bulunmaktadır.
Kafein, beyni doğrudan etkileyen bir uyarıcı ilaçtır ve uyanıklığı arttırdığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, kafeinin bellek üzerindeki etkileri daha karışıktır. Bazı çalışmalar, kafeinin bazı bellek türlerini, özellikle de belleğin küresel yönlerini iyileştirebileceğini göstermiştir.
Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığı gibi belirli nörolojik durumlara karşı korur. Günlük tüketimde aşırıya kaçmadan içildiğinde depresyona yakalanma riskini ve stresi azaltır. İçerisinde bulunan kafein, zihinsel odaklanmayı artırır. Antioksidan içeriği sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir.
İlgili 23 soru bulundu
E vitamini: beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. Tam tahıllı ekmeği hayatınızdan asla çıkarmayın.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Kötüye kullanılan psikoaktif maddeler ödül, motivasyon ve bağımlılıkta fonksiyon gören nukleus accumbenste dopamin salınımına sebep olarak beyin aktivitesini arttırır. Kafein günlük olağan dozda tüketildiğinde beynin ön bölgesinde dopamin artışı oluşturur.
İyi uyumanın ve yeterli beslenmenin beyni zinde tutmanın en önemli ve basit yolu olduğunu vurgulayan Kurtar, “Gün içinde 10 dakikalık uyku, verimi arttırır ve beyne iyi gelir. Kan şekerini sabit ve yüksek tutmak, beynin tam kapasiteyle çalışmasını sağlar. Günde 6 öğün yemek yemek faydalıdır.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Kahve içmenin beynimiz üzerinde birçok etkisi var. Bedenimizi uyandırmak gibi harika bir faydanın yanı sıra, araştırmalar kafeinin zihinsel performans, uyanıklık dahil olmak üzere bilişsel işlevleri geliştirdiğini ve genel konsantrasyon seviyemizi yükselttiğini gösteriyor.
Sade Nescafe Kaç Kalori? Herhangi bir aroma eklenmeden ve şeker ilavesiz hazırlanan Nescafe, kalorisi düşük bir sıcak içecek olarak karşınıza çıkar. Şekersiz Nescafe yağ yakımını hızlandırır ve zihni açar. Kafein oranı yüksek olduğundan günlük tüketim miktarı en çok 3 fincan olmalıdır.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Kolay ezber yapmak isteyenlerin sıvı yağlı havuç salatası yemeleri öneriliyor. Havuç içinde beyin metabolizmasını canlandıran enzimlere sahiptir. Ayrıca ananas, zencefil, kimyon, avokado ve baharatlar öğrenme konusunda çok etkilidir. Zencefil ve kimyonun diğer bir özelliği de beynin yeni fikirler üretmesini sağlar.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki, uzun süreli açlık sayesinde: Beynin büyüme hormonu olan BDNF artıyor. Bu da, hem yeni beyin hücrelerinin oluşmasına hem de sinir sistemi hücrelerinin işlevlerinin artmasına katkı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri