-Saklı ben: Kişinin iki farklı yönünün (bilinen ben ile saklı ben) dürüstçe tartışması gerektiğinde yararlı olabilir. Kişinin içindeki güdüleri bilen ve dürüst davranan yönümüz ortaya çıkar.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Danışanı başarıya götürecek amaca ulaşmasını engelleyen durumların saptanması için '' mayın tarlası temizlenmesi''nden söz edilir. Engellerin önceden fark edilerek gereken önlemlerin alınması, engeller karşısında danışanın cesareti güçlendirilir. ''Geçmişte bir anda yoluna devam etmek için ne yapmıştın?
Rol değişimi ile danışanın fikirleri, tutumları ve inançlarına ilişkin paradoksal bir inceleme yapması amaçlanmaktadır. Danışan saklı beninin yerine geçmesi istenir. Psikolojik danışman da danışanın bilinen beninin yerine geçer. Bu alıştırma sürecin erken aşamalarında kullanılmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Gestalt terapi diğer kuramlara oranla en deneyimsel terapi türüdür. Temelinde danışanın olay, durum, travma ya da olgulara karşı farklı tekniklerle duyguları deneyimlemesi yer alır. Özellikle abartma ve boş sandalye teknikleri, gestalt terapinin deneyimi teşvik eden ve en yaygın kullanılan teknikleri arasında yer alır.
Ayna: Bu teknikte protagonistin kendisine dışarıdan bakabilmesi amaçlanır. Protagonist oyununda canlandırılan sahnede, protagonist yerine seçtiği eşin oynadığı, protagonistin ise oyunu dışarıdan gözleyebildiği bir tekniktir.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
Cesaretlendirme(Yüreklendirme) kişiye inanma anlamına gelir(Dinkmeyer & Losoncy, 1980; Dreikurs & Soltz, 1964; Akt. Gladding 2013). Psikolojik danışmanlar, danışanlarını kendileri ve diğerleri hakkında iyi hissetmeye yüreklendirirler (Adler, 1931; Akt. Gladding, 2013).
Çözüm odaklı terapi yaklaşımı der ki “hiç kimse kötü bir anne, kötü bir eş, kötü bir evlat olmak, kötü kişilik özelliklerine sahip olmak istemez. Davranışın altında yatan ihtiyaçları ve farklı anlamları keşfetme sürecine çözüm odaklı terapide “yeniden çerçeveleme” diyoruz.
TERAPÖTİK KOŞULLAR
Bu beceriler: Yapılama, Yakından İlgilenme, Konuşmaya Açık Davet, Asgari Düzeyde Teşvik, Paylaştırma, Bağlama, Sessizlik, Duyguların Yansıtılması, İçeriğin Yansıtılması, Kişileştirme ve Özetlemedir.
Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi (KSÇOT), kişilerin mevcut sorunlarını çözmek için 6-20 seans gibi kısa bir zaman diliminde yapılan bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemi, kişilerin güçlü yönlerini ve kaynaklarını vurgulayan ve mümkün olan en kısa sürede sonuç almayı hedefleyen bir yaklaşımdır.
Geleceği okuma veya kristal küre tekniği (The Crystal Ball Technique): Bu teknik kendinizi gelecekte artık sorunun olmadığı bir durumda hayal etmenizi sağlayarak, başarılı bir şekilde işlevsellik kazanmanıza yardımcı olur.
Derecelendirme danışanın değişiklikleri, ilerlemeyi, motivasyonlarını, hazır oluşunu, bulgularının şiddetini gözden geçirerek değerlendirebilmesi için kulanılan bir müdahale çeşididir. Genellikle 0'dan 10'a kadar bir ölçek kullanılır. 0 olabilecek en ama en kötü ihtimali, 10 ise olabilecek en iyi konumu belirtir.
Normalizasyon Malzeme biliminde tavlama, bir malzemenin fiziksel ve bazen kimyasal özelliklerini değiştirerek sünekliğini arttıran ve sertliğini azaltan ve daha işlenebilir hale getiren bir ısıl işlemdir.
Paradoksal niyeti bazen danışanın çorbasına tükürmek olarak da ifade ederiz. Bu sözdeki asıl amaç ise danışanın aynı hareketi yapmasını engellemek olarak nitelendirilir. Yani çorbasına tükürülen bir danışan o çorbayı bir daha içmeye çalışmaz ve davranışını değiştirir.
Alfred Adler tarafından 1900'lerde geliştirilen, psikanailizden farklı olarak daha çok toplumsallık ve bütünlüğe önem veren psikolojik kuramıdır. Adler, insan koşullarını iyimser bir bakış açısıyla ele alır, bireyler arası ilişkiye önem verir bütün davranışların sosyal bağlamda gerçekleştiğine vurgu yapar.
Adler'e göre yaşam tarzı kavramı, bireylerin ne yaşadıkları değil, yaşadıklarını nasıl deneyimledikleri ve nasıl algıladıklarını yaşam tarzlarının belirlediğini ileri sürer (Tekinalp, 2016) ve çocukluktaki ilk deneyimler, aile içi ilişkiler, psikolojik doğum sırası gibi faktörlerden etkilenerek gelişir (Hoffman, 2020).
Oyun (drama) tekniklerinden yararlanarak kişilere insan ilişkileri konusunda gerekli bilinç ve beceriyi kazandırmak için uygulanan bir “deneysel eğitim” tekniğidir. Sosyodrama bir grup bireyin bir sosyal problemle ilgili bazı rolleri paylaşarak izleyiciler karşısında gerçek hayatta olduğu gibi oynamalarıdır.
Koterapist: Yardımcı yönetici, lidere yardım eder. Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli" bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur.
Eşleme: Lider veya grup üyeleri tarafından protogonistin duygu ve düşüncelerini onun ağzından söyleme. Rol değiştirme: Protogonist, ele alınan konuyla ilgili rollere teker teker girerek o rolün yerini alır.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Kullanılan bir başka yaratıcı drama tekniği ise sıcak sandalye uygulamasıdır. Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri