Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Eğer yumurta sarısı açık renkte ise bu tavuğun iyi beslenmediğini gösteriyor. Bazı yumurta sarıları ise turuncuya dönük bir renkte olur. Bu renk, yumurtanın sağlıklı bir tavuktan geldiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurtanın diyabet riskini azalttığını söylüyor.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Solda gördüğünüz turuncuya dönük yumurta sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir.
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.
Tavuklar organik yemle beslendikleri için yumurtaların boyları da birbirinden farklı olabilmektedir. Organik yumurtaların iç kısmı sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurtalar kesinlikle alınmamalıdır.”
altınımsı turuncu renk alır. https://www.facebook. olmaksızın zengin bir A vitamini kaynağıdır. bu yumurtanın daha besleyici olduğunu göstermiyor.
Yumurta haşlandığında sarı kısım, beyazlı alana göre daha küçük görünür. Fakat bu boyut sizi aldatmasın. Var olan tüm besin değeri küçücük sarı kısımda ve akında toplanmıştır. Şayet yumurtanın sarı kısmını incelediyseniz ve turuncuya yakın yer görüyorsanız; bu organik olduğunun bir işaretidir.
Tam bir kalsiyum ve protein deposu olan beyazı ne kadar sağlıklıysa yumurtanın sarısı da fazla tüketildiğinde o kadar sakıncalı olabiliyor. Yumurta sarısı doğada en fazla kolesterol içeren besin. Diyetisyenler hiçbir zaman yumurtayı herkese yasaklamıyor ya da sınırsızca her gün yumurta yiyebilirsiniz demiyor.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Bir yumurtanın ortalama olarak 6.25 gram protein ve 0.6 gram karbonhidrat içermesi, protein ağırlıklı beslenmeyi hedefleyen tüketiciler için ideal bir seçenektir.
Yumurta grileşiyorsa dikkat!
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Her iki renk yumurtanın da kabuk kalınlığı aynı, renkler bunda etkili değil. Bir yumurtanın kabuğunu ince ya da sert yapan tavuğun yaşı aslında. Daha genç tavuklardan çıkan yumurtaların kabukları daha sert olurken yaşlı tavuklar da kabuklar daha ince bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır. Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir. Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
USDA'ya göre düzgün pişirildiği sürece kan lekesi bulunan yumurtayı yemek güvenli. Yani lekeyi alıp yumurtayı istediğiniz şekilde tüketirseniz hiçbir sorun yok.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Yani tavuğa yetiştirildiği süre kapsamında hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiğini gösteriyor. Bu koda sahip olan yumurta, en sağlıklı olan yumurta çeşidi.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir.
Yumurtanın sarısı, daha fazla yağ içerdiği için beyazından daha fazla kalori içerir. Bu nedenle düşük kalorili yüksek protein ihtiyacı olan bireyler, yumurtanın beyazını tüketerek kilo kontrolü sağlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri