İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş.
YAP-İŞLET-DEVRET Modeli ile yapılarak işletmeye açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze Orhangazi İzmir Otoyolu, Osman Gazi Köprüsü, Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu ve Ankara Niğde Otoyolundan geçişler ücretlidir.
» OTOYOL AŞ
Türkiye'nin en büyük yap-işlet-devret projesi olan İzmir-İstanbul otoyolunu işletiyorlar. Şirket Nurol, Özaltın, Astaldi, Göçay ve Makyol'un bir araya gelerek oluşturduğu konsorsiyumdan oluşuyor. Şirket böylece İzmir'den İstanbul'un Anadolu yakası girişine dek yapılan yolu tek başına işletiyor.
Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir. Toplam 10 milyar TL harcanan İstanbul İzmir Otoyolu, 2035 yılına kadar, yapan firma tarafından işletilecek. Bu tarihten sonra Devlete devir edilecektir.
İlgili 25 soru bulundu
İstanbul – İzmir Otoyolu Türkiye'de özel sektör tarafından işletilen ilk otoyol olma özelliğine sahiptir.
Köprüyü de kapsayan 9 etaplı İstanbul-İzmir otoyolunun tamamı 4 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla işletmeye açıldı. Projenin işletme süresi ise 15 yıl 4 ay. Kamuya devredileceği tarih 15 Temmuz 2035.
Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'nde devletin garanti ettiği günlük araç sayıları aşıldı.
Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir.
Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu Osmangazi Köprüsü - İzmir Çıkış gişerileri arası: 459,00 TL. Kuzey Çevre Otoyolu Fenertepe - Kurnaköy gişeleri arası 95,50 TL. Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu Kınalı - Fatih gişeleri arası 39,00 TL.
Geçiş garantili otoyol ve köprü ücretleri, 2023 yılında değişmedi. İstanbul - İzmir otoyolu 1.sınıf araçlar için Osmangazi Köprüsü'nden gidilerek 459 TL, ikinci sınıf araçlar için 733 TL, üçüncü sınıf araçlar için ise 871 TL tutuyor.
İnşaatı 2013 yılında başlayan otoyolun 26 Ağustos 2016 tarihinde Odayeri-Paşaköy ve 4 Temmuz 2017 tarihinde Paşaköy-Kurtköy etapları trafiğe açılmıştır. Otoyolun bu kesimi 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile tarafından işletilecek ve Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Bu yol üzerinde halen 11 hizmet noktası var ve inşaat tamamlandığında bunların sayısı 33'e çıkacak. Bu noktalar yapımcı konsorsiyumun kurduğu Otoyol İşletme ve Bakım AŞ tarafından 'Oksijen' markası altında işletiliyor. Bu konseptin başında da perakende sektörünün deneyimli ismi Alp Gürdil var.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır. 1.550 m orta açıklığıyla, Dünyada işletmeye açık olan en büyük orta açıklıklı Asma Köprüler sıralamasında 7. sırada yer almaktadır.
Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü'nün de dâhil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun işletme süresi 7 yıl 8 ay. 2016 yılında hizmete açılan Otoyolun tamamen kamuya devri 2 Ağustos 2024'te gerçekleşecek.
Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla birlikte tatil yapmaya hazırlanan vatandaşlar, bayramda hangi köprüler ve otoyolların ücretsiz olduğunu merak ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda bayram boyunca devlete ait tüm köprüler ve otoyollar ücretsiz olacak.
Gebze - Orhangazi - İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Yap - İşlet - Devret Projesi 384 km Otoyol ve 42 km Bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundadır.
İstanbul - İzmir yönündeki seyahatlerde Osmangazi köprü gişesinde sadece köprü ücreti, otoyol çıkış gişesinde ise otoyol kısmına ait ücret tahsil edilir. İzmir - İstanbul yönündeki seyahatlerde ise Osmangazi köprü gişesinde hem köprü ücreti, hem de giriş noktasına göre otoyol kısmına ait ücret birlikte tahsil edilir.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir? 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
AKP, Osmangazi Köprüsü için günlük 40 bin araç garantisi vermişti. Köprüden 7 yılda sadece 70 milyon araç geçince, ödenen garanti tutarı 1.2 milyar doları geçti. Vatandaşın cebinden bir kuruş çıkmayacak diyerek yaptırılan otoyol ve köprüler tam bir yüke dönüştü.
IC İçtaş – Astaldi konsorsiyumu ICA tarafından inşa edilen ve işletilen dünyanın sayılı mühendislik yapılarından biri olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, işletme döneminde güçlü ve dinamik kadrosu ve işbirliği içinde olduğu Türkiye'nin lider markaları ile hizmet veriyor.
Kuruluş amacı, Gebze – Orhangazi – İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil) Otoyolu Projesi'nin YİD modeli ile yapılmasıdır. Bu kapsamda sözleşme süresi 22 yıl 4 ay'dır.Proje, 384 km. otoyol ve 42 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 km. uzunluğundadır.
Osmangazi Köprüsü Gebze-İzmir otobanın bir bileşenidir. Sözleşmeye göre otoyolun toplam maliyeti sözleşme tarihindeki kurdan 6,5 milyar dolar* ve Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti de 1,2 milyar dolardır (projenin toplam maliyetinin % 19'udur). Sözleşmeye göre yapım süresi 7 yıl ve işletme süresi de 15 yıl 4 aydır.
Osmangazi Köprüsünün resmi işletme süresi 19 yıl 15 gün'dür. Kamuya devri 15.07.2035 tarihinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri